четвъртък, 18 септември 2014 г.

10 идеи за ефектни бързи мезета: Тамагояки





Лятото си отиде, есента настъпва с бързи крачки, а до края на годината останаха още само три месеца. 

Като си знам как бързо лети времето, няма да се усетим как изведнъж ще се озовем на прага на зимните празници, с които изобилства българският календар. И ще се заредят едни софри, едни приготовления... изпълнени  хем с радостно очакване, хем с напрежение и умора за домакините, на чиито плещи обикновено ляга грижата за всичко, което трябва да се приготви и сложи на трапезата.

 Тази мисъл ме провокира да приготвя и публикувам в блога си десет рецепти за бързи мезета, които няма да отнемат на никоя домакиня  много време, но ще бъдат ефектни, вкусни и, не на последно място - не скъпи, така че с тях хем да украсим богато празничните си трапези, хем да можем да посрещнем повече гости, без да се охарчим до последно.

Изборът ми за първо предложение  се спря на ролца - хапки  от традиционния японски омлет Тамагояки..



 В интерес на истината, приготвянето на този традиционен японски омлет изисква известна рутина и сръчност - но ако го приготвите два-три пъти, нататък няма да имате никакви проблеми да го правите, а и продуктите са повече от достъпни, така че всяко едно домакинство според мен би могло да си го позволи и да разнообрази трапезата си за празниците с това бързо, вкусно, ефектно и евтино за направа мезе за ракия и вино.


Необходими продукти за 1 омлет (8 хапки)
4 яйца
1 пълна с.л. ситно нарязани пера зелен лук (може да ги замените с нарязана на  ситни кубчета зелена чушка)
1 пълна с.л. нарязан на ситни кубчета морков
1 пълна с.л. нарязан на ситни кубчета кромид лук
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 непълна с.л. прясно мляко, или вода, или соев сос (ако изберете соев сос, използвайте по-слабосолен и внимателно дозирайте солта в яйчената смес, или въобще не слагайте)
олио за печенето





Рззбийте яйцата добре, после прецедете яйчената смес  през едра цедка (аз използвах цедката на пресата си за картофи)
Целта на прецеждането е да премахнете пяната, която се образува при разбиването, а също и ципата, която свързва жълтъка и белтъка на суровото яйце - тя е богата на холерстерол и изобщо не е нужно да попада в омлета.
Към прецедената яйчена смес добавете млякото (или водата, или соевия сос). Целта на добавянето на течност е яйчената смес за омлета да се разлива на по-тънък слой в тигана, когато започнете да печете омлета, и съответно и да се опече по-равномерно от двете страни - защото този омлет не се обръща.                                                                    После подправете с черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте сместа до хомогенност.
За изпичането на този омлет японците използват специален правоъгълен тиган, какъвто у нас няма откъде да се купи.  Но не е много сложно да се изпече и в обикновен кръгъл тиган.                    Изсипете зеленчука в яйчената смес, разбъркайте. Намазнете със силиконова четчица нагорещения тиган .с незалепващо покритие.                      Изсипете в него  част от сместа (малко по-малко от 1/2.    
Веднага, щом яйчената смес започне да се стяга,   започнете да навивате  на руло омлета, като едновременно с навиването придърпвате навитото вече руло към средата на тигана, така че от страната, противололожна на навиването да остане празно място. 
На освободеното празно място наливате още малко от сместа, изчаквате я да се стегне и продължавате да навивате рулото.                        Важно е да печете на котлон с плоча, чийто диаметър е равен на диаметъра на тигана или поне не е много по-малък от него, за да се изпича бързо и равномерно яйченото руло.                 Важно е също така да не го препичате, рулото трябва да остане с кремообразна консистенция, за да бъде сочно, когато го поднесете..
Повтаряйте навиването, придърпването на навитото руло и наливането на сместа на освободената част от тигана, докато имате яйчена смес.                                                                           Аз всъщност наливах допълнително два пъти, но ако искате омлетът да стане по-тънък, но навит на повече пластове, наливайте по-малко от сместа, но повече пъти.

Готовото руло отдръпнете веднага от огъня, за да не се препича.

Нарежете го напречно на парчета  с дебелина около 1.5 см и поднесете - върху листа от зелена салата или друг избран от вас начин.

Добър апетит!












4 коментара:

  1. Първото мезе си получава заслужените ми адмирации....Чакам с нетърпение следващите мезелъци,Валя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Миленче! Благодаря ти от сърце! Надявам се и следващите да ти харесат!

      Изтриване