събота, 30 юли 2016 г.

Традиционен датски "Dream Cake" / Traditional Danish Dream Cake







Този кейк не само има романтично наименование, но със своето великолепно съчетание от маслено бисквитено тесто, ухание на кокос и ванилия и препечена коричка от карамелизирана кафява захар, масло и кокос има също толкова неустоимо романтичен вид и нежен вкус.


Това е една от онези рецепти, които, щом ги зърнеш, и веднага ти се иска да ги приготвиш.
Така беше и с нас - видяхме рецептата в блога на една скандинавска дама, който отскоро следим и моментално решихме, че трябва да го представим на българската аудитория. И никак не съжаляваме - това е един от най-апетитните сладкиши, които изобщо сме опитвали!



Необходими продукти за тавичка с размери 28 х 18 х 7 см:

За тестото: 
1 1/4 ч.ч. бяло брашно
1/4 ч.ч. слабосолено масло със стайна температура
4 средно големи студени яйца
3/4 ч.ч. пълномаслено прясно мляко (или кисело мляко)
1 1/3 ч.ч. бяла кристална захар
1 пакетче ванилия
15 гр бакпулвер

 Обем на мерителната чаша за тестото : 300 мл
 Ако искате вашият кейк да не става толкова висок, може да използвате мерителна чаша с обем 250 мл.


За глазурата:
1/4 ч.ч. пълномаслено мляко
1/2 ч.ч. слабосолено масло
1ч.ч. светлокафява захар
1 1/4 ч.ч. кокосови стърготини

Обем на мерителната чаша за глазурата: 300 мл
Глазурата е тази, която придава специфичния вкус и чар на този сладкиш, така че не се лишавайте от количеството и - нека да бъде нанесена в по-плътен слой отгоре му.





Приготвяме карамелено-кокосовата глазура:

В касерола сипваме прясното мляко, кафявата захар и маслото и ги бъркаме до пълното им разтопяване.

Добавяме кокосовите стърготини и продължаваме да бъркаме глазурата, докато тя се сгъсти и стане златисто-кафява от карамелизиралата се захар.

Отдръпваме от огъня и я оставяме да се охлади.


Приготвяме тестото за кейка:

 Фурната включваме на 190 градуса.

Тавичката, в която ще печем, намазваме с малко масло и поръсваме внимателно с брашно. Излишното брашно изтръскваме.

Брашното за сладкиша пресяваме заедно с бакпулвера.

В малък съд смесваме и на слаб огън разтопяваме маслото и млякото. Отдърпваме сместа от огъня и я оставяме да се охлади.

Яйцата смесваме със захарта и с миксер на високи обороти разбиваме продължително до светла пухкава маса.

Сипваме в яйчената смес разтопената смес от масло и мляко и разбъркваме до хомогенност.

След това на части добавяме пресятото брашно и ванилията  и разбиваме сместа отново.
.
Изсипваме подготвеното тесто в тавичката и печем на 190 С до суха клечка.

Превключваме фурната на 220 градуса и само на горен реотан.

Изпечения кейк изваждаме от фурната и докато тя набере необходимата температура, внимателно, на части и с дървена лопатка нанасяме върху него карамелено-кокосовата глазура.
Глазурата се нанася на части и внимателно се разнася, за да не се притиска прекалено силно изпеченото тесто под нея. След като изцяло покрием с глазура сладкиша, леко я "разрошваме" с дървената лопатка. Така, след като се изпече, тя има по-апетитен вид.

Връщаме кейка във фурната и оставяме глазурата да се запече до златисто (около 5 минути) и на най-горната шина на фурната.

Изваждаме от фурната и оставяме кейка напълно да се охлади в съда, в който е печен.

След като го оставите да се охлади, ще забележите, че  между глазурата и самия сладкиш се е образувал тъмен слой от млечно-маслен карамел. Той се вижда и на снимките. Много е вкусно!

Ако имате търпение да оставите кейка да престои поне едно денонощие на хладно, покрит с фолио за свежо съхранение (но не съвсем плътно, нека да диша), ще установите, че е станал още по-вкусен!

Сладкишът може да се поднесе с кафе, ликьор или коняк.

Да ви е сладко!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!






Рецептата е вдъхновена от тук>>>



събота, 16 юли 2016 г.

Френк тавасъ или домат кебап / Frenk Tavasi or Tomato Kebap






Проблеми с превода от турски език ни попречиха да разберем какво ще да рече това "френк тавасъ" (Frenk Tavasi). Така е наречено това блюдо в турските кулинарни сайтове, но добрият чичко Гугъл не можа да ни даде коректен превод.

За нас обаче и така е ясно, че ястието спокойно би могло да се нарече "домат кебап".
Затова е и двойното наименование, с което то е представено в блога ни.

Много ефектно, много красиво изглеждащо в чиниите, а също и много вкусно с необичайния състав на кебапа (т.е. на кюфтенцата, запечени в домат).




Необходими продукти за 4 порции:

4 едри твърди добре узрели домата
300 гр кайма
1 средно голяма червена чушка
1 средно голяма глава кромид лук
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
2-3 супени лъжици галета (при необходимост)
зехтин, шарлан или олио
сол
черен пипер
магданоз или сушени зелени подправки по избор

кашкавал за настъргване (по желание)




Фурната загряваме до 200 градуса

Всеки домат разрязваме внимателно на три части, като внимаваме срезовете да не стигат до дъното.






Чушката нарязваме на много ситно.

Кромида настъргваме на едро ренде

В купа слагаме каймата, чушката, кромида, подправките  и омесваме каймата с ръце.






Ние пропуснахме доматеното пюре и червения пипер, затова ги сложихме допълнително

Галета добавяме според необходимостта - ако каймата ни се получи водниста заради настъргания кромид и чушката.




От омесената кайма формираме кюфтенца.










Пълним срезовете на доматите с тези кюфтенца.

Поливаме отгоре кюфтенцата с малко зехтин, или шарлан, или олио.

Може да се добави само 50 мл вода, защото доматите и каймата пускат достатъчно течност при печенето.

Печем ястието на 200 градуса до готовност.





Готовият домат кебап може да се поръси с настърган кашкавал.
Сервираме като основно ястие с гарнитура или самия него - като гарнитура, по избор.

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!








събота, 9 юли 2016 г.

Мезе за бира - чийзбургер лучени кръгчета







На тази прекрасна, оригинална, ефектна и изключително лесна и достъпна рецепта попаднахме в youtube, в канала на Tasty. Толкова силно се впечатлихме от простотата на изпълнението и от великолепно изглеждащите малки лучени кръгчета - чийзбургери, че не устояхме на изкушението да ги направим, опитаме и споделим с вас.

Вкусът им е великолепен, истински деликатес, отвън са хрупкави, отвътре нежни, с топящ се кашкавал и мляно месо. А лукът привнася точната доза  зеленчуков привкус, при това по време на пърженето придобива сочност и сладост и остава полухрупкав.

Страхотна идея, горещо ви я препоръчваме!

Единственото, което трябва да знаете е, че тези чийзбургери - лучени кръгчета изчезват от трапезата за броени минути, защото са изключително апетитни. Така че посочената тук доза е базова. Ние ви препоръчваме да приготвите значително по-голямо количество, особено ако ще сервирате на гости.




Необходими продукти за 4 порции:

3-4 глави кромид лук (със средна големина)
400 грама мляно месо (за предпочитане е да не е мазно)
220 г. меко сирене (чедър, мека гауда, моцарела или просто мек български кашкавал)
черен пипер
сол
сух риган или друга суха подправка
1/2 малка глава лук (за овкусяване на каймата )

Олио за пърженето

За панировката:

2 яйца
брашно
галета

За декориране и  сервиране:

доматен сос, лютеница, кетчуп или друг сос по избор
свежа зелена подправка (ние използвахме стръкчета босилек)




Към каймата добавете подправките (сол, черен пипер, сух риган (или друга суха подправка), половин ситно нарязана главичка кромид лук) и добре я омесете.


Лука почистете и нарежете на колелца с широчина около 1.5 см (или малко по-дебели)

Разделете всяко кръгче кромид на отделни шайби.
Във всяка шайба кромид сложете по малко кайма, притиснете добре и върху нея сложете парченце сирене (или кашкавал)
Отгоре сложете още малко кайма, така че да запълните шайбичките.

Притиснете добре пълнежа.
Сгорещете олиото в дълбок и тесен съд - трябва да пържите лучените кръгчета във врящо олио.

Пригответе си продуктите за панировката: разбийте яйцата, в отделни съдове сипете брашно и галета.

По желание може ги да овкусите със сол.

Потопете всяко лучено кръгче в разбитите яйца,
след това в брашно.

След това отново потопете набрашнените  кръгчета в яйце.

Накрая оваляйте лучените кръгчета в галета.

Изпържете ги във врящо олио до златисто.

Готовите лучени кръгчета-чийзбургери сложете върху домакинска хартия, да попие излишната мазнина.










Сервирайте ги горещи, с доматен сос, лютеница, кетчуп или с друг сос по ваш избор.
Украсете порциите със свежа зеленина.

Тези лучени кръгчета - чийзбургери са много подходящи за парти хапки, като мезенце към бира или просто така - за следобедно похапване.

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







Рецептата е вдъхновена от тук>>>



четвъртък, 7 юли 2016 г.

Шубиет Татлъсъ (бърза и лесна турска баклава) / Shubiet Tatlisi (Easy and Quick to Make Turkish Baklava)







Шубиет татлъсъ (Şöbiyet Tatlisi) - тези турски баклавички ни плениха и с вида си, и с вкуса си, но и с лесния и бърз начин, по който се приготвят.

За да си ги приготвите, са нужни елементарни, достъпни за всекиго продукти  (повечето от които ги има в наличност почти във всяко домакинство) и половин час свободно време - и ще сътворите за любимите си хора едно великолепно лакомство. А ако ви се налага да стягате тежка трапеза - това е чудесна възможност с малко усилия, с малко финансови разходи и незначително отделено време да впечатлите гостите си.




Необходими продукти за 12 бр. баклавички:

1 пакет фини и пресни кори за баница (500 гр)
1/2 чаша фин пшеничен грис
2 ч.ч. прясно мляко
120 г орехови ядки
150 гр краве масло

Обем на  мерителната чаша 250 мл

За шербета:

3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
сокът от половин лимон (или на вкус)

За поръсване:

30 грама смлян шамфъстък




Загрейте фурната до 190 градуса.

Сгорещете на котлона прясното мляко, изсипете гриса, намалете огъня и бъркайте енергично, докато сварите много гъста грисена каша. Отдръпнете я от огъня, похлупете с капак и я оставете да изстине.


На равна повърхност разстелете целия пакет кори за баница и с остър нож ги разрежете на еднакви квадрати.








По средата на всяка квадратна купчинка кори поставете орехови ядки. Ние сложихме по две цели половинки, но вие може и да ги смелите, ако предпочитате.





Върху орехите поставете по едно топче от грисената каша, голямо колкото орех.






Прегънете всяка така подготвена купчинка от кори с плънка по диагонал и добре притиснете.






Подредете баклавичките в тава за печене, като леко ги застъпвате.

Полейте обилно всяка баклавичка с разтопено масло. По време на печенето корите ще попият всичкото масло.


Изпечете баклавичките до златисто и ги оставете да изстинат добре.

През това време от изброените продукти сварете гъст захарен сироп.

Залейте изстиналите баклавички с горещия сироп и след като и той изстине, приберете за 1 нощ в хладилник.





Сервирайте баклавичките, посипани със смлян шамфъстък.

Извънредно вкусно, лесно и много достъпно лакомство за малки и големи.
Освен това изглежда като бижу на трапезата. Не е ли вярно!? :)

Да ви е сладко!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!