Христос Воскресе!
И Честит Великден!
Този козунак е на три дни!
Най-после успяхме да го снимаме, но си струваше да е чак на третия ден!
Защото за тези три дни той остана толкова пухкав, мек, апетитен, че просто не можахме да не споделим този прекрасен резултат!
Както винаги, майсторката на месенето е Ирина.
А рецептата е нашата собствена, по която вече трета година правим козунаците вкъщи.
(по-долу сме посочили линк към рецептата)
Няма да я повтаряме цялата, ще посочим отново само
Необходимите продукти за 2 големи (или 4 малки козунака)
- 1.5 кг брашно за козунаци
- 1.5 чаша захар (с обем 250 мл)
- 3 пакетчета суха мая (по 7 гр)
- 400 мл прясно мляко
- 2 равни ч.л. сол
- 250 гр масло
- 100 мл олио
- 6 яйца + 1 за намазване на готовите козунаци
- 3 пакетчета ванилова захар
- за всеки козунак - по 1 кутия локум
- по желание може: по 100 гр млечен шоколад, или 1/2 кутийка (200 гр) дулче де лече, и/или сушени плодове. (При нас единият козунак беше с локум, другият с шоколад)
- бадеми за набождане, по желание (ние направихме единия козунак с набодени белени бадеми)
*** Всички продукти трябва да са със стайна температура. Желателно яйцата да са затоплени.
*** Използвайте брашно за козунаци (тип 350, с високо съдържание на глутен)
ЦЯЛАТА РЕЦЕПТА ВИЖТЕ ТУК>>>
Това, което задължително трябва да споделим е: ако решите да използвате тази рецепта, за да си направите козунаци, не добавяйте никакви продукти допълнително.
Особено важно е да не се добавя повече брашно.
Дозата е изключително точна и единственото, от което се нуждаят козунаците, освен точно тези и точно толкова продукти, колкото са посочени, е много топлина и много месене!
В началото тестото е много лепкаво. Но при усърдно месене глутенът се развива и тестото става точно такова, каквото трябва да бъде - меко, еластично, лъскаво и златисто-жълто.
Нататък козунаците си стават сами.
Добър апетит!
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Момичета,
ОтговорИзтриванетрадиционният козунак е най - вкусен когато се приготви у дома.Баба ми навремето беше голям майстор в това отношение.Правеше чудни козунаци и от нея имам запазена рецепта.Вашето предложение също е чудесно, прекрасен козунак се е получил.
Поздрави !
Благодарим ти за милите думи, Ели! Вярно, хубав козунак се получава по тази рецепта.
Изтриване