понеделник, 27 март 2017 г.

Гулаб Джамун (традиционни индийски сиропирани сладки с дъх на кардамом) / Gulab Jamun (Traditional Indian Cardamom-flavoured Syrup Sweets)





Тези традиционни индийски сиропирани сладки са  нежни, ароматни, топят се в устата и също както калаканд бурфи>>>  едно-две сладкишчета от тях са достатъчни да "ви подсладят душата" след ситен обяд или вечеря.

Или пък да ги поднесете с чаша ароматно горчиво кафе.

Кардамомът им придава особен романтичен и опианяващ аромат, специфичен за източната кухня, който задълго остава да владее сетивата.

Освен това са простички за приготвяне, а продуктите са повече от обикновени!

С две думи - истинско съвършенство за всеки любител на сладките изкушения!

Следва да отбележим също, че това е простичкият вариант на тези традиционни за индийската кухня сиропирани сладки, които можете да си приготвите без никакви усилия и за кратко време. Има и малко по-сложен вариант, който обаче  е с все така достъпни, обикновени продукти и с... необикновен завладяващ вкус. В някоя от следващите публикации ще се опитаме да представим и него.

А сега рецептата:



Необходими продукти за 10 бр сладки гулаб джамун:

14 филии пресен бял хляб (или "добруджа", по избор, на които е изрязана кората (или по-просто казано меката част на един бял / добруджа хляб от 650 грама)
1 ч.ч. (200 мл) горещо прясно мляко
1 с.л. гхи (или разтопено безсолно масло)
по 3-4 или 5 стафиди (в зависимост от големината на стафидите) за пълнежа (може да замените стафидите с натрошени ядки по ваш вкус, или пък да използвате натрошени ядки и стафиди заедно).

За пърженето: 

400 мл пречистено масло гхи (ние използвахме обикновено слънчогледово олио, получи се много добре).


За сиропа:

1 ч.ч. (300) мл захар
1.5 ч,ч. вода
1/2 ч.л. смлян кардамом
*** Индийците не слагат лимонов сок в сиропа, но ако вие смятате, че така приготвен, ще е твърде сладък за вас, може да сложите.




В тенджера изсипете захарта и водата и сварете сироп.

Варете докато сиропът ви се сгъсти дотолкова, че една изстудена капка от него между вашите палец и показалец започне да лепне и да се точи като конец. Впрочем ние имаме опит от турските сиропирани сладкиши, толкова популярни в нашата кухня, така че сваряването на такъв сироп няма да е проблем за почти никой у нас.


В горещия врял сироп изсипете кардамома и оставете десет-петнадесет минути да отдаде аромата си. След това може да прецедите течността през много ситна пластмасова цедка, за да остане сиропът бистър.

Изрежете корите на филиите бял хляб.

В купа начупете меката част на филиите на дребни парченца.



Изсипвайте по малко от горещото прясно мляко, като същевременно месите образувалото се тесто, докато хлебната маса стане мека и еластична.




Добавете на части разтопеното масло и продължете да месите тестото до пълна гладкост.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете за 10 мин да отпочине.
Намажете дланите си с малко мазнина и откъсвайте от тестото малки топки (колко средно голям орех).

С въртеливи движения на дланите придайте на всяка от тези малки топчици колкото е възможно по-кръгла форма.

Направете в средата на всяка топчица малка дупка с палеца и сложете вътре избрания пълнеж.
Ако решите да сложите ядки, предварително ги натрошете на дребни парченца и смесете със съвсем малко от сварения сироп.
Ако използвате стафиди, от сироп няма да има нужда.

Затворете внимателно отворите, като оставите пълнежа по средата, после с въртеливи движения на намазани с малко мазнина длани дооформете идеално гладки топчици.

По повърхността на сладките не трябва да има пукнатини.

В малка плитка тенджерка (или дълбоко тиганче) налейте мазнината, оставете я да се сгорещи и изпържете сладките във вряща мазнина на умерен огън до приятно златисто-кафяво.
Пържете не повече от 3-4 топки едновременно, като постоянно ги обръщате с лъжица, за да се изпържат равномерно от всички страни.
Изпържените топчици извадете и оставете на домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина и да се охладят добре.


После ги потопете внимателно във врящия сироп и ги оставете да поврат с него няколко минути.

Отстранете сиропа от огъня и оставете сладките да се напояват в него, докато изстинат.
Те са много нежни, не ги разбърквайте с резки движения, за да не нараните красивите гладки топчици.




Приберете изстиналите напоени сладки заедно със сиропа за няколко часа в хладилник, да се изстудят и стегнат.

Поднесете с кафе, или с топка сладолед, или в състава на мелба.

Ще бъдете очаровани от вкуса и аромата им!

Добър апетит!






понеделник, 20 март 2017 г.

Чкето или Македонски кебап от Прилеп / Chketo or Macedonian Kebab from Prilep






У дома сме големи фенки на морковите. Обожаваме салата от моркови (сурови или варени) с дресинг и като зърнахме този македонски морковен кебап, наречен "чкето", не устояхме на изкушението да го приготвим и опитаме.

Гозбата открихме в македонски кулинарен сайт, а дамата, представила рецептата, казва, че тя е на друга кулинарка от град Прилеп, Македония. Така и беше назовала ястието: Йеленино чкето, по името на авторката на оригиналната рецепта - Йелена.

Оригиналната рецепта се прави с говеждо месо и бяло вино.

Ние използвахме много крехко и доста постно свинско, а на свинското върви червено вино. Въпреки това се получи изключително апетитен кебап.

Неустоимо ароматно, изключително леко и много вкусно ястие!
Горещо ви го препоръчваме!




Необходими продукти:

800 г говеждо/или телешко месо ( нашето беше много крехко, без никакви тлъстини свинско)
500 г. пресни моркови ( ние сложихме 1 кг,)
1 чаша хубаво бяло вино ( ние използвахме за свинското квалитетно мерло)
1 глава чесън на скилидки
1 глава кромид лук (ние бяхме решили да сложим 3, сложихме 2, но в края на краищата установихме, че 1 глава кромид е напълно достатъчна).
1 връзка пресен магданоз
зехтин екстра върджин
черен пипер на зърна
бахар
дафинов лист
сол на вкус




Нарежете месото на порции.

Запържете в тиган с няколко капки мазнина (или задушете, ако предпочитате).


Докато месото се запържва, нарежете на колелца морковите.

Чесъна обелете, а лука нарежете на полумесеци.

В глинен гювеч подредете на пластове: моркови, месо, лук, чесън и редувайте така, докато свършат продуктите.

Ние сложихме и дръжките на магданоза, завързани на сноп. Те дават силен аромат, а след като ястието е готово, снопчето лесно се изважда и отстранява.



 Сложете подправките: дафиновия лист, бахара, черния пипер на зърна, ситно нарязания магданоз.

Сипете зехтина, виното, добавете вода  колкото да покриете продуктите.




Покрийте гювеча плътно с капак или с алуминиево фолио.

Печете на умерена фурна поне два часа.

Готовото ястие сервирайте топло. Много е вкусно с гарнитура от бял ориз и, разбира се, чаша хубаво вино.

Добър апетит!






Оригиналната рецепта е тук>>> 

петък, 17 март 2017 г.

Калаканд Бурфи (индийска млечна сладост за 15 минути) / Kalakand Burfi (Indian 15-minite Milk Sweets)





Парченцата са по-малки от петифура, но само едничко от тях  ви дава  цялата нужна ви сладост след сит обяд или вечеря, и то без излишни калории!

Точно 15 мин са ви нужни, за да си я приготвите и още час, за да изстине напълно - и можете да сервирате тази необикновено нежна, ароматна, топяща се в устата индийска млечна сладост:  Калаканд Бурфи!

Впрочем, след като част от тези парченца престояха в хладилника едно денонощие и посегнахме отново към тях, с приятна изненада констатирахме, че те имат вкус на лека млечна халва. Много приятен вкус!

Калаканд бурфи е традиционна за индийската кухня млечна сладост,  но въпреки това тези малки парченца се приготвят с привични и за българската кухня продукти, и са много близки до българския вкус.

Днес ви предлагаме да се убедите сами в думите ни:




Ще са ви нужни:

600 г хубава свежа, дребнозърнеста извара, желателно без излишна влага.
(ако имате възможност да си доставите домашна извара, би било най-добре, разбира се)

400 г (1 консерва) подсладено кодензирано мляко
2 супени лъжици сухо мляко с малък връх
1 равна чаена лъжичка прясно смлян кардамом
1 шепа ядки по ваш вкус (или според наличностите)

И още: 
тиган с незалепващо покритие
тавичка с размери 18 х 18 или 20 х 20 см





Кардамома освободете от шушулките и смелете на фин прах (ние правим това в кафемелачка).

След това го пресейте през по-едро сито, за да премахнете по-едрите зрънца.


Ядките изсушете на тиган, после ги натрошете на дребни парченца.


В купа смесете изварата, кондензираното мляко, сухото мляко...



...  и смления кардамом.


Разбийте сместа много добре, до хомогенност.

Ако е нужно, разбивайте с телена бъркалка.

Изсипете я в тиган с незалеващо покритие и при непрекъснато бъркане, за да не завира и да не загаря, я обработете на среден към силен огън, докато се сгъсти.

Вие ще забележите как влагата се изпарява, млечната смес се редуцира и сгъстява, а на дъното се образуват големи следи от прокарването на лопатката, които продължително време не се събират.

Когато прецените, че сместа се е сгъстила достатъчно, извадете от огъня и пресипете в тавичка, чието дъно сте покрили с хартия за печене.



Заравнете с лопатката сместа, още докато е гореща.

Отгоре посипете с ядките и леко ги притиснете с ръка в сместа.







Оставете калаканд бурфи да се охлади и приберете за 1 час в хладилник.

След това извадете сладостта заедно с хартията и я нарежете на малки парченца - с размерите на миниатюрни петифури.



Сервирайте парченцата изстудени  и  ги дръжте в хладилника през цялото време до сервирането,


Добър апетит!