четвъртък, 8 юни 2017 г.

Итън Мес Черният Лес (традиционен английски десерт) / Eton Mess Black Forest (Traditional English Dessert)






Итън мес  (на английски "Eton Mess") буквално означава "итънска бъркотия". 

Този десерт е толкова популярен във Великобритания, че за него има статия дори в Уикипедия. 

За първи път за итън мес се споменава в писмени източници през 1893 година и се смята, че произхожда от  Eton College, където се е сервирал по време на годишния мач по крикет на възпитаниците на Eton College срещу учениците на Harrow School. 


Тази "итънска бъркотия" всъщност представлява една вкусна смес от червени летни плодове, натрошени целувки (безе) и бита сметана 

Класическият Итън Мес се приготвя с пресни ягоди, натрошени целувки и бита сметана.

Освен този класически вариант обаче, съществуват безброй много други рецепти за итън мес - с малини, череши, боровинки, къпини, дори с банани. Някои добавят в купичките сироп от червени летни плодове, сладко от такива плодове, дори натрошени ядки. А итън мес с банани поливат с карамелен сироп.

Импровизациите могат да бъдат безбройни и, уверяваме ви, както и да го приготвите, все ще е  апетитно, вкусно и много, много привлекателно за очите!






Десертът, който приготвихме ние, с наименованието "черният лес", е реплика на прочутата торта "шварцвалд", която на английски се нарича "black forest". Toй се различава от класическия вариант, но е не по-малко вкусен от него.

За 2 порции итън мес "черният лес" са нужни следните продукти:

3-4 по-големи целувки
2-3 с.л. сладко от череши 
200 г пресни червени череши 
200 г добре изстудена млечна сметана за разбиване с 30% масленост.
1 с.л. захар за разбиването на сметаната

Количествата са ориентировъчни, защото до голяма степен зависят от личните вкусове, както и от обема на купичките, в които се приготвя.

*** Десертът се сглобява непосредствено преди поднасянето от предварително подготвените продукти, за да бъдат парченцата целувки хрупкави, когато го сервираме.

Ние изпекохме  целувките сами, сладкото също си сварихме, но може да се използват и готови продукти.

В следващи публикации ще споделим как да изпечете вкусни, хрупкави, истински снежно-бели на цвят целувки. и как сварихме сладкото, макар че как се вари сладко от череши едва ли има някой, който да не знае..



Подреждаме десерта:

Добре изстудената сметаната разбиваме с 1 лъжица захар.



В купичка натрошаваме целувките на по-едри парченца.

В разбитата сметана слагаме малко от натрошените целувки и внимателно разбъркваме.

На дъното на купичките слагаме от натрошените целувки.






След това сипваме от разбитата сметана, сладко от череши, пресни череши, 

... отново сметана, сладко и пресни череши и така - на пластове, докато запълним съда.


Завършваме с разбита сметана и прясна череша за украса. 

Сметаната се слага с лъжица , никога не се шприцова.











Сервираме десерта веднага. 

Може да се поднесе с горчиво кафе и минерална, трапезна или газирана вода.

Много е вкусен!

Добър апетит!





1 коментар: