събота, 18 юни 2016 г.

Обацда (традиционният дип за бира на Октоберфест) / Obazda (Traditional Oktoberfest Dip)







Октоберфест - най-големият, най-прочутият и най-зрелищен фестивал на бирата в Бавария, в Германия и в света, се провежда всяка година в Мюнхен през м. октомври, от 1810 година. А първото му "издание" се е състояло в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. 

Едновременно с това фестивалът се е превърнал и в голям селскостопански панаир, на който специално внимание се отделя на животновъдството.

В първите години на провеждането му не се е разрешавала продажбата и консумацията на алкохол. С течение на времето традицията се е изменила.  

Оттогава насам - вече 206 години, Октоберфест не е бил провеждан само 24 пъти - заради войни, холера или хиперинфлация.

Обацда (Obazda) е традиционен дип от сирена, който се поднася към бирата на този фестивал. Той е много апетитен и страхотно си върви със студената пенлива напитка, която традиционно се сервира на Октоберфест в големи еднолитрови халби.

Днес ви предлагаме рецептата на оригиналния баварски дип Обацда, чрез който да се докоснем поне отчасти до атмосферата на прочутия бирен фестивал, без да излизаме от собствения си дом.



Необходими продукти за 1 доза:

125 гр меко сирене камембер (ние го заменихме със сирене бри)
100 гр краве сирене
100 гр крем сирене
100 гр краве масло (или заквасена сметана)
1 пълна ч.л. прясно смлян кимион
1 непълна ч.л. сладък червен пипер (ако предпочитате, може да сложите повече)
лют червен пипер или чили (по желание и на вкус)
50 мл светла бира (по желание)

Всички продукти трябва да са със стайна температура и добре омекнали, но не разтопени.

За сервирането:
перца пресен кромид лук
тънко нарязани кръгчета червен кромид лук
бретцели, крекери, солети, филийки черен, многозърнест или ръжен хляб
пресни червени доматчета
репички
пресни листа от маруля 

Продуктите за сервиране и гарниране може да се избират според вкусовете и наличностите.



Приготвянето на обацда е повече от бързо и лесно и отнема не повече от 5-10 мин.
Трите вида сирена и мекото краве масло се нарязват на малки кубчета и се поставят в купа.
Продуктите се разбиват до хомогенност с пасатор или в блендер. Добавят се подправките и се разбива още веднъж. По желание може да се добавят 50 мл бира.

Дипът се оставя в хладилник да се охлади и се сервира заедно със студената бира, гарниран с пресни зелени перца от кромид лук и/или кръгчета червен лук, намазан на филийка, или с бретцели, крекери и/или солети.

Германците традиционно, вдигайки халбата с бира, се поздравяват взаимно с "Prost!", което на немски означава "Наздраве!"