Тези от нашите читатели, които вече са се запознали с рецептата на Ме́джимурската ги́баница>>>, няма да се чудят много на това странно наименование.
За останалите читатели ще поясним с две думи: рецептата е от хърватската кухня и произхожда от Меджимурската жупания (област), през която протича река Мур (оттам и името на жупанията).
Злеванка е традиционен сладкиш (пай) в кухнята на западните славянски народи, като при различните народи се приготвя по доста различен начин.
Хърватската меджимурска злеванка е печиво, съдържащо йогурт (ние заместихме с кисело мляко), заквасена сметана, извара, яйца, грис и захар.
В зависимост от настроението си може да го хапвате за десерт или за закуска - и за двете е еднакво подходящо и много апетитно!.
Необходими продукти за тавичка с размери 28 см х 18 см (6 - 8 порции)
5 яйца
1.5 ч.ч. пшеничен грис
200 гр заквасена сметана 20%
400 гр кисело мляко с висока масленост (нашето беше 4.5%)
2/3 ч.ч. захар
400 гр прясна необезмаслена извара (или прясно сирене)
20 гр краве масло
***15 гр бакпулвер (въпреки че в оригиналната рецепта няма, препоръчваме ви да сложите)
1 пакетче ванилова захар
*** 150 гр тъмни стафиди (по желание, в оригиналната рецепта стафиди няма, но нас нас много ни хареса с тях)
300 гр мармелад от сини сливи
Обем на мерителната чаша: 250 мл
Намажете тавичката, в която ще печете, с маслото, посипете с малко брашно, излишното изтръскайте.
В купа разбийте с домакинска тел яйцата със захарта, добавете сметаната и киселото мляко, разбийте до хомогенност.
Добавете гриса и бакпулвера (изполвайте непременно бакпулвер, за да стане въздушно тестото ви, иначе е малко тежко и сбито), разбийте отново много добре до хомогенност.
Сложете изварата (или прясното сирене, раздробено на късчета) и разбъркайте, като се стремите да оставите в тестото по-едри късчета, нека да те се виждат в консистенцията на печивото.
Ако решите да сложите стафиди или други сушени плодове, добавете и тях и разбъркайте с дървена или силиконова лопатка до еднородност на тестото.
Изсипете сместа в подготвената тавичка.
Печете на 170 градуса около 35-40 мин (ориентирайте се по своята фурна) до суха клечка.
Извадете готовото печиво, оставете го малко да се охлади и намажете oтгоре с плътен слой мармалад от сини сливи.
Поднесете на закуска или за десерт (печивото не е много сладко и е с приятна кисела жилка от мармалада).
Добър апетит!
Верни на себе си, с поредното интересно предложение от чуждата кухня!
ОтговорИзтриванеНе се съмнявам, че е вкусно, потвърждават го апетитните снимки!
Благодарим ти, Весе! Човек трябва да е верен на себе си, особено когато върши нещата съзнателно и премислено. Знаеш нашата позиция: интересни и вкусни блюда има навсякъде, а в този глобализиращ се свят човек не може да се затваря в черупката си - това е крайно вредно. Поздрави!
ИзтриванеГлобализацията си има и своите добри, и своите лоши страни, но...във вашия случай съм за!
ИзтриванеМомичета,
ОтговорИзтриванемного интересен сладкиш с грис.Определено ще го изпробвам, прекрасно изглежда , а и е лесен за приготвяне.
Поздрави !
И е много вкусен, Ели - то и няма как да не е при тези апетитни продукти, вложени в него. Но непременно сложи бакпулвер за повече въздушност на печивото. Без бакпулвер тестото се получава тежко и малко сбито.
Поздрави и на теб!