Но има и различия, които правят т.нар. "японска баклава" още по-апетитна!
Ако се питате "Защо "японска"!?...", можете да не се съмнявате, че японците едва ли имат такова понятие в своята сладкарска култура.
Струва ни се , че наименованието е дадено повече за екзотика и за да е по-интересно, но така или иначе сладкишът си върви с името и ние решихме, че не трябва да го променяме.
Открихме рецептата в македонски кулинарен сайт, а авторката посочва, че е рецептата е записана в нейна стара кулинарна тетрадка отпреди тридесет години! Една съществена според нас причина - да уважим наименованието, дадено от авторката и да ви представим сладкиша като "японска баклава"!
Преди да започнем, можем да допълним, че се прави много бързо и лесно, че е много, ама наистина много вкусен и ... колкото и да е странно, действително има вкус на баклава!
Така че не се колебайте, а запретвайте ръкави заедно с нас!
Необходими продукти за тавичка с размери 28 х 18 х 6 см (12 парчета)
За сладкиша:
4 яйца (в оригиналната рецепта са 5, но тестото стана доста рядко)
1 ч.ч. фин пшеничен грис (ние добавихме още 2 с.л. грис)
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. натрошени орехи (не много дребно, по-вкусно е, когато парченцата се усещат)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. олио
15 г бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
За сиропа:
1 ч.ч. бяла захар (като опция може да се използва кафява тръстикова захар)
Ние използвахме 50:50 бяла захар и кафява захар "Мусковадо".
Следващия път ще го направим само с Мусковадо.
2 ч.ч. прясно мляко
***Ние използвахме чаша и половина прясно мляко, както беше посочено в рецептата, но според нас щеше да е още по-сочно и още по-вкусно, ако млякото беше малко повече. Затова тук сме посочили 2 чаши мляко.
Обем на мерителната чаша : 250 мл
***(Нашата чаша беше с обем 300 мл, яйцата бяха 5, но тестото се получи рядко и се наложи да добавяме грис. Освен това се наложи да премахнем 200 мл от готовата за печене смес, защото тавичката ни не я побра. Затова в предложената рецепта сме коригирали продуктите)
За украса:
200 г. 30% млечна сметана за разбиване (ще я намерите в Кауфланд)
или суха сметана за разбиване + прясно мляко в количество според указанието на опаковката
50 г. настърган бял шоколад за поръсване
Фурната загряваме до 180 градуса.
Подготвяме тавичката за печене, като я намажем с малко олио и посипем с брашно. Излишното брашно изтръскваме.
Пресяваме брашното в купа. Добавяме към него всички сухи съставки, бакпулвера и ваниловата захар, без орехите.
В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава пяна.
Добавяме последователно млякото и олиото, разбиваме.
На части изсипваме сухите съставки и разбиваме с миксер на ниска скорост.
Последно добавяме натрошените орехи и добре размесваме със сладкарска лопатка сместа до еднородност.
Изсипваме в тавичката и печем на 180 градуса до суха клечка.
Изваждаме сладкиша и оставяме да се охлади напълно.
Докато сладкишът се охлажда, приготвяме сиропа:
В подходящ съд карамелизираме на слаб огън добре захарта (с по-тъмен карамел е по-апетитно).
Към карамелизираната захар добавяме прясното мляко и бъркаме, докато течността се сгорещи и стане хомогенна.
Набождаме изстиналия сладкиш на много места с клечка за зъби и заливаме равномерно с горещия млечен карамелов сос.
Оставяме сладкиша напълно да изстине и прибираме за една нощ в хладилник.
Преди сервирането покриваме с разбита сметана и поръсваме с настърган бял шоколад.
Сладкишът може да се покрие и с друг крем и да се украси по друг начин - според вашия вкус и креативност.
Извънредно апетитен сладкиш!
Опитайте го, няма да съжалявате!
Добър апетит!
Oригиналът е тук>>>