неделя, 18 януари 2015 г.

Четворно шоколадова торта без брашно "Болеро" и Честит Рожден Ден, Слънце мое !





Днес моето Слънце, моето пораснало момиче има рожден ден!
За нея с много любов направих тази специална четворно шоколадова торта без брашно - мисля че много я зарадвах, защото тя обожава шоколад.


И сега още веднъж ми се иска да и кажа:
Честит Рожден Ден, Слънце мое! Да си ми жива и здрава, да си щастлива и както ти огряваш живота ни - на нас, които те обичаме, така слънце да огрява твоя живот! Да се сбъднат всичките ти мечти!
Обичам те!


А това е най-шоколадовата торта на света, която можете да си представите.
Трябва да ви призная, че не ме бива много по публичните емоционални словоизлияния, касаещи личния ми живот, затова без повече думи ще пристъпя към рецептата на тортата.





Необходими продукти за форма с диаметър 24 см - 12 парчета:

За основата:

360 гр шоколадови бисквити
краве масло : 140 гр
100 гр заквасена сметана 20 %

За шоколадовия пълнеж:

100 гр черен шоколад
100 гр млечен шоколад
100 гр краве масло
180 гр кафява захар (аз използвах влажна кафява захар Muscovado, тя е с вкус и аромат на кафе и карамел)
6 пресни големи яйца
50 мл коняк (аз сложих Метакса) или тъмен ром
щипка сол

За шоколадовия пудинг:

100 гр черен шоколад
60 гр краве масло
100 гр бяла захар
2 пълни с.л. неподсладено какао
2 пълни с.л.  царевично нишесте "шоколад" (ако нямате "шоколад", може да сложите и бяло, с или без аромат)
350 мл прясно мляко

За шоколадовата глазура:

200 мл прясно мляко 
80 гр млечен шоколад
70 гр бяла захар
1 ч. л. царевично нишесте  "шоколад" (може да го замените с бяло) 
1 пълна с. л. неподсладено какао  





Тортата е така замислена,  че всеки следващ слой да е по-лек, по-въздушен и по-мек от по-долния. Последният слой - шоколадовата глазура, е полутечна, когато заливаме с нея тортата. Впоследствие в хладилника тя се стяга достатъчно, но пак прилича на много мек и нежен шоколадов крем.


- Дъното и  бортовете на формата за печене застелете с хартия за печене.

– Загрейте фурната до 180 градуса.

- Шоколадовите бисквити смелете с помощта на блендер или ги сложете в найлонов плик и ги натрошете на ситно с точилка (а може и с помощта на бутилка).

- Добавете към бисквитите стопеното масло и разбитата с вилица заквасена сметана и добре разбъркайте всичко. Сместа трябва да стане напълно хомогенна.

- Изсипете бисквитената смес във формата и добре я уплътнете на дъното.

– За шоколадовия пълнеж разтопете маслото и шоколада на водна баня, охладете сместа.

– Чукнете яйцата и отделете жълтъците от белтъците. Убедете се, че съдът, в който ще сложите белтъците, е абсолютно сух и чист и че в белтъците ви не е попаднала нито капка жълтък. Ако съдът или бъркалките ви са мазни или мокри, или допуснете жълтък, дори и капка, белтъците ви няма да се разбият на  пухкав и устойчив сняг. Солта се слага за да стане белтъчния сняг плътен и устойчив.

–  Разбийте жълтъците със захарта до получаване на пухкава пяна.

– Разбийте белтъците с щипка сол до твърди връхчета.

– Въведете в разбитите със захарта жълтъци разтопения шоколад с маслото, а също и коняка и разбийте с миксер.

– В сместа въведете 1/3 от разбитите белтъци и размесете  със сладкарска лопатка и с внимателни движения отвън навътре и отдолу нагоре белтъчната маса с шоколадовата до хомогенност. В никакъв случай не разбивайте с миксер, само с лопатка, като  внимавате да не унищожите мехурчетата въздух в белтъците.

– Въведете на части останалите белтъци по същия начин.

– Върху бисквитената основа излейте пълнежа и леко почукайте съда, за да се уплътни сместа и да не останат шупли въздух.

–Печете  тортата на 180 градуса 25 минути, след това намалете температурата до 160 градуса и печете още 20 минути. Шоколадовият пълнеж трябва да остане леко влажен и пружиниращ. Проверете готовността с клечка за зъби. Тя трябва да излезе с леко лепкаво съдържание от пълнежа (т.е. не бива да печете до суха клечка). Пълнежът трябва да остане леко влажен. Така ще запазите цялата му сочност и нежност.

– Оставете тортата напълно да се охлади, без да я вадите от формата.





– За пудинга разтопете маслото с шоколада на слаб огън.

– Разтворете нишестето и захарта в студеното мляко.

– Без да оттегляте от огъня влейте в шоколадово-маслената смес млякото с разтопената захар и нишесте. Оставете сместа да заври и да поври до сгъстяване, като непрекъснато бъркате, за да не се образуват бучици. Сгъстената смес оттеглете от огъня и оставете напълно да се охлади, като покриете съда с фолио за свежо съхранение, за да не се образува коричка.

– Залейте студената торта с охладения и сгъстен пудинг, без да я вадите от формата. Пудингът трябва да е доста дебел слой. Пудингът е доста мек, но в хладилника той ще се стегне достатъчно.

– Оставете залятата с пудинг торта в хладилник за 10-12 часа.


– Изстудената торта извадете от хладилника, освободете я от пръстена на формата, премахнете хартиената лента от страните и́ и внимателно  с помощта на широка стабилна лопатка я повдигнете и изтеглете металното дъно на формата и хартията за печене. С помощта на лопатката преместете тортата върху  решетка.

– За шоколадовата глазура смесете всички продукти  и варете до леко сгъстяване. Изстудете шоколадовата глазура  и залейте  тортата. Изчакайте да се оттече излишната глазура и я преместете в чинията, в която ще я сервирате. Преместването е лесно, ако използвате широка и стабилна метална лопатка, с която да я повдигнете. Може да си помогнете със сладкарска шпатула, с която да повдигнете готовата торта от другата страна.

– Оставете тортата на студено  поне няколко часа преди  да я поднесете.

 - Преди поднасянето украсете с пресни ягоди или киви.



Пожелавам ви да имате най–щастливите поводи да поднесете това шоколадово изкушение!

Да ви е сладко!










23 коментара:

  1. Да е жива и здрава и само да те радва!!!

    И чакам рецепта :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за поздравите, Аля, много си мила! Пожалавам ти и теб да те съпровожда това щастие в земния ти път!

      Изтриване
  2. Да е жива и здрава и много да те радва. Да създава поводи за гордост от твоя страна.
    Тортата изглежда мнооого шоколадова- харесва ми.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи, за поздравите и милите думи към рожденичката и мен! Радвам се и че тортичката ти харесва! Поздрави и слънчева седмица!

      Изтриване
  3. Нека твоето слънчице да те радва все така и за напред дълги години,а що се отнася за тортата нямам думи,неустоимо шоколадо-изкушение,късметлиика е твоето слънчице че получава тази апетитна и красива торта.Весел празник ви желая на теб и семейството:):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сузи! Много ласкави думи си отправила към момичето ми и мен и много ме трогна! Благодаря ти от сърце за тях и страшно се радвам, че хареса тортата! Поздрави!

      Изтриване
  4. Честита ви рожденичка! Да е здрава, весела, щастлива и винаги готова за нови приключения! Да се осъществят мечтите ѝ!
    Тортата е невероятна и много изкушаваща!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти честитката към рожденичката и мен, Тили! Благодаря ти и че се присъедини към блога ми! Добре си дошла! Слънчева седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  5. Валя, чудна торта..невероятна. Колко процента е заквасената сметана?
    Че тука при нас има всякаква и 20 и 30%..:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук няма избор на сметана, Аля, има само една, - 20 %, затова и съм пропуснала да напиша, но сега ще допълня.

      Изтриване
  6. Не знам дали ще намеря такова нишесте"шоколад". Мога ли да го заменя с обикновенно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, не е проблем, ако няма нишесте шоколад, може да сложиш и обикновено. Дано да имате царевично, защото е по-нежно от пшеничното. Много се радвам, че харесваш тортичката, да ви е сладко да си я хапнете! Усмихнат ден, Аля!

      Изтриване
    2. Царевично има колкото щеш...Много ни допада..Мъжа ми е по шоколада...Щом я направя, ще пиша. Благодаря за рецептата и извинявай ченаписах няколко поста...Чета питам, чета питам...:)))))))))))))))))

      Изтриване
  7. Валя, да ти е жива и здрава рожденичката! Тортата е уникална. Личи си, че е приготвена с много, много любов. Непременно ще опитам рецептата. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за поздравите, Ради, ще ги предам и на рожденичката! И страшно се радвам, че хареса тортата, опитай я, вкусна е. Обаче не може да с яде по много, доста е силна... :)

      Изтриване
  8. Ах, как добре те разбирам...и пожелавам на твоето Слънце всичко онова, което ти и желаеш - да бъде постигнато и най-вече - всичко онова, което тя самата иска - да и се случва с лекота.
    Тортата е невероятна - естествено - толкова майчина любов лъха от нея...Сега ще се връщам да чета продуктите и приготвянето, нямах търпение да поздравя, макар и с ден закъснение, но от сърце! Прегръдка за мама!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хи-хи, върнах се само да допълня колко е опасно това пренасяне на тортата, за миналия си рожден ден така я преместих...на пода:))
      Чудесна е, вече прочетох за направата!

      Изтриване
    2. Ех, Весе, няма страшно за пренасянето. Когато чинията е поставена съвсем до решетката, че и малко под нея - на един стабилен и широк плот - нищо неприятно не може да се случи . Но, разбира се, трябва да се пипа внимателно и съсредоточено.

      Изтриване
  9. Благодаря ти за поздравленията и за пожеланията, Весе! Колко всички майки си приличаме по света, нали?! Спомних си че и ти така поздрави твоето Слънчице! Ами да, те огряват деня ни, наистина са ни като слънца! Поздрави и прегръдки, Весе!

    ОтговорИзтриване
  10. Валя, надничам понякога в твоето местенце, не съм оставяла коментар, но тази шоколадова магия просто ме заплени! Прекрасна торта за прекрасен повод! Да е жива и здрава дъщеричката ти, да имате много щастливи мигове, които да споделяте, всичко добро от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле, срам ме е , Гергана, че не съм забелязала пожеланията ти навреме! Благодаря ти за милите думи от сърце и те каня пак да се отбиваш при мен!

      Изтриване
  11. С малко закъснение да се присъединя към хубавите пожелания за здраве и щастие на дъщерята - слънчице. Имам едно въпросче относно тортата от снимката на разреза се вижда сякаш има блат или бисквити върху пудинга или се лъжа? Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за пожеланията! А за въпроса - не, няма блат, светлината ми е изиграла лоша шега, Хубав ден и на Вас!

    ОтговорИзтриване