събота, 28 октомври 2017 г.

Шоколадово Паве - бразилският вариант на тирамису, но по-вкусен от него / Chokolate Pave - The Brazillian Tiramisu, but Better




Вкусът на "па́ве" е съвършен! В това няма нито капка съмнение!


Сладкишът "па́ве" (pavê) е бразилската реплика на прочутото италианско тирамису, а бразилците твърдят, че той  по-вкусен от италианския оригинал.

Разбира се, тяхно право е да са пристрастни и да харесват повече собствения си кулинарен шедьовър, a много хора вероятно биха се отнесли скептично към такова твърдение... докато не го опитат.

Така беше и с нас, но ние определено бяхме заинтригувани и изпитахме желание да проверим вярно ли е това твърдение.

Рецептите за паве са безброй, като казват, че в Бразилия всяко семейство има своя собствена рецепта, която свято се пази и предава от поколение на поколение.

Различията от италианския сладкиш са основно в крема, който се приготвя с кондензирано мляко и жълтъци.

В паве също така не се слага кафе, вместо това често се използва сос, приготвен от мляко и какао.

Почти не се употребява алкохол, или ако се използва, то това не са повече от 1-2 лъжици коняк или ром.

Кремът много напомня на най-вкусния сметанов сладолед, който можете да  си представите и е невероятно фин и нежен!

След като го опитахме и ние, и близките ни, всички единодушно се съгласихме, че бразилците имат сериозни основания да твърдят, че тяхното паве е по-вкусно от оригиналното тирамису!

То е леко и въздушно, и буквално се топи в устата, а не така тежко на вкус, както е италианският сладкиш с доста по-мазното маскарпоне в него.


Горещо ви препоръчваме да го опитате!



Необходими продукти за тавичка с размери  20 х 30 см:

За млечния крем:
1.5 кутии (600 г) подсладено кондензирано мляко
4 ч.чаши пълномаслено прясно мляко
90 г царевично нишесте "ванилия"
4 жълтъка

За сметановия крем:
400 г. млечна сметана за разбиване с масленост 30%
3 с.л.  пудра захар
1 пакетче ванилова захар

За бишкотения слой:
200 г (20 бр) бишкоти "савоярди"
1.5  ч.чаша пълномаслено мляко
1 ч. чаша неподсладено какао
2 с.л. захар
2 с.л. коняк или ром

За декорация:
50 г шоколад

Обем на мерителната чаша 200 мл. 





Пригответе млечния крем: 

В тенджерка смесете кондензираното мляко и  3 чаши пълномаслено мляко и сложете на огъня да се загреят до завиране.

В 1 чаша студено мляко разтворете нишестето. Разбийте жълтъците и добавете към разтвореното нишесте.

Когато сместа от кондензирано и обикновено пълномаслено мляко се сгорещи, изсипете на тънка струйка и при непрекъснато бъркане течната смес от мляко, нишесте и жълтъци.

Варете на слаб огън като бъркате енергично сместа, за да не загаря по дъното, до сгъстяване на крема. Той трябва да стане много гъст, за да държи формата си в тавата, защото под него няма да има никаква основа. Не се безпокойте - независимо от гъстотата си кремът е извънредно нежен и буквално се топи на небцето.

Сварения крем покрийте плътно с фолио за свежо съхранение, за да не хваща коричка и охладете.

Охладения крем изсипете в тавата, в която ще подреждате сладкиша и заравнете. Приберете тавичката в хладилника, да се стегне кремът.


За бишкотения слой:

Смесете 1.5 чаша мляко и 1 чаша какао, добавете 2 с.л. захар и сварете гъст какаов сос. Отдръпнете от огъня и оставете да се изстуди.

Потопете всяка бишкота в соса и подредете напоените бишкоти върху млечния крем.

Използвайте силиконова четка, с помощта на която поръсете бишкотите с капки коняк или ром.

Пригответе сметановия крем:

Разбийте млечната сметана с малко пудра захар и пакетче ванилова захар до получаване на гъст пухкав крем.

Нанесете равномерно сметановия крем върху бишкотите.

Отгоре поръсете с настърган шоколад.


Оставете сладкиша в хладилник да се стегне.

Сладкишът е извънредно нежен, затова ви препоръчваме преди поднасяне да го приберете за половин час във фризер. Така ще можете да го разрежете по-лесно и да извадите и сервирате равни еднакви парчета от него. Ние не направихме това и ни беше доста трудно да извадим нежните кремообразни парчета цели.


Добър апетит!











5 коментара:

  1. При удобен случай ще проверя и аз тази работа:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще останеш очарована от вкуса, Весе, сигурни сме. Да ви е сладко у дома!

      Изтриване
  2. Може ли някакви координати за връзка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Пепа. Посочихме имейл, на който можете да ни пишете, горе вляво, на главната страница.

      Изтриване
  3. Здравейте,
    Радвам се че открих този блог, поздравления за което.
    Искам да попитам , възможен ли е абонамент? Благодаря!

    ОтговорИзтриване