"Хашлама" е ястие от задушено месо със зеленчуци. Специфичното за хашламата е, че месото и зеленчуците се задушават в собствения си сос и се избягва прибавянето на вода. Като правило, в така приготвеното блюдо сосът не е голямо количество, но е с много силен вкус и аромат.
Друга особеност на хашламата е, че в ястието преобладава месото, другите съставки са по-малко.
Зеленчуците се режат на едри парчета, сол по време на готвенето почти не се добавя.
Трудно е да се каже, към коя национална кухня принадлежи това блюдо. По принцип всички кавказки народи го имат в своите национални кухни, но навсякъде го готвят по различен начин. Основно се готви от овнешко месо, много по-малко от свинско - с или без кост.
А за хашлама от черен дроб за първи път прочетох в сайт за грузинска кухня. И понеже точно си бях купила черен дроб и се чудех как да го приготвя... тази рецепта ми попадна пред очите много, ама много навреме!
Хич не му и мислих, направо запретнах ръкави и сготвих тази вкусна, ароматна и пикантна грузинска хашлама от черен дроб.
Необходими продукти за 6 порции:
1.5 кг. черен дроб (моят беше свински)
4 големи глави кромид лук
500 мл прясно мляко
250 мл заквасена сметана
125 гр. краве масло
черен пипер, сол - на вкус
2.5 супени лъжици соев сос (моят беше слабосолен, с гъби)
люти чушлета - по едно за порция
стръкчета пресен магданоз
Черният дроб се почиства добре от ципи и проточни канали, измива се и се нарязва на сравнително едри късове.
Поставя се в дълбока купа или тенджерка и се залива с прясното мляко. Така подготвен, той се оставя на студено - в рецептата пишеше 1 час - аз го оставих на 1 градус 24 часа, похлупен - и не съжалявам за това.
Прясното мляко се излива, а дробът добре се измива под течаща студена вода и се оставя в гевгир да се отцеди добре.
Кромидът се нарязва на полумесеци, задушава се в тиган с маслото.
Когато лукът стане прозрачен, се изважда от тигана с решетеста лъжица и в същия тиган се изсипва добре отцедения черен дроб.
Добавя се щипка сол и черен пипер на вкус.
Разбърква се и се оставя да се запържи.
След това в тигана се връща кромида, похлупва се с капак и се оставя ястието да се задуши десетина минути на бавен огън.
Вода не е необходимо да се добавя.
Към почти готовото ястие се добавя разбитата сметана, разбърква се и се оставя да покъкри на слаб огън само 4-5 минути.
Добавя се соевия сос, ако е нужно - още малко чер пипер. Разбърква се.
Ястието е готово.
Хашламата се сервира гореща, в купички. Чинии не е прието да се употребяват.
Ще бъде още по-вкусно, ако сервирате с люто чушле, пресни листенца магданоз и чаша сухо червено вино.
Добър апетит!
Тази Хашлама я прочетох вчера,но така ме завъртяха задачките(този месец започнахме декларациите по-раничко,че имаме пътуване:))и не можах да те похваля за прекрасната рецепта....Обичаме дроб и до края на седмицата ще направя твоето дробче,Валя!
ОтговорИзтриване...И задължително ще има и люто чушле:)
Прегръдки!:))))))))
Разбирам, всички ни завъртат здраво задачките, Миленче! За хашламата няма да съжаляваш, ако я опиташ. И не жалете сметанката, става толкова сладко, сочно и нежно! Прегръдки и усмихнат ден и на теб!
ОтговорИзтриване