За
тази халогенна фурна, или както са известни уредите от такъв тип сред
запалените фенове на готвенето в мултикукър "запичащ капак", сме чели
отдавна, виждали сме я в официалния сайт на REDMOND, гледали сме
видеоклипове, въздишали сме с тъжно, но само толкова...
Аналог на тази халогенна фурна (и първите, излезли на пазара преди десетина години) са огромните 12 литрови халогенни фурни с мощност 1300 - 1400 вата. Те са заместител на обикновената фурна в готварската печка, но заемат много място, тежки са ( тежестта на една такава халогенна фурна е около или над 6 кг), огромните им купи са трудни за поместване, какво ли пък остава за измиване, харчат много електроенергия и далеч не са най-удобният вариант.
На запад и в Русия тези халогенни фурни (с това наименование са известни в България) се наричат "аерогрил".
Халогенната фурна ("запичащ капак" или "аерогрил" на Редмонд - трите наименования визират един и същи уред) е по-удачният (
по-малък, по-лек, по-компактен и при тези си показатели – с не по-малка реална мощност) уред и първоначално е създаден за запича от горната страна сготвеното в мултикукър.
Който готви в мултикукър знае, че мултикукърът може да сготви всичко - от супа до печено месо, от яхния до сладкиш и баница.
Обаче ядец!
В мултикукъра не можем да запечем нашите изключително вкусни блюда от горната страна. Поне не можехме до този момент. Ако не ги обърнеш да се зачервят и от другата страна или не ги извадиш и
пъхнеш под грила, отгоре те си оставаха без апетитната зачервена
коричка.
Инженерите на водещите световни производители също добре познават този проблем и понеже техническата мисъл никога не спи и измисля нови и нови улеснения за домакините, работят за неговото преодоляване.
На запад и в Русия този уред се нарича "аерогрил", тъй като принципът му
на работа е запичане като под грил или пържене, но чрез конвекция на
нагорещен въздух, като по този начин се избягва използването на много
мазнина при пържене или печене. Даже напротив - когато печем пилето
например, излишните мазнини ще се стопщт и изтекат, а резулатът е печено
на грил пиле, но много по-вкусно, от онова, което ще си купим в
магазина - много по-сочно, по-крехко и с изключително апетитна коричка.
Създаден
първоначално с цел да се запичат от горната страна вкусните запеканки,
сладкиши, баници и други ястия, приготвени в мултикукър, халогенната
фурна ("запичащ капак" или "аерогрил") на Redmond RAG-241-E, днес по
приложимост той далеч надхвърля необходимостта за запичане на
сготвеното
в мултикукър.
Досега
обаче уредът не беше достъпен за българските почитатели на този вид кухненска
техника. И не толкова заради цената, колкото заради обстоятелството, че
никой от официалните представители на компанията не я внасяше в
България, а в официалния онлайн-магазин на Redmond от много време за
българските клиенти, както и за останалите почитатели на Redmond от
Източна Европа, е пуснат един вид "кепенец" чрез надписа "Out of stock".
Единствените
доскоро официални дистрибутори на Редмонд за България ЕMag, Технополис
и Денси така и не направиха никакви усилия да внесат и предложат на
клиентите си у нас някой от прекрасните нови уреди на компанията.
Предлагайки няколко стари модела мултикукъри и абсолютно забравили, че
тези мултикукъри се нуждаят от време на време и от нови аксесоари (поне
резервни купи за тях), и трите иначе популярни и утвърдени на пазара ни
компании се въртяха в омагьосания кръг да продават уреди със сравнително
скромни възможности от по-старо поколение на достатъчно високи цени.
Нищо ново под слънцето в скъпата ни татковина...
И
нали можете да си представите изненадата ни, когато в сайта-справочник
pazaruvaj.com, който често преглеждаме, открихме халогенната фурна на
Redmond RAG-241-E. Веднага ще отбележим, че това е по-новият модел
"запичащ капак", който се отличава от по-стария RAG-240-E както по
дизайна си, така и по някои важни технически характеристики, съответно
по по-добрите си възможности, които предлагат на потребителя.
И
както напоследък се случва (за нас само в началото беше изненада,
напоследък поне ние свикнахме), ако има нещо ново от REDMOND на
българския пазар, то ще е от пловдивската компания
www.strela.bg>>>
В
интерес на истината, на пазара ни се появиха и други много качествени и
много хубави мултикукъри от REDMOND, и тъй като следим доста отблизо
точно този сектор от търговията с уреди за готвене, за нас двете ставаше
все по-малко и по-малко изненадващо, че те всичките се предлагат от
www.strela.bg>>>. Така че, когато дойде следващата изненада - че пловдивската компания е добавена в
списъка на официалните представители на Redmond за България>>> , то беше вече само наполовина изненада, при това - приятна!
И какво още да кажем? Честит ни нов представител на Redmond за България!
И да си пожелаем той и занапред да ни радва с новите и най-добри уреди на водещия производител, както досега!
И,
дай Боже, цените на прекрасните уреди REDMOND, които, за да сме честни,
много от нас си пожелават в своята кухня, да станат по-достъпни за
българския потребител - което до голяма степен зависи и от
Производителя.
Но нека сега да се върнем на
халогенната фурна "REDMOND RAG-241-E >>>
Както
е обичайно за уредите REDMOND, и тази халогенна фурна е изпълнена в
елегантен черен цвят и станалия традиционен за марката футуристичен
дизайн.
С какво ни изненадва приятно този уред?
– Малък и компактен халогенен капак (диаметър едва 22.5 см)
– Изключително лек уред (1.300 кг заедно с кабела и щепсела)
–
Изключително лек, но достатъчно твърд и здрав силиконов
пръстен-разширител, чрез който уредът може да се употребява с всеки вид
мултикукър с обем 4, 5 или 6 литра, както и с всеки друг огнеупорен
кръгъл готварски съд (метален, стъклен или керамичен) с
диаметър до 24-25 см.
–
Не е необходимо да се използва непременно мултикукърът. Запичането
може да стане направо върху работния плот, върху лекото и здраво
огнеупорно силиконово килимче, на което без проблем може да се постави и
всеки друг готварски съд с обем 9 и повече
литра
–
Изключително безшумен! За да чуем работата на вентилатора, беше нужно
да се наведем над уреда. Нищо общо с конвекторните халогенни капаци на
големите и тромави халогенни фурни с огнеупорен съд и тежина около и над
6 кг, с които е наводнен пазарът ни.
– При малките си размери и тегло - достатъчна мощност - 700-800 W при включване
–
Дръжката на уреда е подвижна и бутонът за включване е монтиран на нея.
Така уредът работи само при затворена дръжка (респективно уредът е
включен). За да се изключи, е достатъчно да се вдигне дръжката, а след
това да се повдигне и капака.
– Функция за размразяване
на замразени продукти. Вече няма да ни е нужно да включваме вредната
микровълнова фурна, за да размразим месо от фризера.
– Функция за самопочистване на уреда след работа, за да е винаги чист и блестящ реотанът и металният защитен капак над него.
–
Както винаги изключително внимателен и прецизен към детайла,
Производителят Redmond прилага към комплекта три метални скари с
различна височина и диаметър, за да се използва максимално обемът на
готварския съд
– Метална решетъчна поставка, на която
може да се постави използвания капак в полунаклонено положение, за да
изстине, преди да се прибере (на снимките върху него е илюстрирана
книжката с рецепти.
– Метални щипци, за да се извадят с лекота и безопасно нагорещените след работа метални скари
– Потокът горещ въздух може да циркулира свободно около продуктите, разположени
на няколко етажа върху металните скари, за да стопят излишните мазнини от месото и да се
получат зашеметяващо хрупкави корички на обработваните продукти при
печене.
– Следва да обърнем специално
внимание: на капака има лепенка с надпис: Не използвайте със сета на
мултикукър при температура по-висока от 150 градуса!
Това
автоматично означава, че ако искаме да го използваме за печене, а не
само за запичане отгоре на вече обработени в кукъра продукти, трябва да
използваме уреда с друг подходящ съд - от огнеупорно стъкло, керамика
или метал.
По-долу в тази публикация показваме как се справя уредът с изпичането на цяло сурово мариновано пиле с тегло 1.5 кг в обикновена готварска тенджера от инокс с обем 6,5 литра.
– Ярък и богато илюстриран буклет с 20 рецепти за халогенна фурна
– Ръководство за експлоатация
– Международна 2-годишна гаранция от Редмонд
Технически характеристики:
Модел RAG 241-1
Мощност 700-800 W
Напрежение: 220 -240 V, 50-60 Hz
Вид на управлението: Механично
Вид на нагревателния елемент: Халогенен
Регулиране на температурата 60 - 250 С
Диапазон за настройка на времето на приготвяне: 5 - 60 мин.
Дължина на електрическия кабел: 1.5 м
Комплектът съдържа:
– Универсален конвекторен грил 1 бр.
– Метални решетки 3 броя, в мм както следва:
диаметър 160, височина 20 -1 бр.
диаметър 190, височина 20 - 1 бр.
диаметър 190, височина 60 - 1 бр.
– Метални щипци за изваждане на решетката - 1 бр.
– Метална поставка - 1 бр.
– Книга с 20 рецепти -1 бр.
– Ръководство за експлоатация - 1 бр.
– Сервизна книжка - 1 бр
- Силиконов пръстен-разширител - 1 бр.
– Силиконова постелка - 1 бр.
Предимства на на уреда:
– Малък и компактен, практически не заема никакво място в кухнята
– Изключително лек и мобилен
– Ниска употребяема мощност (само 800 W, като при това уредът се самоизключва при достигане на необходимата температура)
– Нужната работна температура се достига буквално за 1-2 минути
– Достатъчно мощен, за да изпече цяло пиле на грил (демонстрираме с рецепта)
– Може да се използва с всеки огнеупорен съд
– При отлично нагряване на въздуха в купата, околната температура в помещението практически не се повишава
–
Уредът замества без усилие и с много по-малък разход на електроенергия
цяла готварска печка - фурна и котлон, електрически грил, тостер за
сандвичи.
– Може да работи практически без мазнина или с незначително количество мазнина - 1–2 лъжици
Това 1,5-килограмово пиле се изпече и чак препече само за 90 минути
(но без да има вкус на изгоряло), месото остана изключително крехко и
сочно, а костите можеха чак да се схрупат и да им се изяде костния
мозък. Само от естетически съображения ще повторим рецептата преди да я
покажем цялата в блога, за да постигнем съвършения резултат на
коричката (което не се съмняваме, че този малък и лек уред ще извърши с
лекота).
Ние изпекохме пилето в
обикновена метална тенджера с обем 6.5 литра, за да има около него
повече свободен обем и за най-добра конвекция на горещия въздух.
Недостатъци:
– Ключовете за време и температура са недостатъчно ясно маркирани- трудно се различава стрелката за правилно фиксиране на зададените параметри.
Нашите заключения:
Великолепен уред, много удобен за работа и много икономичен, на който ние сме щастливи притежателки!
Водейки се от отличния резултат на неговата работа, ние горещо го препоръчваме!