петък, 9 юни 2017 г.

Студена лятна супа с киселец в два варианта / Cold Summer Soup with Sorrel in Two Variants






Необходими продукти за 5 - 6 порции:

4-5 средно големи глави кромид лук
3-4 средно големи моркова
200 г ориз
500 г пресен киселец (само листата)
100 мл зехтин
1 кубче бульон (пилешки или от телешки ребърца)
черен пипер на вкус
сол на вкус

За застройването и сервирането на супата:

***сокът от половин лимон
300 г. слабо солено сирене 
по половин твърдо (или по-рохко, по желание) сварено яйце за всяка порция

или

400 г. кисело мляко
1 сурово яйце
***3 с.л. лимонов сок

***  количеството на лимоновия сок може да се промени според личния вкус.




Кромида и морковите почистваме.

Лука нарязваме на дребни кубчета, морковите - на по-едри полукръгчета или кръгчета (в завиимост от дебелината на моркова) - нека парченцата морков се открояват ясно в супата.

Листата киселец измиваме и нарязваме на по-едри парчета.

В тенджера сипваме зехтина, нарязания кромид, кубчето бульон, сипваме много малко количество вода - колкото да покрие нарязания кромид лук и задушаваме на умерен към слаб огън. 

Когато лукът се задуши и омекне, добавяме и морковите и задушаваме още десетина минути.

В тенджерата изсипваме още два литра вряла вода, добавяме нарязания киселец и варим на умерен към слаб огън 15 минути. 

Добавяме и ориза, според предпочитанията за гъстота на супата сипваме още вряла вода (ако е нужно, може да се добави още малко зехтин), намаляваме огъня до слаб и оставяме да къкри, докато оризът се свари напълно.

Овкусяваме със сол и прясно смлян черен пипер,


За застройката и сервирането:

Вариант 1.
Супата може да се сервира охладена за кратко в хладилник, бистра, с малки бучици слабо солено сирене, лимонов сок и по половин твърдо или по-рохко сварено яйце в чиниите.
В този случай е изключително лека, много освежаваща за летните жеги.


Вариант 2.
Супата може да се застрои с кисело мляко, лимонов сок и разбито сурово яйце, В този случай трябва да покъкри със застройката 2-3 минути на слаб огън.
Оттегляме от огъня и я оставяме да изстине, после я охлаждаме за кратко в хладилник, преди да сервираме.
Този вариант е все така освежаващ, но супата е по-засищаща за гладни хора.


И в двата случая е много апетитна  и много лека в летните горещини.

Добър апетит!






1 коментар: