петък, 29 април 2016 г.

Празнична агнешка дроб сарма за табиетлии / Holiday Lamb Drob Sarma for Connoisseurs






Тази дроб сарма е толкова апетитна, че спокойно може да бъде поднесена и на най-празничната трапеза. Уникалното в нея е заливката, която прави гастрономическото изживяване неповторимо!

Това  беше един изключително удачен експеримент, оказал се така вкусен, че оттук нататък ще стане редовна практика за нас. Затова ни се прииска да споделим рецептата с читателите си.



Необходими продукти за тава с диаметър 39 см (10-12 порции)

1 кг агнешки комплект за дроб сарма (сърце, бял дроб и черен дроб)
700 г *бланширан ориз
4 големи глави кромид лук
4 големи моркова
2 сладки зелени чушки
1 голяма връзка пресен кромид лук
50 мл олио
60 г краве масло
1 голяма връзка пресен магданоз
1 с.л. сушен девесил
сол
черен пипер

За заливката:
100 г краве масло
7 пълни с.л. брашно
800 мл прясно мляко
100 г топено сирене
1 голям печен патладжан
1/2 ч.л. сода
1 с.л. оцет за погасяване на содата
сол на вкус

 За поръсване:
250 г твърд кашкавал

Ние правим дроб сармата в доста голяма тава, но ако тези количества са много за вас, не пречи да ги редуцирате.

Ако имахме було, рецептата вероятно щеше да е още по-апетитна. Но було могат да си доставят доста ограничен брой любители на дроб сармата, в магазините такъв гастрономически лукс отдавна вече не се продава.

*Бланшираният ориз е много качествен и не се слепва, всяко зрънце се дели след топлинната обработка. Ако вашият ориз не е бланширан, а обикновен, добре е предварително да се запържи, докато стане прозрачен.



Начин на приготвяне:

Фурната загряваме до 190 градуса

Агнешкия комплект измиваме от кръвта. Всички дреболии  предварително нарязваме на едри парчета.
Не бива да се забравя, че различното органно месо има различно време за топлинна обработка, за да стане крехко и вкусно.  Затова:
-В тенджера с 2 л. вряща вода първо пускаме сърцето.
-След като сърцето се свари до полуготовност, пускаме във врящия бульон  белия дроб, нарязан на парчета. Оставяме да се посвари и той.
-Последно пускаме нарязания на парчета черен дроб. На черния дроб му е достатъчно да поври на слаб огън десетина минути, в противен случай той ще стане твърд и изобщо няма да е вкусен.
-Сварените парчета месо изваждаме в отделен съд. След като изстинат, ги нарязваме на дребни кубчета. Бульона не изхвърляме, той ще ни е нужен за ориза.

Изпичаме един по-едър патладжан, обелваме го и го нарязваме на по-едри кубчета. Може да се използва и изпечен патладжан от консерва, но да няма много семе и да не е воднист.

Кромид лука нарязваме на дребни кубчета. Морковите - също. Пресния лук нарязваме на колелца с диаметър около 7-8 мм. Зелените чушки нарязваме на дребни кубчета.

В широк тиган  сипваме олиото и след като се загрее, запържваме кромид лука, морковите, чушките, които добавяме един след друг през интервали от няколко минути в тази последователност. Запържените до омекване зеленчуци подправяме със сол и черен пипер.


В тава сипваме запържените зеленчуци, бланширания ориз, нарязаните дреболии, бульона от варенето на месото (нашият беше изключително бистър и сладък).

Добавяме 1 връзка ситно нарязан магданоз, 1 с.л. сушен девесил, нарязания пресен кромид.
Разбъркваме сместа до еднородност.

Отгоре разпределяме равномерно нарязаното на бучици краве масло.









Така приготвената дроб сарма заливаме с гореща вода - препоръчително е да се залее с цялото количество гореща вода наведнъж. На нас ни бяха нужни общо около 3 литра течност, вкл. бульона.

Не е добре да се добавя вода по време на печенето.

Печем дроб сармата до готовност на 190 градуса.




Приготвяме заливката:

В тиган разтопяваме кравето масло, добавяме брашното и бъркаме, докато се запече леко.












На части наливаме студено прясно мляко, като непрекъснато бъркаме.












Трябва да получим хомогенна, гладка кремообразна маса с доста гъста консистенция.












Добавяме нарязаното на кубчета топено сирене и бъркаме на слаб огън, докато се разтопи.












Добавяме нарязания патладжан, овкусяваме със сол и разбъркваме до еднородност.












Последно сипваме в бешамеловата заливка половин лъжичка сода, угасена в 1 с.л. оцет, разбъркваме добре и нанасяме тази маса равномерно върху изпечената дроб сарма.









Печем в загрятата фурна само на горен реотан до зачервяване на заливката. След това поръсваме с настърган кашкавал.











Запичаме до златиста коричка.
















Заливката се получава отгоре хрупкава, отдолу - нежна и кремообразна, а всяко зрънце ориз е нежно като кадифе и се дели!
Поднасяме дроб сармата с кисело мляко или залята с лимонов сок.

Изключително вкусно блюдо!
Добър апетит!







1 коментар:

  1. Христос Воскресе!
    Доста по-различна от моята дроб сърма, момичета.
    А заливката наистина е интересна и звучи вкусно, особено с тоя патладжан.

    ОтговорИзтриване