Понеделник, 1 септември 2014

Селски пай от картофено тесто с месо и зеленчуци




Ще попитате защо "селски" ? :)
Ами защото е направен от това, което човек може да си откъсне от градината на село, без да му се налага да ходи до хипермаркета за скъпи и претенциозни продукти.

Или от това, което може да си купи от магазина, но го ражда и го е раждала земята ни от столетия и е давала храна на дедите ни.

От което паят не става по-малко вкусен. А и е много лесен за приготвяне. Още по-лесен и бърз е за изяждане.





Необходими продукти за форма с диаметър 24 см (6 порции)

За картофеното тесто:
3 големи картофа
200 гр. бяло брашно
80 гр масло
1 яйце
1 щипка сода
сол

За плънката:
3 месести червени чушки
3 глави лук със средна големина
1 средно голям домат
500 гр мляно месо
2-3 с.л. олио за сотиране на зеленчуците
70 гр твърд кашкавал за поръсване
сол
черен пипер


Лука нарязваме на колелца (ако главите са много големи - на полумесеци), чушките - също на колелца.
В тиган с незалепващо покритие сотираме лука и чушките до полуготовност. Изваждаме ги с решетеста лъжица и в същата мазнина изпържваме каймата.







Връщаме при изпържената кайма сотираните зеленчуци, посоляваме, добавяме черен пипер на вкус.
Разбъркваме.
Плънката е готова.
.



Заемаме се с тестото.

Картофите измиваме, сваряваме много добре, после пасираме през преса.











Към картофите добавяме пресятото брашно, омекналото масло, яйцето, солта, содата и замесваме меко тесто. Тестото е малко лепкаво. Ако желаете, можете да добавите още брашно за да не лепи и да го разточите.









Аз не правих това. Просто подготвих форма със свалящ се борт - на дъното сложих пекарска хартия,  намазах страните и с малко олио и посипах с брашно. После изсипах мекото шупнало картофено тесто и заравних, като изтеглих и бортове с помощта на силиконова сладкарска лопатка.
Изсипах плънката и заравних.






Отгоре подреждаме нарязаните кръгчета домат.















Печем в предварително загрята до 190 градуса фурна около 40 минути.
Посипваме с настърган кашкавал няколко минути преди окончателното изпичане и връщаме във фурната да се разтопи кашкавалът.

Паят е много сочен  и трябва да се разреже, след като се охлади.
Аз разрязах  неохладения пай  и след първия срез се наложи да чакам да изстине малко.
Така че съветвам ви да изчакате, преди да го разрежете... 


Добър апетит!













5 коментара:

  1. Охладен ли е вече,че нямам търпение........:))))
    Прекрасен пай,Валя!
    :)))Явно и двете сме на селска вълна:),хубаво е човек да си има селце..........,пълен разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленче! Хубаво си е на село, особено лете и есенес, вярно е! Угощавай се с пая, надявам се да ти е сладко!

      Изтриване
  2. bravo,mn interesni recepti. blagodarq

    ОтговорИзтриване