четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Кехлибарено сладко от ябълки





Никога досега не съм правила сладко от ябълки - само мармалад и конфитюр. Винаги съм смятала, че ябълката е твърде нежен плод, за да може от нея да се направи тази фина сладост - сладкото. 
Още по-малко съм допускала, че от ябълки  може да стане такова хубаво, кехлибарено на цвят и с цели стегнати парченца плод вътре, сладко. 
А най-малко от всичко ми е минавало през ума, че на рецептата за такова сладко (с изричната бележка, че е рецепта от българската кухня), ще попадна в руски кулинарен сайт... 

И като прочетох описанието и видях приложените снимки, тутакси се запалих да го направя.

Е, стана! И то толкова изумително добре се получи, че рефлексът ми сработи моментално - хем да фотографирам резултата, хем да фиксирам рецептата, та да не я забравя. Нали и догодина пак ще искам да направя сладко от ябълки! Защото, освен че споделям тук с гостите си моите кулинарни "съкровища", моят кулинарен блог ми служи и за лична настолна кулинарна тетрадка.

Мисля си, че и на други може да послужи тази вкусна рецепта, за което бих се радвала...





Необходими продукти за 1 доза:

1.200 кг червени, сладко-кисели, добре узрели, но не презрели ябълки. След почистване на ябълките ще имаме 1 кг нето плод.
1 кг захар
2 чаши (500 мл) вода.
1 равна ч.л. лимонтозу
сокът от 1 лимон
кората от 1 лимон
2-3 пръчки канела (в оригиналната рецепта беше ванилия)
2-3 листенца индрише (по желание)




Мисля, че всички знаят, но все пак ще кажа: всички съдове и прибори трябва да бъдат безупречно чисти и сухи, за да не се захароса готовото сладко.  Лопатката, с която се бърка в съда с варящото се сладко, е най-добре да е дървена, или силиконова. И да не се мокри с вода.

Първо се сварява сиропът. В подходяща широка недълбока тенджера се изсипва захарта, излива се водата и сместа се вари на бавен огън, като от време на време се разбърква. Сиропът се вари, докато образува гъсти капки. Накапан в чинийка, при застиване той става много гъст и ако се прокара лопатката през него, се точи на конци.

Докато се вари сиропът, подготвяме ябълките: измиваме, обелваме от корите и премахване семенните кутийки, нарязваме на еднакви, средно големи парченца. За да не потъмнеят, добре е готовите парченца ябълки да напръскаме с капки лимонов сок и внимателно да ги разбъркваме с ръка.

В готовия захарен сироп изсипваме парченцата ябълки, добавяме и пръчките канела  и варим около 30 минути (може да е малко по-малко - зависи от ябълките, които сме избрали). Докато се варят, ябълките трябва няколко пъти много внимателно да се разбъркат с лопатката, защото парченцата са леки и изплуват на повърхността. Към края на варенето добавяме лимонтозуто, настърганата лимонова кора и индришето, и внимателно разбъркваме. След като е готово, от сладкото се отстраняват пръчките канела. Индришето може да се махне, но може и да остане - въпрос на вкус.

За знак, че сладкото е готово,  служи цветът на парченцата плод - те стават кехлибарено-златисти и полупрозрачни. При опитване плодът трябва леко да хруска между зъбите.

Готовото сладко съдържа доста много сироп. Може част от сиропа да отлеете в отделно бурканче или бутилка - той ще е идеален топинг за всякакви десерти през зимата.

Готовото сладко разливаме, докато е още вряло, в чисти, сухи, добре затоплени бурканчета. Затваряме с чисти, сухи, затоплени капачки и обръщаме бурканчетата с капачките надолу до пълното им изстиване. Така сладкото се вакуумира и може да се прибере за съхранение.

Дa ви е  сладко!








8 коментара:

  1. Страхотна рецепта,получи се много добре. Понеже не разбирам много от сладка,го вари,варих,варих ,чаках да станат прозрачни моите ябълки,но те не станаха и накрая ми омръзна ,като го изключих чак тогава сами станаха кехлибарени и хрупкави. Благодаря за рецептата и хубавото описание.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно сладко направих го и стана прекрасно Благодаря ви за хубавата рецепта

    ОтговорИзтриване
  3. Сладкото стана прекрасно,но ми се струва,че захарта е много за 1 доза.

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че попаднах на този страхотен блог. Сайтът го открих в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно,много сполучлива рецепта.Направих го
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  6. Сладкото го правя за втори път, уникално е. Понеже моят мъж не харесва канела го направих с ванилия. :)

    ОтговорИзтриване