Това кондензирано мляко го правих няколко пъти от две различни марки млека - първо беше от мляко "Домлян" 3%, после реших да опитам как ще се получи с мляко "Олимпус" 3.5%.
Тук показвам две купички, в които има от двете партиди:
Мога да споделя, че нито по цвят, нито по консистенция кондензираното мляко в двете купички се различават помежду си. Затова пък разликата в цената е 50% в полза на "Домлян".
Двете партиди са варени преди повече от месец - някъде около средата на февруари и оттогава си стоят в хладилника, покрити с фолио за свежо съхранение и чакат да бъдат снимани и показани.
Предимствата на домашното кондензирано мляко:
- То е 2 пъти по-евтино от промишленото (ако използвате "Домлян", но дори и ако използвате "Олимпус", пак ще ви е по-евтино. Ако пък използвате домашно пълномаслено мляко, то резулатът ще надмине и собствените ви очаквания..
- При домашното кондензирано мляко със сигурност знаете какво има вътре.
Вероятно кондензираното мляко от консерва ще е малко по-гъсто, но не се заблуждавайте, гъстотата е благодарение на сухото мляко, което добавят в онова - промишленото.
Тук сухо мляко добавено няма.
Впрочем, наумила съм си да направя експеримент и да стерилизирам в стъклен буркан една партида от кондензираното мляко, за да видя какво ще се случи с него. Щом го направя, ще споделя резултата в блога.
Преди да започнете да го приготвяте обаче, е важно да се убедите, че не сте си купили мляко, пълно с консерванти.
Ако една кутия (обикновено ги продават в тетрапак опаковки) мляко отворено може да издържи в хладилника ви месец и повече, без да се развали... по-добре не го купувайте - давате си парите за химия.
500 мл пълномаслено мляко (3 или 3.5% ) без консерванти
1 ч.ч. кристална захар (с обем 280 мл)
1 много малка щипка сода за хляб (за да намалите коагулацията на млякото при продължителнaта топлинна обработка)
Необходим е още широк тиган с незалепващо покритие (аз използвам тефлонов, с диаметър 24 см)
*** Целият процес на обработка на млякото се извършва на слаб огън. Важно е в нито един момент от обработката да не се допуска млякото да заври!
Сипете в тигана 50 мл вода, включете котлона и сложете тигана с водата, за да се нагорещи много добре.
Изсипете млякото в горещия вече тиган, изчакайте го да се сгорещи добре и го посипете с щипката сода. Не слагайте много, за да не получите накрая кондензирано мляко с мирис на сода.
Бъркайте горещото мляко в тигана с дървена или силиконова лопатка, докато то редуцира обема си приблизително наполовина. Това става доста бързо, защото откритата повърхнина е голяма и течността бързо се изпарява.
След като млякото се редуцира по обем, изсипете в него захарта.
Бъркайте непрекъснато, докато захарта се разтопи напълно.
Продължете да разбърквате млякото на всеки 2-3 минути старателно, за да не допускате захарта да загаря по дъното на тигана.
В процеса на обработка ще забележите промени в цвета и вида на обработваното мляко:
Преди изсипването на захарта.
Млякото се редуцирало наполовина.
изсипали сме захарта и тя е в процес на разтапяне.
Повърхността на млякото придобива "стъклен" вид, сякаш губи плътност (ефектът е визуален).
Повърхността му се запенва, но това е за кратко.
Ние продължаваме да бъркаме.
Запенването по повърхността постепенно изчезва, млякото започва да придобива цвят "слонова кост".
Бъркаме, докато не се редуцира отново наполовина и не придобие достатъчна плътност и леко жълтеникав цвят.
Не допускаме в нито един момент да заври, иначе захарта в него ще се карамелизира на парцали и млякото ще придобие тъмен карамелен цвят.
Готовото кондензирано мляко прецеждаме през много ситна пластмасова цедка и изсипваме в съда, в който ще го съхраняваме.
След като изстине, можем да го покрием плътно с фолио за свежо съхранение и да го приберем в хладилника.
Съхранявано в хладилник, домашно приготвеното кондензирано мляко има трайност повече от месец. По стените на съда може да се отложи малко захар, но това не повлиява в никакъв случай вкуса и качествата му.
Между другото в консерва кондензирано мляко, която държах отворена в хладилника също толкова време, забелязах същия ефект - по стените и се беше отложила захар.
Така че според мен това е естествен процес и не би трябвало да ни притеснява.
Пак споделям - потребителските качества на домашното кондензирано мляко след повече от 1 месец в хладилника, покрито само с фолио за свежо съхранение, са безупречни.
Впрочем то най-после е снимано и сега вече може да бъде вложено в следващата рецепта. ;)
И накрая бих искала дебело да подчертая:
Кондензираното мляко (т.нар. на руски език "сгущёнка" и сладкото от мляко (дулсе де лече) са два различни продукта. Има доста сериозна разлика в начина на приготвяне на двата домашни продукта.
Варёная сгущёнка (сладко от мляко, dulce de leche):
(рецептата за сладко от мляко (dulce de leche) можете да видите тук>>> )
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
И сгущёнка (кондензирано мляко, condensed milk):
Една публикация на Валя
Здравейте,ако го правя с домашно прясно мляко,трябва ли първо то да бъде сварeно или директно започваме процеса?
ОтговорИзтриванеДани, по-добре го сварете. Млякото се кондензира на ниска температура (ако е в мултикукър - температурата ще е 95-98 градуса, а Вие трябва да сте сигурна, че е стерилно, за да го предложите за консумация.
ОтговорИзтриване