Този английски кейк най-напред предизвика въображението ни с наименованието си. Никога досега не бяхме опитвали сладкиш с бира и много лимон в състава си и вдобавък - с бирено-лимоново-яйчен крем и, да си признаем, идеята да пробваме нещо толкова ново и необичайно ни се видя много примамлива.
Първото, което бихме могли да кажем: извънредно ароматен! Умерено сладък и с много явно изразен вкус и дъх на лимон. Бирата не се чувства, но може би съчетанието на лимон и бира прави вкуса толкова деликатен и изискан. Бихме казали, че това е типичен сладкиш за чай, не за кафе. Не е за учудване, като се има предвид, че англичаните, също както и руснаците, пият предимно чай, а не кафе.
Надяваме се, че на хората, които не обичат да се ограничават в рутината на традиционната българска кухня, но им харесва да опитват нови неща, да експериментират, този английски сладкиш ще им допадне.
На нас със сигурност много ни хареса, но нашите редовни читатели знаят: ние сме кулинарни пътешественички по душа и никога не се колебаем да опитваме нещо ново, апетитно и непознато, откъдето и да идва то.
Необходими продукти за форма с диаметър 22 см :
За блатовете на тортата:
2.5 равни чаши фино бяло брашно**
2 чаши пудра захар
6 белтъка от яйца М р-р
200 г меко краве масло
180 мл мътеница***
180 мл светла бира
2 с.л.прясно настъргана лимонова кора
15 г. (2 ч.л.) бакпулвер
щипка сол
** Ние използвахме 3 равни чаши брашно (по 1 чаша за всеки от блатовете), но беше твърде много.
***Продукти за мътеницата:
200 мл прясно мляко със стайна температура
1 равна ч.л. лимонов сок
Друг вариант е да се замени мътеницата с разредено кисело мляко - айрян, но трябва да се избира по-свежо, по-сладко на вкус мляко.
За яйчения крем:
6 жълтъка от яйца М р-р + 3 цели яйца М р-р
1.25 чаша бяла кристална захар
180 мл прясно изцеден лимонов сок (около 6 добре узрели сочни лимона)
100 мл светла бира
2 с.л. (с малък връх) царевично нишесте (желателно лимоново, в краен случай - ванилия)
150 г меко краве масло
За глазурата*** :
200 г. краве масло
2 чаши пудра захар
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. светла бира
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. настъргани лимонови кори
*** Ние преценихме, че захарта и маслото ще бъдат твърде много за нас и заменихме продуктите за глазурата с 200 мл разбита на пухкав крем млечна сметана 30% (купуваме я от Кауфланд).
Обем на мерителната чаша 200 мл
Ще са ви нужни още поне 2 форми с диаметър 22 см за изпичане на блатовете, тъй като всеки блат се пече поотделно.
Приготвяме блатовете на тортата:
Фурната загряваме до 175 градуса.
Подготвяме тавите в които ще печем, като дъната им намазваме с малко масло и поставяме хартия за печене.
Намазваме стените на формите с малко масло и залепваме лента от хартия за печене.
Изцеждаме необходимото количество лимонов сок...
... и настъргваме лимоновата кора
В купа смесваме мътеницата и бирата, разбъркваме до хомогенност сместа. Не трябва да ни притеснява, ако сместа се пресече, това не се отразява на вкуса на тортата.
С миксер на високи обороти разбиваме мекото масло и захарта до еднородност. По-лесно ще се справите с тази задача, ако използвате пудра захар.
После на малки порции сипваме в разбития маслен крем от сместа бира + мътеница, брашно, пак бира+мътеница , брашно и така, докато разбием цялото количество продукти до пълна хомогенност.
Готовата смес разделяме на три равни части и изсипваме във формите.
Печем на 175 градуса до суха клечка (около 25 мин).
Оставяме блатовете да се охладят добре, преди да бъдат извадени от формите.
Докато блатовете се пекат и охлаждат, приготвяме крема.
В дълбок тиган, който не е сложен на огъня, сипваме жълтъците, целите яйца, захарта, нишестето, бирата и лимоновия сок.
Добавяме маслото и лимоновата кора и разбиваме до еднородност.
Слагаме сместа на котлона (не на водна баня), на умерен огън и бъркаме сместа докато се сгъсти.
!!! НЕ бива да се допуска сместа да заври, за да не се пресекат яйцата. Това е много важно!
Готовия бирено-лимоново-яйчен крем покриваме с фолио за свежо съхранение, за да не хване коричка и оставяме да се охлади.
Сглобяваме тортата , като намазваме всеки от вътрешните блатове с яйчен крем.
За масления крем разбиваме с миксер на висока скорост маслото и захарта до лек и пухкав крем, добавяме в на части бира, лимонов сок, настъргана лимонова кора и мляко и продължаваме да разбиваме, докато сместа напълно се хомогенизира.
На нас обаче ни се стори, че ще стане много тежка с толкова много масло и захар, затова покрихме с разбита на пухкав крем сметана 30% + захар и настъргана лимонова кора.
Оставяме готовата торта в хладилник за 24 часа.
При това отлежаване в хладилника тортата придобива окончателния си вид, вкус и аромат.
Преди сервиране изваждаме на стайна температура за 15-20 мин, за да може леко да се отпусне.
И е много вкусна!
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар