Понеделник, 1 септември 2014
Селски пай от картофено тесто с месо и зеленчуци
Ще попитате защо "селски" ? :)
Ами защото е направен от това, което човек може да си откъсне от градината на село, без да му се налага да ходи до хипермаркета за скъпи и претенциозни продукти.
Или от това, което може да си купи от магазина, но го ражда и го е раждала земята ни от столетия и е давала храна на дедите ни.
От което паят не става по-малко вкусен. А и е много лесен за приготвяне. Още по-лесен и бърз е за изяждане.
Необходими продукти за форма с диаметър 24 см (6 порции)
За картофеното тесто:
3 големи картофа
200 гр. бяло брашно
80 гр масло
1 яйце
1 щипка сода
сол
За плънката:
3 месести червени чушки
3 глави лук със средна големина
1 средно голям домат
500 гр мляно месо
2-3 с.л. олио за сотиране на зеленчуците
70 гр твърд кашкавал за поръсване
сол
черен пипер
Лука нарязваме на колелца (ако главите са много големи - на полумесеци), чушките - също на колелца.
В тиган с незалепващо покритие сотираме лука и чушките до полуготовност. Изваждаме ги с решетеста лъжица и в същата мазнина изпържваме каймата.
Връщаме при изпържената кайма сотираните зеленчуци, посоляваме, добавяме черен пипер на вкус.
Разбъркваме.
Плънката е готова.
.
Заемаме се с тестото.
Картофите измиваме, сваряваме много добре, после пасираме през преса.
Към картофите добавяме пресятото брашно, омекналото масло, яйцето, солта, содата и замесваме меко тесто. Тестото е малко лепкаво. Ако желаете, можете да добавите още брашно за да не лепи и да го разточите.
Аз не правих това. Просто подготвих форма със свалящ се борт - на дъното сложих пекарска хартия, намазах страните и с малко олио и посипах с брашно. После изсипах мекото шупнало картофено тесто и заравних, като изтеглих и бортове с помощта на силиконова сладкарска лопатка.
Изсипах плънката и заравних.
Отгоре подреждаме нарязаните кръгчета домат.
Печем в предварително загрята до 190 градуса фурна около 40 минути.
Посипваме с настърган кашкавал няколко минути преди окончателното изпичане и връщаме във фурната да се разтопи кашкавалът.
Паят е много сочен и трябва да се разреже, след като се охлади.
Аз разрязах неохладения пай и след първия срез се наложи да чакам да изстине малко.
Така че съветвам ви да изчакате, преди да го разрежете...
Добър апетит!
Охладен ли е вече,че нямам търпение........:))))
ОтговорИзтриванеПрекрасен пай,Валя!
:)))Явно и двете сме на селска вълна:),хубаво е човек да си има селце..........,пълен разкош!
Благодаря ти, Миленче! Хубаво си е на село, особено лете и есенес, вярно е! Угощавай се с пая, надявам се да ти е сладко!
ИзтриванеИскам и аз селска манджа!
ОтговорИзтриванеВземи си парченце, да ти е сладко! :)
Изтриванеbravo,mn interesni recepti. blagodarq
ОтговорИзтриване