вторник, 24 май 2016 г.

Салата с нахут (Nohut salatasi) / Chickpea Salad






Тази салата не е някакво "откритие", тя е много популярна салата от турската кухня, успешно намерила своето място и в българската. Допускаме,  че съществуват варианти и в други балкански кухни, за които обаче на този етап ние не сме запознати

Точно този вариант ние видяхме в популярен турски кулинарен сайт, който поддържа и канал в youtube.

Стори ни се много апетитна и, въпреки че е позната салатка, решихме да си я направим и представим в блога си.



Необходими продукти:

200 г сух нахут
4-5 печени червени  чушки
1 средно голяма глава червен лук
сол
лют червен пипер на люспи
1.ч.л. смлян кимион
винен оцет
зехтин

За украса:
листенца пресен магданоз



Има възможност за салатата да се използва и нахут от консерва, но ние все пак решихме да си сварим сами.

Нахутът се накисва в студена вода, докато се надуе и омекне.
Тази първа вода се излива, нахутът се изплаква и залива отново с вода със стайна температура.

Поставя се на котлона и се включва на висока температура до завиране на водата. След това температурата се намалява и се оставя нахутът да ври при леко отоворен капак, за да не кипи до пълното му сваряване. Ние добавихме малко сол във водата, когато нахутът беше полусварен.

След сваряването той добре се отцежда и охлажда.

Докато ври нахутът, изпичаме чушките, обелваме ги и ги нарязваме -  първо по дължина на две, а после на лентички напречно.

Лука нарязваме на полумесеци.

Смесваме всички съставки в купа, подправяме със сол, лют червен пипер на люспи,смлян кимион, винен оцет и зехтин (ако нямате зехтин, може и с олио).

Добре е преди сервиране да се остави в хладилник, за да се смесят вкусовете и ароматите.

Преди да се поднесе, салатата се разбърква още веднъж много добре и  се украсява със свежи листенца магданоз.

Изключително вкусна салата!
Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!









1 коментар:

  1. Нахутената яхния я "открих"преди 2-3 години и явно вече ще се наслаждавам и на салатка с тази вкуснотийка...Прекрасно предложение дори и за вечеря,момичета!Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване