сряда, 21 септември 2016 г.

Лимонлу ислак кек (Турски лимонов мокър кекс) / Limonlu Islak Kek (Turskish Lemon Wet Cake)






Този лимонов мокър кекс е нежен, сочен, точно толкова светъл, колкото виждате на снимките, с наситен вкус и аромат на лимон, допълнен от нежен сметанов крем и млечно-шоколадов топинг.

Съвършенство, типично за произведенията на турските кулинари.




Необходими продукти за тавичка с размери 28 х 18 х 6 см:
4 яйца
2 ч.ч.брашно
1,5 чаши захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
настърганата кора от 1 лимон (нашите лимони бяха много малки, ние използвахме 2)
1/2 ч.ч лимонов сок
1 пакетче ванилова захар
15 г. бакпулвер
малко олио за намазване на тавичката

Всички продукти трябва да са със стайна температура

За заливане на кекса:
600 мл прясно мляко (малко повече от 2 чаени чаши)
1 с.л. захар

За крема:
400 мл млечна сметана за разбиване 30% (може да се намери в Кауфланд, в пакетчета по 200 мл)
2 с.л. захар

За топинга:
60 г. млечен шоколад
3-4 с.л. прясно мляко

Обем на мерителната чаша 250 мл.



Фурната загряваме до 170 градуса.

Тавата, в която ще печем, намазваме с малко олио и поръсваме с брашно. Излишното брашно изтръскваме.

В купа размесваме брашното заедно с бакпулвера.

Настъргваме лимоновата кора.

Изцеждаме 100 мл лимонов сок.

В купа счупваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксер до гъста и много светла пяна. За целта трябва да разбиваме сместа продължително време - поне 5-6 минути.

В разбитата яйчена смес добавяме настърганата лимонова кора, изливаме лимоновия сок и разбъркваме добре с телена бъркалка.

Пресяваме брашното на части директно в течната смес и след всяка част добавено брашно внимателно размесваме сместа с лопатка отвън навътре и отдолу нагоре до пълно хомогенизиране на съставките.

Готовата смес изливаме в тавичката и печем на 170 градуса до суха клечка. В сместа няма никаква мазнина и тя се изпича бързо, като получава красива златиста коричка.

Оставяме сладкиша напълно да изстине, надупчваме повърхостта му с клечка за зъби и заливаме с горещото прясно мляко, в което е разтворена 1 с.л. захар.

Докато залятият с прясно мляко сладкиш напълно изстине, разбиваме сметаната със захарта на пухкав крем, който нанасяме равномерно върху  изстиналия сладкиш.

Прибираме в хладилник поне за 12 часа, ще по-добре - за 24.

Преди поднасяне украсяваме сладкиша с топинг, приготвен от разтопен шоколад и прясно мляко.

Може да поднесете кекса гарниран в чинийките с тънки резенчета добре узрял не много кисел лимон. Прекрасно си върви на вкус с тях.

Много нежен и вкусен сладкиш, опитайте го!

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







1 коментар:

  1. Момичета,
    прекрасен кекс.Много фин и нежен аромат се получава от лимоните и лимоновата кора.Чудесно и много елегантно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване