сряда, 21 септември 2016 г.

Лимонлу ислак кек (Турски лимонов мокър кекс) / Limonlu Islak Kek (Turskish Lemon Wet Cake)






Този лимонов мокър кекс е нежен, сочен, точно толкова светъл, колкото виждате на снимките, с наситен вкус и аромат на лимон, допълнен от нежен сметанов крем и млечно-шоколадов топинг.

Съвършенство, типично за произведенията на турските кулинари.




Необходими продукти за тавичка с размери 28 х 18 х 6 см:
4 яйца
2 ч.ч.брашно
1,5 чаши захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
настърганата кора от 1 лимон (нашите лимони бяха много малки, ние използвахме 2)
1/2 ч.ч лимонов сок
1 пакетче ванилова захар
15 г. бакпулвер
малко олио за намазване на тавичката

Всички продукти трябва да са със стайна температура

За заливане на кекса:
600 мл прясно мляко (малко повече от 2 чаени чаши)
1 с.л. захар

За крема:
400 мл млечна сметана за разбиване 30% (може да се намери в Кауфланд, в пакетчета по 200 мл)
2 с.л. захар

За топинга:
60 г. млечен шоколад
3-4 с.л. прясно мляко

Обем на мерителната чаша 250 мл.



Фурната загряваме до 170 градуса.

Тавата, в която ще печем, намазваме с малко олио и поръсваме с брашно. Излишното брашно изтръскваме.

В купа размесваме брашното заедно с бакпулвера.

Настъргваме лимоновата кора.

Изцеждаме 100 мл лимонов сок.

В купа счупваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксер до гъста и много светла пяна. За целта трябва да разбиваме сместа продължително време - поне 5-6 минути.

В разбитата яйчена смес добавяме настърганата лимонова кора, изливаме лимоновия сок и разбъркваме добре с телена бъркалка.

Пресяваме брашното на части директно в течната смес и след всяка част добавено брашно внимателно размесваме сместа с лопатка отвън навътре и отдолу нагоре до пълно хомогенизиране на съставките.

Готовата смес изливаме в тавичката и печем на 170 градуса до суха клечка. В сместа няма никаква мазнина и тя се изпича бързо, като получава красива златиста коричка.

Оставяме сладкиша напълно да изстине, надупчваме повърхостта му с клечка за зъби и заливаме с горещото прясно мляко, в което е разтворена 1 с.л. захар.

Докато залятият с прясно мляко сладкиш напълно изстине, разбиваме сметаната със захарта на пухкав крем, който нанасяме равномерно върху  изстиналия сладкиш.

Прибираме в хладилник поне за 12 часа, ще по-добре - за 24.

Преди поднасяне украсяваме сладкиша с топинг, приготвен от разтопен шоколад и прясно мляко.

Може да поднесете кекса гарниран в чинийките с тънки резенчета добре узрял не много кисел лимон. Прекрасно си върви на вкус с тях.

Много нежен и вкусен сладкиш, опитайте го!

Добър апетит!







понеделник, 12 септември 2016 г.

Градинарски кебап в пилешка пържола / Gardener's Kebab in a Chicken Steak






Идеята за този апетитен градинарски кебап открихме в канала на една от любимите ни турски кулинарни блогърки в youtubе.

Получи се извънредно вкусно: изключително сочно и нежно пилешко месо, освежено от апетитни предварително запечени слайсове зеленчук.

Толкова е апетитно, сочно и засищащо, че много горещо ви препоръчване да опитате този градинарски кебап!





Необходими продукти за 2 порции:

2 големи обезкостени пилешки бутчета. (нашите бяха наистина много големи - по 480 г всяко)
1 неголям патладжан
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 средно голям картоф
1 неголяма тиквичка
1 ч.л. сол
2 ч.л. червен пипер
1 с.л. сушен девесил
4-5  с.л. растителна мазнина
слайсове топено сирене (ние използвахме топено сирене в пакетче от 100 г)

За соса:
 3 с.л. доматено пюре
700 мл гореща вода





Приготвяме си марината от сол, червен пипер, девесил и2-3 с.л. растителна мазнина.

Мариноваме пилешките бутчета, завиваме ги във фолио за свежо съхранение и оставяме за 10-12 часа в хладилника.


Патладжана нарязваме на тънки дълги филийки. Посоляваме и изчакваме да изтече горчивата вода. После измиваме слайсовете и добре го подсушаваме с кухненска хартия.

Тиквичката и картофа  също нарязваме на тънки дълги филийки.

Чушките разрязваме на дълги, по-широки лентички.

Със силиконова четчица намазваме филийките патладжан с малко мазнина и ги запичаме в тиган, леко намазан с мазнина,  до апетитно златисто.
По същия начин запичаме картофките, чушките и тиквичките.












Разстиламе маринованото пилешко бутче в плоска чиния, в единия му край подреждаме едно върху друго слайсовете:
2 слайса патладжан,
2 - чушка,
2 - картофки...







... и 1 филийка тиквичка














След това завиваме пилешката пържола стегнато на руло. Нашите пържолки бяха много големи и нас не ни се наложи да ги начукваме, за да можем да ги завием.

Ако вашите са по-малки, начукайте ги, но внимателно, през фолио за свежо съхранение и с домакинска точилка, а не с чукче. Така ще ги удължите, но няма да ги нараните и разкъсате.


Готовите рула набождаме с клечки за зъби, за да запазят формата си при печенето и ги поставяме в подходяща тавичка.






Доматеното пюре разреждаме с 600 мл гореща вода и заливаме рулата в тавичката.

Печем до апетитна зачервена коричка от едната страна.
След това обръщаме рулата, за да се запекат до зачервена коричка и от другата.
Върху полуготовите рула поставяме по половинка доматче и го намазваме с малко мазнина, Нека и доматчето да се запече.

Напълно изпечените рула покриваме със слайсове топено сирене или кашкавал, преместваме внимателно доматчетата върху сиренето и оставяме и то да се запече до апетитна златиста коричка.









Градинарският кебап е готов за сервиране.

Вкусен е и топъл, и студен.

Добър апетит!






Рецептата е от тук >>>

вторник, 6 септември 2016 г.

Традиционен руски пирог "Медовая коврижка" / Traditional Russian Cake "Medovaya Kovrijka"





На вид е повече от скромен. На вкус и аромат - изумително пищен!

Честно казано, този пирог много повече прилича на индийски или арабски сладкиш, отколкото на руски.

Но руснаците са нация имперска - а товa е характерна черта на имперските нации - макар че дълбоко почитат собствените си ястия, те не се вкопчват, както правят това малките народи, в блюдата, характерни за собствената им кухня, а с интерес и готовност приемат всичко хубаво, всичко  оригинално и апетитно от своите близки и по-далечни съседи (и покорени в миналото народи), претворяват го и трайно го настаняват в националната си кухня.

И колкото и да негодуваме заради историческата им роля на завоеватели, не можем да не се възхищаваме на тази им черта:  това са нации, които умеят да ценят хубавата храна, независимо от произхода и.

И така, макар че не е известно откъде е взаимствано такова типично за източните кухни пищно съчетание на вкусове и аромати, "медо́вая коври́жка" (медена коврижка) е традиционен, старинен руски пирог, който сa пекли в руските домове още преди столетия. В руски писмени източници за първи път се споменава за коврижка (или коврига) през 1377 година!

Размерът на пирога може да варира от съвсем малък до 1-1.5м х 1м (!!!), а височината му традиционно е между 6 и 10 см.

Макар че рецептите за "медо́вая коври́жка"  са на практика безброй, характерна особеност на този пирог е специалното тесто, от което той се пече - на руски тестото се нарича "пря́ничное" и негова задължителна съставка е медът.
Според руснаците "Для коврижки много мёда не бывает" (което ще рече "За коврижката медът никога не е много").

Обичайно се добавят и други съставки - запарка от чай ( а в съвремието - и екстракт от кафе), или плодова отвара, орехи (или други ядки), стафиди, сушени кайсии (курага́), много ароматни сладкарски подправки като канела, джинджифил, кардамон, карамфил.

Често пъти пирогът се разрязва хоризонтално и между двата слоя се намазва с плътен пласт конфитюр или мармелад с кисела нотка.

Такъв е и пирогът, който предлагаме на вашето внимание днес.



 Необходими продукти за тавичка с диаметър 26 см и височина 7 см:

2.5 ч.ч. бяло брашно
2.5 пълни с.л. неподсладено какао
4 големи яйца със стайна температура
1 ч.ч. чист пчелен мед
2/3 ч.ч. силна запарка от хубав чай (ние използвахме чай "каркаде")
1/2 ч.ч. олио
2/3 ч.ч натрошени орехи
1/2 ч.ч. стафиди
1 ч.л. фино смляна канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
20 г. бакпулвер

За пълнежа: 
600 г гъста заквасена сметана (по възможност по-кисела)
2.ч.л. кафява захар
2 ч.л.какао

***1 ч.ч. мармелад от сини сливи (или конфитюр/мармелад от друг кисел плод)
Ние мармалад между слоевете на пирога не сложихме, защото в момента нямахме достатъчно, но когато беше готов и го опитахме, установихме, че с него пирогът щеше да стане още по-богат и по-вкусен, Tака че ако имате, не се колебайте да сложите и крем, и мермелад. Сметановият крем ще придаде на пирога мекота и нежност, а мармеладът - повече сочност и една апетитна леко кисела нотка.

За намазване отгоре:
1.ч.ч. мармелад от сини сливи (или конфитюр или мармалад от друг кисел плод)

обем на мерителната чаша: 300 мл



И така, въпреки че на снимките виждате един десерт с много скромен на пръв поглед вид,  от изброените продукти вече можете да си представите каква невероятна вкусова и ароматна "бомба" всъщност е пирогът "медовая коврижка".

Пирогът е много подходящ за сервиране с чаша хубав чай в хладните или студени есенни и зимни дни, които наближават и ще внесе топлина и уют в дома ни.

Той не е много сладък и е достатъчно здравословен заради голямото количество ядки, сушени плодове, подправки и най-вече заради практическата липса на захар в него. Така че от този сладкиш можете да си хапнете на воля, без да се притеснявате за фигурата и за здравето си.



Приготвяне на пирога:

Фурната загряваме до 175 градуса

Тавичката, в която ще печем, намазваме с малко мазнина и поръсваме с бяло брашно. Излишното брашно изтръскваме.

Ако медът ни е гъст, трябва да го втечним на водна баня.

В купа пресяваме брашното заедно с бакпулвера и какаото.
Ако вие решите да не слагате какао, ще трябва да сложите малко повече брашно.
А ако използвате запарка от чай със светъл цвят, ще изпечете пирог със светло-златист цвят.


Ореховите ядки натрошаваме на не много едри парченца.

Удобно е това да се направи, като се сложат ядките в плътен целофанов пакет и се натрошат с помощта на дървена точилка.








В чаша с хладка вода ние поставихме сушен чай каркаде...













...и след около половин час имахме тази ярка, ароматна и силна настойка от каркаде.

Вие можете да приготвите запарка от любимия си чай (но истински силен и ароматен чай, а не запарка от билка).







В дълбок съд смесваме втечнения мед с чая и бъркаме, докато медът напълно се разтвори.









Добавяме яйцата и сухите подправки и разбиваме сместа до хомогенност.

(На снимката виждате само 3 яйца. Четвъртото добавихме допълнително, защото преценихме, че 3 яйца са малко за това количество продукти).
В разбитата до хомогенност течна смес изсипваме олиото и отново разбиваме.

Вие може да смесите едновременно всички течни съставки, ние го направихме последователно, за да видите процеса на приготвяне на тестото.


Към добре разбитите течни съставки сипваме на части сухите...











 
... и разбиваме всеки път до хомогенност

Трябва да се получи средно гъсто кексово тесто.










Последно добавяме ядките и  стафидите и разбъркваме сместа до еднородност.

Вместо стафиди може да сложите сушени кайсии, нарязани на не много едри парченца.

А може и стафиди, и кайсии - въпрос на предпочитание.



Изливаме в подготвената тавичка и печем на 175 градуса до суха клечка.

Пирогът лесно може да прегори, затова при необходимост към края на печенето може да се покрие с алуминиево домакинско фолио или хартия за печене.
Добре е да не се препича, за да не се пресушава.


Готовия пирог охлаждаме на решетка в съда, в който е изпечен.







След като изстине, внимателно го изваждаме и разрязваме хоризонтално на две части.

Блатът трябва да се реже внимателно, защото от меда е крехък и ронлив.








Добре е блатът първо да се намаже с мармалад или конфитюр, с след това с крем от заквасена сметана, какао и малко захар.

Ние намазахме само с крем, поради липса на достатъчно мармалад, който си приготвяме сами.





Отгоре поставяме другата част от блата и намазваме с мармалад.

Отстрани пирогът може да се обмаже с мармалад или конфитюр, или пък с крем от заквасена сметана, както направихме ние.








Добре е готовият пирог да се остави на студено поне 12 часа, преди да се сервира.
Но ако имате търпение да го оставите да престои на студено 36 часа, ще се насладите на сладкиш с наистина уникален аромат и вкус. Невероятен е! За да опитате този сладкиш, си струва чакането!

Особено вкусно е да се поднесе с чаша силен ароматен чай.

Много е подходящо да се сервира и на закуска с чаша горещо мляко, защото не е прекомерно сладък и съдържа ядки, сушени плодове и мед, а не захар.

Добър апетит!