сряда, 1 ноември 2017 г.

Истинска резлива боза без изкуствени подсладители - забравеният вкус от детството! / Real Boza - Tart, with No Artificial Sweeteners, the Lost Taste of Our Childhood





От много години насам почти не сме пили боза - а толкова много я обичаме!

За нас двете, пък и за близките ни, бозата е един от символите на детството и младостта - особено за мен, Валя. Ирина е по-млада, но и тя е пила онази - истинската боза в ранното си детство.

Тогава я продаваха в сладкарниците - наливна, от големи гюмове, винаги изстудена,  гъста, сладка и резлива - блаженство за небцето, което не се забравя!

Сега това, което продават по магазините в пластмасови бутилки, е някакво бледо подобие на истинската боза, ерзац, направен от пшеница и изкуствени подсладители, някои от които канцерогенни, като аспартамът, например.
Обяснимо - истинските суровини, от които се прави истинската боза, са икономически неизгодни на частните производители, защото дотации от държавата отдавна вече няма, а и няма стандарти, по които да са задължени да работят.

И така за пореден път интересите на родните производители се сблъскват с интересите на потребителите и са в разрез с тях, дори когато става дума за здравето на нацията.

Такава е за жалост грубата истина за нашенската пазарна икономика.

И какво ни остава на нас, потребителите?!
Там където имаме желание и възможност, да си приготвяме различни храни и напитки у дома и да сме сигурни, че това, което слагаме на трапезата си, е възможно с най-малко (или съвсем без!) химия и възможно най-истински вкус!

В бозата, която ви предлагаме днес, няма нито пшеница, нито аспартам, нито дори бяла захар.

Затова тя е вкусна, свежа, резлива, с максимално полезни съставки - едно забравено вкусово удоволствие от детството и младостта!


Необходими продукти за една доза истинска домашна резлива боза:

2 чаени чаши + 2 супени лъжици белено просо
2.5 чаени чаши светлокафява тръстикова захар
***вода

Обем на мерителната чаша - 250 мл.

***Количеството на водата тук съзнателно не посочваме, в описанието на рецептата ще стане ясно защо.


Ще са ви нужни още тенджера с общ обем около 4 литра и удобна широка дървена лъжица

Необходими са също така и ден-два търпение, защото освен да се свари, на бозата и е нужно и време да ферментира, за да стане онази истинска напитка, която са пили нашите баби и дядовци, пък и самите ние някога.




Вече ви е ясно, че днешната ни боза е сварена от просо, а не от пшеница - така, както са я варили някогашните радомирски майстори-бозаджии.

Не сме използвали бяла, а светлокафява тръстикова захар. Този вариант може да ви се стори малко скъп, но купете най-обикновената тръстикова захар, онази, пакетирана в България от "Крина" - цената и е около 2.20 - 2.40 за половин килограм. Затова пък ще имате една истински вкусна и здравословна напитка, която е чудесна за деца, кърмачки и за всички любители на гъстата, сладка нашенска боза.

Ние си купихме белено просо от кварталното магазинче за ядки и сушени плодове и смелихме в кафемелачката.  Друг вариант е да си купите био просо от специализираните магазини (само че ние, кой знае защо, не сме много убедени колко "био" е то), или пък да си потърсите готово брашно от просо.

Тук-таме в родината се продава боза, направена от ръж и тръстикова захар на цена около 2.60 лв за литър и 1.45 лв за половин литър.
Бозата по тук публикуваната рецепта ще ви струва около 1.00 -1,20 лв за литър и съвсем малко реални физически усилия и време за направата и. И можете да си варите прясна боза когато си поискате, защото това е продукт с много кратък срок на годност.


Как се прави бозата, стъпка по стъпка:

2 с.л. с малък връх смляно просо сложете в сух тиган и запечете до кремаво-златист цвят при непрекъснато бъркане и слаба температура. Бъдете внимателни, зърното на просото е много нежно и много бързо загаря.

Пресипете запеченото брашно в стъклен буркан, добавете 2 супени лъжици от кафявата захар и 250 мл хладка вода, разбъркайте да се разтвори захарта и оставете сместа на стайна температура, покрита със салфетка за два-три дни, докато ферментира. 

Може през това време няколко пъти да разклатите сместа, но по принцип ферментацията е анаеробен процес, т.е. без участието на кислород, затова не се престаравайте.





Когато закваската е готова, смляното на брашно просо (2 чаени чаши, пълни догоре), изсипете в широк сух тиган с незалепващо покритие и го запечете - отново при непрекъснато бъркане и умерена температура, до приятно кремав цвят. И отново бъдете внимателни - просото загаря много бързо!




Изсипете запеченото брашно в тенджерата, в която ще варите напитката, изчакайте го да изстине и добавете 2 литра хладка вода. Разбъркайте добре сместа с телена бъркалка, за да няма бучици.

Сложете тенджерата на котлона и при непрекъснато бъркане, на умерен огън изчакайте сместа да заври. Варете около 6-7 минути, или докато сместа се сгъсти достатъчно.

Радомирската боза някога са я варили цели три часа, но според нас това е неоправдано дълго. Ако имате сили, време и желание, обаче, не пречи да варите напитката и по-дълго.

Ако в течната смес са останали по-едри частици от зрънцата просо, не се безпокойте.
След като сместа се е  сварила, а зрънцата са омекнали, потопете в нея пасатор и на висока скорост разбийте сместа. Всички едри частици от просото ще изчезнат и гъстата бозава течност ще стане копринено гладка. На някои от снимките се вижда по стъклото на чашата колко фина е текстурата на напитката - ние също смляхме едрите частици просо с пасатора.

Ако течността ви се струва твърде  гъста, тук е моментът да добавите вряла вода, докато постигнете желаната гъстота на напитката.  Гъстотата на бозата е въпрос на вкус, затова разреждайте накрая, поне първия път, докато уцелите желаната гъстота.

Ние използвахме общо 3.5 литра вода, но бозата стана малко рядка. Следващия път ще използваме не повече от 3 литра или дори по-малко, но ние обичаме по-гъста боза.

Имайте предвид също така, че след като изстине, напитката почти не променя консистенцията си. Или сгъстяването е съвсем незначително.

В полуготовата напитка изсипете останалата захар (около 400 г), разбъркайте и продължете да варите на умерена температура още около 4-5 минути.

Захарта може да регулирате на вкус, разбира се, но с това количество продукти напитката става умерено, приятно сладка.




Оставете сварената течност да се охлади, изсипете в нея закваската, разбъркайте добре и оставете напитката похлупена на стайна температура да ферментира.

После пресипете в бутилки с широко гърло или в буркани и приберете готовата боза в хладилник.

Вашата вкусна, гъста, истинска, резлива боза е готова!
Малка част от бозата може да си оставите за закваска за следващата доза! ;) )


*** По същата рецепта може да си направите и боза с готово ръжено брашно, Такова се продава свободно във веригата магазини Т Маркет, например, на цена 0.79 лв за половин кг. За направата на 3 литра боза ще ви е достатъчно около 0.45 кг ръжено брашно.


*** Бозата по тук публикуваната рецепта може да съдържа нищожно количество алкохол, особено ако я оставите да ферментира по-дълго. Тя ще стане още по-вкусна и това няма да се отрази на бистротата на съзнанието ви, нито на способностите ви да шофирате по никакъв начин, но ако ви спре КАТ, пробата с дрегер може да излезе положителна. Затова бъдете внимателни, ако пиете истинска боза (а не онази ерзац от пластмасовите бутилки в супермаркета) и решите да седнете зад волана след това!

Наздраве и да ви е сладко!









5 коментара:

  1. Здравейте, останала съм с впечатление че и вие живeeте в UK. Бихте ли ми казали откъде от тук може да се купи смляно просо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Галя. Ние живеем в София и си купуваме просото на зърно в близкия до дома ни павильон за ядки и сушени плодове. За съжаление не знаем откъде в UK можете да си купите. Но предполагаме, че има при вас някакви пазари и тържища - може би трябва да потърсите там. А просо на зърно се мели сравнително лесно в най-обикновена кафемелачка с приличната мощност от 200W.

      Изтриване
    2. Или пък потърсете в специализирани магазини за безглутенови брашна.

      Изтриване
  2. Момичета,
    много е вкусна истинската боза , така казваше дядо ми навремето.Аз обаче не съм пила подобна, но знам,че са я правили от просо.То се е отглеждало в България и се е употребявало много, даже и за храна на малки пиленца.Чудесна рецепта, която си записвам за проба.Небелено просо продават в магазините за птици, белено - в супермаркетите, а брашно от просо има в специализираните диетични магазини.Купувала съм и пиша за тези, които не знаят.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  3. Даа, не съм опитвала истинска боза от...много дълго време.
    Не знам и дали съм чела подобна рецепта, наистина ми се иска да направя, и ще се реша някой ден, когато намеря време и просо, пък и нямам май с какво да смеля:(

    ОтговорИзтриване