Тя ще се надигне, докато я печете, а когато я извадите, няма да спадне.
Без да я обръщате, докато изстива.
И ще остане пухкава, мека и пружинираща под пръстите ви дори след като напълно изстине.
Много се чудехме как да назовем тази баница, накрая я решихме да я представим просто описателно. Защото тя действително е точно това: баницата, която не спада.
500 г фини кори за баница
7 яйца
650 г кисело мляко 2 %
400 г.сирене
2 с.л. с малък връх бяло брашно
100 мл слънчогледово олио
150 мл газирана вода
1 ч.л. бакпулвер
сол
Фурната загряваме до 190 градуса.
В малка купа натрошаваме сиренето на малки бучици
В друга купа разбиваме 500 г кисело мляко и 6 яйца.
Добавяме 2 с.л. пресято бяло
брашно, 1 ч.л. бакпулвер и сол на вкус.
Разбъркваме сместа. Плънката ни е готова.
Дъното на тавата намазваме с олио.
Разстиламе две кори, напръскваме ги с капки олио и намазваме с обилно количество от течната плънка.
Поръсваме равномерно с натрошено сирене.
По същия начин подреждаме останалите пластове на баницата.
Завършваме баницата с последните две кори, които намазваме с олио.
После нарязваме баницата на парчета...
... и поливаме със смес от 1 разбито яйце, 150 г. кисело мляко и 150 мл газирана вода.
Печем баницата на 190 градуса до приятно зачервяване на коричката.
По време на печенето плънката се надига и остава пухкава и мека до последната трошичка.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар