понеделник, 29 август 2016 г.

Доматокефтедес (традиционни пържени доматени кюфтенца от Санторини)/ Tomatokeftedes (Тraditional Fried Tomato Patties from Santorini)






На гръцки език "доматокефтедес" (ντοματοκεφτέδες) означава просто доматени кюфтета.

Тези пържени доматени кюфтенца са традиционни за красивия гръцки остров Санторини.
В интернет прочетохме, че доматите, произвеждани на остров Санторини, са уникално
 месести, с твърда структура и много сладък вкус. В нашите условия е добре да се използват сорт домати за консерва, които са подобни - месести и с малко семе и сок.

Тези кюфтенца, традиционно поднасяни на трапезата на жителите и гостите на Санторини, са едно великолепно лятно зеленчуково ястие и днес ние ви предлагаме да си ги направите у дома.

Рецептата  привлича с простотата и елегантността си, а също  и с великолепния цвят на кюфтенцата и чудесния свеж зеленчуков вкус.

Кюфтенцата са  много красиви, апетитни и засищащи и ние се надяваме, че ще се харесат и на вас.




Необходими продукти за 16 бр. големи кюфтета:

*1 кг добре узрели червени домати
2 средно големи глави кромид лук (според нас спокойно може да се сложи и повече лук)
**6 пълни с връх с.л. бяло брашно тип 500
1 сурова пиперка или 1 тиквичка (по желание)
150 г.сирене фета (или друго бяло саламурено сирене)
1 голяма връзка пресен магданоз
2 ч.л. сушена мента (или риган)
1 пълна с връх ч.л. бакпулвер
сол
прясно смлян черен пипер
***1 л. мазнина за пърженето (зехтин или олио)
-------

*Ние използвахме сорт домати за консерва, които имат по-малко сок и семе и са по-месести.

**Количеството на брашното е ориентировъчно. Може да се наложи да сложите малко повече или малко по-малко брашно, в зависимост от това, колко са воднисти вашите домати.

***За пърженето използвайте зехтин "помас", защото кюфтенцата изискват пържене при висока температура, а "екстра върджин" прегаря много лесно. Другата възможност е да пържите в олио. Пържете кюфтенцата във вряща мазнина, така ще попият по-малко.

**** За да станат по-стегнати, тъй като нашите домати не са като онези на остров Санторини, ние направихме малко отстъпление от традиционната рецепта и в част от сместа добавихме 2 яйца. Кюфтенцата с добавено яйце се получиха много вкусни, с малко по-хрупкава коричка и, честно казано, на нас дори ни харесаха повече от другите. Така че вие решете дали ще следвате неотклонно традиционната рецепта или също ще решите да добавите яйце.





Кромида нарежете на много ситни кубчета.
Магданоза - също на ситно.

Измийте доматите, в основата им ги срежете на кръст и залейте с вряща вода.

Оставете ги в горещата вода десетина минути, след това ги извадете и обелете.
Срежете доматите на две половинки.

Отстранете семето им и ги нарежете на много ситни парченца.
Нарязаните домати прехвърлете в гевгир и оставете половин час, за да се отцеди добре излишният им сок.

Трябва да остане колкото е възможно по-сухо вещество.
Сложете в дълбока купа добре отцедените домати и прибавете един след друг останалите продукти - кромид, магданоз, мента (или риган), сол и черен пипер.

Ако желаете, може да добавите една сурова пиперка (или 1 тиквичка), нарязани на ситни кубчета
Добавете натрошеното на ситни бучици сирене...
... и разбъркайте сместа до еднородност.
Добавете на части брашното заедно с бакпулвера и разбърквайте до хомогенност, ...
... докато получите достатъчно гъста смес.
Гребвайте от сместа с потопена в мазнина лъжица и оформяйте директно в съда с вряща мазнина  вашите кюфтенца.

Готовите кюфтенца сложете върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.






Поднесете ги със зелена салата или с млечно-чеснов сос.

Те са вкусни както топли, така и студени.

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!





вторник, 23 август 2016 г.

Мелахрини каридопита ("Брюнетка" - гръцки сиропиран орехов сладкиш) / Melachrini Karidopita ("Brunette" - Greek Sirupy Walnut Cake)






На гръцки език "мелахрини́" (μελαχροινή) означава "брюнетка", а "каридо́пита" (καρυδόπιτα) - орехов пай. 

Въпреки че на гръцки се нарича пай,  честно казано много повече прилича на сладкиш - с пищен вкус и аромат, обилно сиропиран, извънредно сочен и много нежен - едно неустоимо сладко изкушение с много орехи и плътен какаов сироп.

Изключителен по своите вкусови качества десерт от гръцката кухня, пред който никой ценител на сладките изкушения не може да остане равнодушен. 




Необходими продукти за тавичка с размери 18 х 28 х 7 см:

За сладкиша:
1.5 ч.ч. фин пшеничен грис
0.5 ч.ч. фино бяло брашно
1 ч.ч. натрошени орехи (ние сложихме 1.5 чаша, вкусът стана много пищен)
6 яйца
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч олио
15 гр (2 ч.л.) бакпулвер
2 пакетчета ванилова захар
1 ч.л. фино смляна канела
1/3 к.л. прясно смлян карамфил

За сиропа:

4 ч.ч вода
1 и 2/3 ч.ч.захар
4 пълни с връх с.л. какао
сокът от половин лимон (или на вкус)

Обем на мерителната чаша 250 мл



Фурната загряваме до 180 градуса.

Тавичката, в която ще печем, намазваме с малко олио и поръсваме с малко брашно. Излишното брашно изтръскваме.

В купа разбиваме до пухкава светла пяна яйцата заедно с 2/3 ч.ч. захар.

Пресяваме брашното, смиламе на прах карамфила, ако канелата ни не е достатъчно фино смляна, пресяваме и нея .

Натрошаваме на не много ситни парченца орехите. За целта е много удобно да се поставят в плътен полиетиленов плик и да се натрошат с дървена точилка.



В друга купа смесваме всички сухи съставки: гриса, пресятото брашно, бакпулвера, канелата, смляния карамфил и ванилията. Размесваме всички съставки до хомогенност.

Сухите съставки въвеждаме на части в разбитата яйчена смес. Разбъркваме до хомогенност с дървена лопатка или шпатула.

Добавяме олиото и разбиваме добре.

Към разбърканата до хомогенност смес добавяме натрошените орехи и отново размесваме до еднородност с дървена лопатка или шпатула.


Сместа изсипваме в тавичката и печем до суха клечка (около 40 минути).

Изваждаме сладкиша и го оставяме да изстине върху решетка в тавичката, в която е изпечен. Нека сладкишът да изстине до съвсем леко топъл, но не да се изстуди напълно.

През това време от изброените продукти - водата, захарта, какаото и лимоновия сок приготвяме сиропа. Какаов сироп и лимонов сок си вървят отлично, не се притеснявайте от комбинацията.

Добре охладения, но не напълно изстуден сладкиш нарязваме на квадратни парченца и заливаме с горещия сироп.


След като залятият със сироп сладкиш в тавичката напълно изстине, прибираме в хладилник. Добре е да се остави в хладилника не по-малко от 12 часа.

Украсяваме всяко парченце сладкиш с по една цяла орехова ядка и поднасяме, залят с лъжица от останалия на дъното на тавичката какаов сироп.

Много е вкусно!
Добър апетит!






неделя, 14 август 2016 г.

Патладжани Бонифацио (Aubergines à la bonifacienne) / Bonifacio Eggplants





Основан в началото на далечния IX в. от тосканския граф Бонифацио, управляван от пизанци, генуезци и французи, претърпял множество атаки и драматични събития, днес град Бонифацио е един обаятелен, оригинален и изтънчен исторически крайбрежен курорт, разположен в най-южната част на остров Корсика и само един  тесен провлак го дели от италианския остров Сардиния.

Пълнените патладжани, които ви предлагаме днес, са една традиционна кулинарна забележителност на прекрасния средновековен град Бонифацио. Те се предлагат във всички заведения за хранене в града и околностите му и носят неговото име.

Рецептата е необичайна, по френски изтънчена и много вкусна. Освен това е вегетарианска и това я прави много лека.

За да си  приготвите тези апетитни пълнени патладжани, са ви нужни сравнително малко и съвсем простички продукти, като най-скъпите от тях са 3 вида сирена, които трябва да си набавите. Добре е между тях да има пармезан или друго твърдо сирене, а също и грюер. Но и да нямате, не е беда. Изберете 3 вида сирена по свой вкус и си пригответе с нас тези вкусни патладжани по корсикански.



Необходими продукти за 3 порции:

3 средно големи продълговати патладжана
250 гр смес от сирена (ние имахме овчи кашкавал, гауда и извара)
2 яйца
5 филии бял хляб
***300 мл прясно мляко за накисване на хляба
(ние използвахме сметана за готвене 18 процента)
4-5 скилидки чесън
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. нарязан босилек
2 с.л.нарязан розмарин
2-3 с.л. зехтин екстра върджин (или олио)
сол
прясно смлян черен пипер


Необходими продукти за доматения сос:

1 консерва 800 гр домати на кубчета
3 глави кромид лук
2 моркова
1 зелена чушка
2 червени чушки
4-5 скилидки чесън
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. нарязан пресен босилек
2 с.л. нарязан пресен розмарин
3-4 с.л. зехтин екстра върджин (или олио) 
сол
прясно смлян черен пипер


***Корсиканците някога са накисвали хляба във вода, днес се използва за накисване и мляко. Ние обаче нямахме мляко, вода не ни се искаше да използваме, затова накиснахме хляба в сметана за готвене, каквато имахме налична в момента. Получи се направо лукс и беше много вкусно!





От изброените продукти приготвяме доматен сос.

Може да приготвите доматен сос и по друга, своя любима рецепта.

Желателно е обаче добре да овкусите с пресни зелени подправки.

В купа натрошаваме хляба на залчета.

Ние използвахме вместо прясно мляко 18% животинска сметана и се получи много вкусно.









Хлябът се залива с млякото (при нас - сметаната) и се оставя добре да се напои.












Напоения хляб разбъркваме и изчакваме да се превърне в една мека, сочна каша.

По рецепта напоеният хляб трябва да  е отцеди от излишната влага, но на нас не ни се наложи да го отцеждаме. Той беше попил всичката сметана, която наляхме (около 300 мл)

Патладжаните почистваме от зелените листа в основата на дръжката, но ние не премахнахме самите дръжки.

Така готовото блюдо имаше по-красив вид.






Всеки патладжан се разрязва по дължина на две половини.

Половинките патладжани се слагат в тенджера с вряща подсолена вода и се варят десетина минути.








Изваждаме от водата и оставяме да изстинат няколко минути.

После внимателно, за да не се пробие кората на патладжаните, с помощта на остър нож и лъжица изваждаме месото на полусварените патладжани.






Изваденото месо на патладжаните нарязваме на по-едри късчета.











Тук ние направихме малко отстъпление от оригиналната рецепта, като сложихме парченцата патладжан да се запържат за кратко в 3 с.л. зехтин.





Към запържените патладжани добавяме накиснатия хляб, нарязаните пресни зелени подправки, ситно нарязания чесън, прясно смлян черен пипер и посоляваме на вкус.

Ние добавихме и малко прясно настъргано индийско орехче.





Сместа разбъркваме и добавяме към нея настърганите сирена.




























Разбъркваме сместа отново.

Отдръпнахме от огъня, добавихме яйцата, разбъркахме още веднъж.

Но Вие може да не пържите патладжаните, а направо да разбъркате всички продукти, както е в оригиналната рецепта.

Тавата, в която ще печем патладжаните, намазваме с малко мазнина,

Издълбаните патладжани напълваме с готовата смес.

След това поръсваме всеки пълнен патладжан с малко зехтин.



Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна до приятна зачервена коричка (около 30 минути)











Изваждаме патладжаните и поръсваме обилно с настъргано сирене (кашкавал).

После връщаме във фурната за няколко минути (до разтопяване и лекото му запичане).

Ако желаете, може да оставите сиренето да се запече повече, до зачервена коричка.




Патладжаните сервираме обилно поляти с доматения сос.















И това е всичко!

Както виждате, френската кухня може да бъде изтъчнена и със съвсем малко и съвсем простички продукти. При това - много вкусна!

Добър апетит!






Рецептата е адаптирана от тук>>>