Парченцата са по-малки от петифура, но само едничко от тях ви дава цялата нужна ви сладост след сит обяд или вечеря, и то без излишни калории!
Впрочем, след като част от тези парченца престояха в хладилника едно денонощие и посегнахме отново към тях, с приятна изненада констатирахме, че те имат вкус на лека млечна халва. Много приятен вкус!
Калаканд бурфи е традиционна за индийската кухня млечна сладост, но въпреки това тези малки парченца се приготвят с привични и за българската кухня продукти, и са много близки до българския вкус.
Днес ви предлагаме да се убедите сами в думите ни:
600 г хубава свежа, дребнозърнеста извара, желателно без излишна влага.
(ако имате възможност да си доставите домашна извара, би било най-добре, разбира се)
400 г (1 консерва) подсладено кодензирано мляко
2 супени лъжици сухо мляко с малък връх
1 равна чаена лъжичка прясно смлян кардамом
1 шепа ядки по ваш вкус (или според наличностите)
И още:
тиган с незалепващо покритие
тавичка с размери 18 х 18 или 20 х 20 см
Кардамома освободете от шушулките и смелете на фин прах (ние правим това в кафемелачка).
След това го пресейте през по-едро сито, за да премахнете по-едрите зрънца.
Ядките изсушете на тиган, после ги натрошете на дребни парченца.
В купа смесете изварата, кондензираното мляко, сухото мляко...
... и смления кардамом.
Разбийте сместа много добре, до хомогенност.
Ако е нужно, разбивайте с телена бъркалка.
Изсипете я в тиган с незалеващо покритие и при непрекъснато бъркане, за да не завира и да не загаря, я обработете на среден към силен огън, докато се сгъсти.
Вие ще забележите как влагата се изпарява, млечната смес се редуцира и сгъстява, а на дъното се образуват големи следи от прокарването на лопатката, които продължително време не се събират.
Когато прецените, че сместа се е сгъстила достатъчно, извадете от огъня и пресипете в тавичка, чието дъно сте покрили с хартия за печене.
Заравнете с лопатката сместа, още докато е гореща.
Отгоре посипете с ядките и леко ги притиснете с ръка в сместа.
Оставете калаканд бурфи да се охлади и приберете за 1 час в хладилник.
След това извадете сладостта заедно с хартията и я нарежете на малки парченца - с размерите на миниатюрни петифури.
Сервирайте парченцата изстудени и ги дръжте в хладилника през цялото време до сервирането,
Добър апетит!
Момичета,
ОтговорИзтриванеиндийските десерти с мляко и извара са много ароматични, красиви и вкусни.Чудесен е и този десерт, великолепно изглежда.
Поздрави !
Така е, Ели! Необичаен е за нас, но пък е толкова вкусен и ароматен, а и изглежда чудесно. Хубав ден ти пожелаваме!
Изтриване