Шубиет татлъсъ (Şöbiyet Tatlisi) - тези турски баклавички ни плениха и с вида си, и с вкуса си, но и с лесния и бърз начин, по който се приготвят.
За да си ги приготвите, са нужни елементарни, достъпни за всекиго продукти (повечето от които ги има в наличност почти във всяко домакинство) и половин час свободно време - и ще сътворите за любимите си хора едно великолепно лакомство. А ако ви се налага да стягате тежка трапеза - това е чудесна възможност с малко усилия, с малко финансови разходи и незначително отделено време да впечатлите гостите си.
Необходими продукти за 12 бр. баклавички:
1 пакет фини и пресни кори за баница (500 гр)
1/2 чаша фин пшеничен грис
2 ч.ч. прясно мляко
120 г орехови ядки
150 гр краве масло
Обем на мерителната чаша 250 мл
За шербета:
3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
сокът от половин лимон (или на вкус)
За поръсване:
30 грама смлян шамфъстък
Загрейте фурната до 190 градуса.
Сгорещете на котлона прясното мляко, изсипете гриса, намалете огъня и бъркайте енергично, докато сварите много гъста грисена каша. Отдръпнете я от огъня, похлупете с капак и я оставете да изстине.
На равна повърхност разстелете целия пакет кори за баница и с остър нож ги разрежете на еднакви квадрати.
По средата на всяка квадратна купчинка кори поставете орехови ядки. Ние сложихме по две цели половинки, но вие може и да ги смелите, ако предпочитате.
Върху орехите поставете по едно топче от грисената каша, голямо колкото орех.
Прегънете всяка така подготвена купчинка от кори с плънка по диагонал и добре притиснете.
Подредете баклавичките в тава за печене, като леко ги застъпвате.
Полейте обилно всяка баклавичка с разтопено масло. По време на печенето корите ще попият всичкото масло.
Изпечете баклавичките до златисто и ги оставете да изстинат добре.
През това време от изброените продукти сварете гъст захарен сироп.
Залейте изстиналите баклавички с горещия сироп и след като и той изстине, приберете за 1 нощ в хладилник.
Сервирайте баклавичките, посипани със смлян шамфъстък.
Извънредно вкусно, лесно и много достъпно лакомство за малки и големи.
Освен това изглежда като бижу на трапезата. Не е ли вярно!? :)
Да ви е сладко!
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Ей,че сте майсторки...Златни ръце имате!
ОтговорИзтриванеТова и е хубавото на тази баклава, Миленка, че изглежда прекрасно,много е вкусна, а се прави много бързо и лесно. Опитай, ще се убедиш. Поздрави!
ИзтриванеМного са кокетни!
ОтговорИзтриванеНо момичета, от моя позната, етническа туркиня знам, че турската и въобще източната баклава се сиропира с по-гъст сироп, в съотношение 2:1 в полза на захарта.
Весе, за сиропирането имаш право, това и ние го знаем, но толкова захар на нас ни идва в повечко. Нашият сироп беше достатъчно апетитен. Все пак, който иска, не пречи да си сложи повече захар. Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за идеята за супер бърза и лесна баклава.Това е един от моите фаворити, а повярвайте, в моята кухня се работи доста. Първият път я направих в оригинал, но следващите замених гриса с парченце локум и сиропа 3:2 в полза на захарта.Следя с интерес всяка ваша публикация.
ОтговорИзтриване