Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




вторник, 18 април 2017 г.

Пухкав козунак на конци по нашата изпитана рецепта / Fluffy, Stringy Kozunak Made by Our Tested Recipe






Днес е третият ден на Великден и не е късно да кажем отново:

Христос Воскресе!

И Честит Великден!


Този козунак е на три дни!
Най-после успяхме да го снимаме, но си струваше да е чак на третия ден!
Защото за тези три дни той остана толкова пухкав, мек, апетитен, че просто не можахме да не споделим този прекрасен резултат!

Както винаги, майсторката на месенето е Ирина.

А рецептата е нашата собствена,  по която вече трета година правим козунаците вкъщи.
(по-долу сме посочили линк към рецептата)





Няма да я повтаряме цялата, ще посочим отново само

Необходимите  продукти за 2 големи (или 4 малки козунака)

- 1.5 кг брашно за козунаци
- 1.5 чаша захар (с обем 250 мл)
- 3 пакетчета суха мая (по 7 гр)
- 400 мл прясно мляко
- 2 равни ч.л. сол
- 250 гр масло
- 100 мл олио
- 6 яйца + 1 за намазване на готовите козунаци
- 3 пакетчета ванилова захар
- за всеки козунак - по 1 кутия локум
- по желание може: по 100 гр млечен шоколад, или 1/2 кутийка  (200 гр) дулче де лече, и/или сушени плодове. (При нас единият козунак беше с локум, другият с шоколад)
- бадеми за набождане, по желание (ние направихме единия козунак с набодени белени бадеми)

*** Всички продукти трябва да са със стайна температура. Желателно  яйцата да са затоплени.
*** Използвайте брашно за козунаци (тип 350, с високо съдържание на глутен)


Цялата рецепта вижте тук>>>


Това, което задължително трябва да споделим е: ако решите да използвате тази рецепта, за да си направите козунаци, не добавяйте никакви продукти допълнително. 

Особено важно е да не се добавя повече брашно. 

Дозата е изключително точна и единственото, от което се нуждаят козунаците, освен точно тези и точно толкова продукти, колкото са посочени, е много топлина и много месене!

В началото тестото е много лепкаво. Но при усърдно месене глутенът се развива и тестото става точно такова, каквото трябва да бъде - меко, еластично, лъскаво и златисто-жълто.

Нататък козунаците си стават сами.

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







2 коментара:

  1. Момичета,
    традиционният козунак е най - вкусен когато се приготви у дома.Баба ми навремето беше голям майстор в това отношение.Правеше чудни козунаци и от нея имам запазена рецепта.Вашето предложение също е чудесно, прекрасен козунак се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ти за милите думи, Ели! Вярно, хубав козунак се получава по тази рецепта.

      Изтриване