сряда, 26 ноември 2014 г.

Грузинска хашлама от черен дроб





"Хашлама" е ястие от задушено месо със зеленчуци. Специфичното за хашламата е, че месото и зеленчуците се задушават в собствения си сос и се избягва прибавянето на вода. Като правило, в така приготвеното блюдо сосът не е голямо количество, но е с много силен вкус и аромат.

Друга особеност на хашламата е, че в ястието преобладава месото, другите съставки са по-малко.
Зеленчуците се режат на едри парчета, сол по време на готвенето почти не се добавя.

Трудно е да се каже, към коя национална кухня принадлежи това блюдо. По принцип всички кавказки народи го имат в своите национални кухни, но навсякъде го готвят по различен начин. Основно се готви от овнешко месо, много по-малко от свинско - с или без кост.

 А за хашлама от черен дроб за първи път прочетох в сайт за грузинска кухня. И понеже точно си бях купила черен дроб и се чудех как да го приготвя...  тази рецепта ми попадна пред очите много, ама много навреме!

Хич не му и мислих, направо запретнах ръкави и сготвих тази вкусна, ароматна и пикантна грузинска хашлама от черен дроб.





Необходими продукти за 6 порции:

1.5 кг. черен дроб (моят беше свински)
4 големи глави кромид лук
500 мл прясно мляко
250 мл заквасена сметана
125 гр. краве масло
черен пипер, сол - на вкус
2.5 супени лъжици соев сос (моят беше слабосолен, с гъби)
люти чушлета - по едно за порция
стръкчета пресен магданоз





Черният дроб се почиства добре от ципи и проточни канали, измива се и се нарязва на сравнително едри късове.

Поставя се в дълбока купа или тенджерка и се залива с прясното мляко. Така подготвен, той се оставя на студено - в рецептата пишеше 1 час - аз го оставих на 1 градус 24 часа, похлупен - и не съжалявам за това.

След 24 часа прясното мляко ще изтегли по-голямата част от кръвта, която прави месото горчиво и то ще стане крехко и нежно.

Прясното мляко се излива, а дробът добре се измива под течаща студена вода и се оставя в гевгир да се отцеди добре.

Кромидът се нарязва на полумесеци, задушава се в тиган с маслото.





Когато лукът стане прозрачен, се изважда от тигана с решетеста лъжица и в същия тиган се изсипва добре отцедения черен дроб.

Добавя се щипка сол и черен пипер на вкус.

Разбърква се и се оставя да се запържи.

След това в тигана се връща кромида, похлупва се с капак и се оставя ястието да се задуши десетина минути на бавен огън.

Вода не е необходимо да се добавя.


Към почти готовото ястие се добавя разбитата сметана, разбърква се и се оставя да покъкри на слаб огън само  4-5 минути.

Добавя се  соевия сос, ако е нужно - още малко чер пипер. Разбърква се.







Ястието е готово.

Хашламата се сервира  гореща, в купички. Чинии не е прието да се употребяват.
Ще бъде още по-вкусно, ако сервирате с люто чушле, пресни листенца магданоз и чаша сухо червено вино.

Добър апетит!








2 коментара:

  1. Тази Хашлама я прочетох вчера,но така ме завъртяха задачките(този месец започнахме декларациите по-раничко,че имаме пътуване:))и не можах да те похваля за прекрасната рецепта....Обичаме дроб и до края на седмицата ще направя твоето дробче,Валя!
    ...И задължително ще има и люто чушле:)
    Прегръдки!:))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Разбирам, всички ни завъртат здраво задачките, Миленче! За хашламата няма да съжаляваш, ако я опиташ. И не жалете сметанката, става толкова сладко, сочно и нежно! Прегръдки и усмихнат ден и на теб!

    ОтговорИзтриване