Чемен (Çemen) е пикантна вегетарианска разядка от турската кухня. Тя се приготвя за броени минути, много е апетитна и е универсална за всякакви случаи - делнични или празнични.
Ако имате налични продукти, не се колебайте, направо си пригответе двойна доза от тази вкусотия!
С нея можете да нахраните на закуска цялото семейство, можете да намажете сандвичи-хапки и да сложите отгоре им шунка, маслинка, аншоа или сирене, или да я поднесете самостоятелно като пикантно вегетарианско мезе към ракия, вино или водка.
Необходими продукти за 4 порции:
3 с.л. доматено пюре
3 с.л. пиперково пюре
12 скилидки чесън
1 ч.ч (200 мл) фино смлени орехи
100 гр несолено сирене
2 с.л. зехтин или олио (следващия път ще сложа 4 с.л.)
2 с.л. сминдух (следващия път ще сложа 1 с.л.)
1 равна ч.л. смлян кимион
* 2 равни с.л. галета
сол на вкус
*Ако искате разядката ви да е с по-рядка консистенция, не слагайте галета, или сложете по-малко.
Смелете също кимиона (ако е на семена).
В купа сложете всички продукти (без солта) и ги размесете с лопатка до хомогенност.
След като омесите сместа до хомогенност, опитайте и добавете сол според вкуса си.
Размесете отново.
Приберете в хладилника за 2 часа.
Разядката е готова за поднасяне!
Добър апетит!
Момичета,
ОтговорИзтриванепрекрасна е разядката.Благодаря за идеята.Почитател съм на някои простички ястия от турската кухня.
Поздрави !
Благодаря ти, Ели! И ние сме като теб почитатели на простичките неща, не само от турската, но и от световната кухня. Имаме още много приятни предложения, които мислим да покажем полека-лека!
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчев ден!