Тези традиционни индийски сиропирани сладки са нежни, ароматни, топят се в устата и също както калаканд бурфи>>> едно-две сладкишчета от тях са достатъчни да "ви подсладят душата" след ситен обяд или вечеря.
Или пък да ги поднесете с чаша ароматно горчиво кафе.
Кардамомът им придава особен романтичен и опианяващ аромат, специфичен за източната кухня, който задълго остава да владее сетивата.
Освен това са простички за приготвяне, а продуктите са повече от обикновени!
С две думи - истинско съвършенство за всеки любител на сладките изкушения!
Следва да отбележим също, че това е простичкият вариант на тези традиционни за индийската кухня сиропирани сладки, които можете да си приготвите без никакви усилия и за кратко време. Има и малко по-сложен вариант, който обаче е с все така достъпни, обикновени продукти и с... необикновен завладяващ вкус. В някоя от следващите публикации ще се опитаме да представим и него.
А сега рецептата:
Необходими продукти за 10 бр сладки гулаб джамун:
14 филии пресен бял хляб (или "добруджа", по избор, на които е изрязана кората (или по-просто казано меката част на един бял / добруджа хляб от 650 грама)
1 ч.ч. (200 мл) горещо прясно мляко
1 с.л. гхи (или разтопено безсолно масло)
по 3-4 или 5 стафиди (в зависимост от големината на стафидите) за пълнежа (може да замените стафидите с натрошени ядки по ваш вкус, или пък да използвате натрошени ядки и стафиди заедно).
За пърженето:
400 мл пречистено масло гхи (ние използвахме обикновено слънчогледово олио, получи се много добре).
За сиропа:
1 ч.ч. (300) мл захар
1.5 ч,ч. вода
1/2 ч.л. смлян кардамом
*** Индийците не слагат лимонов сок в сиропа, но ако вие смятате, че така приготвен, ще е твърде сладък за вас, може да сложите.
В тенджера изсипете захарта и водата и сварете сироп.
Варете докато сиропът ви се сгъсти дотолкова, че една изстудена капка от него между вашите палец и показалец започне да лепне и да се точи като конец. Впрочем ние имаме опит от турските сиропирани сладкиши, толкова популярни в нашата кухня, така че сваряването на такъв сироп няма да е проблем за почти никой у нас.
В горещия врял сироп изсипете кардамома и оставете десет-петнадесет минути да отдаде аромата си. След това може да прецедите течността през много ситна пластмасова цедка, за да остане сиропът бистър.
Изрежете корите на филиите бял хляб.
В купа начупете меката част на филиите на дребни парченца.
Изсипвайте по малко от горещото прясно мляко, като същевременно месите образувалото се тесто, докато хлебната маса стане мека и еластична.
Добавете на части разтопеното масло и продължете да месите тестото до пълна гладкост.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете за 10 мин да отпочине.
Намажете дланите си с малко мазнина и откъсвайте от тестото малки топки (колко средно голям орех).
С въртеливи движения на дланите придайте на всяка от тези малки топчици колкото е възможно по-кръгла форма.
Направете в средата на всяка топчица малка дупка с палеца и сложете вътре избрания пълнеж.
Ако решите да сложите ядки, предварително ги натрошете на дребни парченца и смесете със съвсем малко от сварения сироп.
Ако използвате стафиди, от сироп няма да има нужда.
Затворете внимателно отворите, като оставите пълнежа по средата, после с въртеливи движения на намазани с малко мазнина длани дооформете идеално гладки топчици.
По повърхността на сладките не трябва да има пукнатини.
В малка плитка тенджерка (или дълбоко тиганче) налейте мазнината, оставете я да се сгорещи и изпържете сладките във вряща мазнина на умерен огън до приятно златисто-кафяво.
Пържете не повече от 3-4 топки едновременно, като постоянно ги обръщате с лъжица, за да се изпържат равномерно от всички страни.
Изпържените топчици извадете и оставете на домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина и да се охладят добре.
После ги потопете внимателно във врящия сироп и ги оставете да поврат с него няколко минути.
Отстранете сиропа от огъня и оставете сладките да се напояват в него, докато изстинат.
Те са много нежни, не ги разбърквайте с резки движения, за да не нараните красивите гладки топчици.
Приберете изстиналите напоени сладки заедно със сиропа за няколко часа в хладилник, да се изстудят и стегнат.
Поднесете с кафе, или с топка сладолед, или в състава на мелба.
Ще бъдете очаровани от вкуса и аромата им!
Добър апетит!
Delicious, i love gulab jamun.
ОтговорИзтриванеhttp://recipeshindi.com/