сряда, 8 март 2017 г.

Млечник / Mlechnik (Bulgarian Milk Pastry)






Българската жена от село, както всяка жена от народа - навсякъде по света, е била и продължава да бъде преди всичко практична жена. Тя винаги се е стремила нищо от храната в семейството да не се изхвърля, всеки наличен продукт да се оползотворява до последна трошичка и капка.

Така се е родила и рецептата за този "млечник", както е известна в някои краища на страната, или както е влязъл в разговорния ни език: "млечна баница".

Продуктите са малко на брой и съвсем елементарни, а и почти винаги ги имаме подръка.
Така че можем да си я спретнем набързо и да задоволим бързо и вкусно потребността за нещо сладичко на цялото семейство.




Необходими продукти за тавичка с р-ри 28 х 18 см:

1 пакет кори за баница (400 г)
5 яйца
80 г краве масло
700 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
кората на 1 лимон
1 пакетче ванилова захар





Фурната загряваме до 180 градуса.
Тавичката, в която ще редим млечника, намазваме с разтопено краве масло.
Реденето на млечната баница ние правим по обичайния начин: първата кора поставяме леко нагъната и понеже тя е по-голяма от тавичката, идеално се нагъва вътре в нея.
Поръсваме я с малко краве масло.

След това слагаме нагъната следващата кора и също я напръскваме с разтопено масло.
Така подреждаме всички кори.

Последната кора не пръскаме с масло, а първо разрязваме  на квадрати  с остър нож подредената баница чак до дъното на тавичката.


След това намазваме разрязаните кори обилно с масло.




Печем до зачервяване на горната коричка(около 20 мин).

Покриваме с алуминиево фолио и допичаме корите - още около 20-25 мин.



Докато корите се пекат, в съд чукваме  петте яйца, добавяме захарта...






...  и ги разбиваме с миксер до пухкава пяна.











В разбитите със захарта яйца изливаме прясното мляко, добавяме настърганата лимонова кора, ваниловата захар и разбиваме сместа още веднъж.



Изпечените горещи кори заливаме равномерно със студената яйчено-млечна смес.







Трябва да се убедим, че всички кори са добре напоени.





Връщаме млечника във фурната  да се допече до приятно златисто-розово.

Охлаждаме го на решетка.












След това можем да го разрежем повторно и да поднесем.

Добър апетит!







2 коментара:

  1. Чудесна рецепта момичета.Ще изпробвам вашият вариант.Интересно и много вкусно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ти, Ели! СОчен става този млечник, ще се радваме да го опиташ и ти! Слънчев ден на теб!

      Изтриване