сряда, 27 януари 2016 г.

Най-вкусната печена тиква / The Most Delicious Roast Pumpkin





Тази печена тиква приготвихме за Бъдни вечер. Нямахме никакво време за  снимки и за първи път снимките, които качваме, не са специално аранжирани, нито пък са на дневна светлина. Ние я извадихме от фурната преди да седнем на трапезата, успяхме да направим само тези снимки и после я изядохме почти цялата.

Тиквата обаче беше толкова уникално вкусна, че решихме да публикуваме рецептата, от една страна, за да не я забравим, а от друга - да споделим с любителите на печена тиква, как могат да си я приготвят с налични, лесно достъпни продукти и да си "оближат пръстите" след това от вкусотията на трапезата.

Обещаваме обаче, че когато следващия път си я направим, непременно ще я снимаме и ще качим по-хубави снимки!



И така, необходимите продукти:

1 тиква цигулка (около  2 кг)
1 по-голяма сладко-кисела сурова ябълка
1 шепа стафиди
1 шепа белено тиквено семе
1 шепа белен слънчоглед
1 равна ч.л. канела на прах
3 с.л. кафява захар
3 с.л. чист пчелен мед
80 мл коняк (или бренди, ром, вермут - каквото имате)

Количеството на продуктите може да варира в зависимост от големината на  ямката, която трябва да се запълни с тях.
Практиката на българската кухня е в тиквата да се добавят орехи при печенето. Вкусно  е с орехи, разбира се. Но има ли нещо по-естествено от това към тиквата да се добавят собствените и семена?! Водени от тази логика, ние сложихме вместо орехи – семена, тиквени и слънчогледови, защото имахме. Получи се извънредно вкусно, а семената така пикантно хрупкаха!
Медът, ароматният алкохол и кафявата захар са много важни  за вкусния резултат.


Фурната загряваме до 190 градуса.

Тиквата измиваме, разрязваме по дължина на две половини и почистваме от семето.

Ябълката измиваме и без да белим от кората, нарязваме на малки кубчета.

В купа смесваме кубчетата ябълка със семките, стафидите, кафявата захар, канелата и ароматния алкохол.

Месото на тиквата нарязваме по повърхността на ромбове. Целта е тиквата да се овкуси впослествие  при печенето по-добре. Срезовете в никакъв случай не трябва да са дълбоки - не повече от 2-3 мм.

Ямките на двете половини на тиквата напълваме догоре с приготвената смес от ябълка, семки, стафиди, захар, канела и алкохол.

Самото месо на тиквата поливаме обилно с пчелния мед.

Тавичката увиваме плътно с алуминиево домакинско фолио. С остър нож правим 2-3 малки дупчици във фолиото, за да излиза парата.

Печем около 50-60 мин (ориентирайте се по своята фурна) с фолио. През това време тиквата  става мека и нежна буквално като мозък и в тавичката изтича много сироп от тиквата, меда и захарта. На този етап тиквата прилича повече на задушена, отколкото на печена.

Изваждаме тавичката, премахваме фолиото и с лъжица изгребваме всичкия изтекъл сладък като амброзия сироп. Поливаме с него обилно ямката с плънката и срезовете на тиквата, които вече са успели да "цъфнат" от високата температура при печенето.

Тиквата попива всичкия сироп ( в т.ч. и през срезовете, които сме направили), в тавичката не остава нищо.

Връщаме нашето произведение да се допече без фолио до приятна златисто-медена коричка.

Сервираме тиквата прясно опечена, гореща или топла.
Вкусна е като храна на Боговете!

Добър апетит!





неделя, 24 януари 2016 г.

Тройно портокалов влажен кекс / Moist Triple Orange Cake





Това е най-портокаловото сладко изкушение, което можете да си представите!

Той грее като слънце на трапезата в мъгливия зимен ден, а вкусът и ароматът на портокали се усещат във всяка трошичка от него!

Както от декора на снимките може би ви става ясно, този кекс не сме го правили сега, пекохме го някъде в средата на декември, но кой знае защо, остана на чернова, която чакаше за публикуване - може би малко повече от месец. Е, дойде и неговият ред.

Не бихме казали, че това е точно турски мокър  кекс (islak kek),  въпреки че тук-таме по турските кулинарни сайтове има плахи опити да предложат рецепти за такъв кекс.
За първи път обаче ни се случва да установим, че турските кулинари не са се представили особено убедително в опита си да приготвят сиропиран спадкиш. Може би да се приготви сиропиран портокалов кекс наистина никак не е лесно.

Ние опитахме да направим един такъв кекс по рецепта от турски кулинарен сайт, спазвайки точно посочените количества на продуктите и начина на приготвяне, но въпреки примамливите снимки, резултатът не беше никак удовлетворителен.

Затова се абстрахирахме  от турските рецепти и решихме сами да се опитаме да се справим с портокаловия влажен кекс. Не казваме мокър, защото той не е точно мокър, а по-скоро: влажен. Ако го направите мокър, той буквално ще се разпадне, защото тестото е много нежно.

И така, необходими продукти за форма с полезен обем 2L :

За кекса:
2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
4 яйца
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер (15 гр)
настърганата кора от един по-голям портокал

за сиропа:
1 и 1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок (ние сложихме 1 ч.ч, но определено не беше достатъчно)
2/3 ч.ч. пудра захар (ние сложихме 1/2 ч.ч на по-малко количество портокалов сок)

за глазурата:
конфитюр от портокали

Обем на мерителната чаша 300 мл




Приготвянето на кекса е много лесно.

Фурната загряваме до 180C.

Яйцата разбиваме със захарта на пухкава пяна. Добавяме последователно олиото, прясното мляко и портокаловия сок. Разбиваме с миксер.

Пресяваме брашното заедно с бакпулвера.

Към течните съставки сипваме на части пресятото брашно с бакпулвера и разбъркваме с телена бъркалка да хомогенност.

Изсипваме тестото в подготвената форма.
Ако  формата ви е като нашата кексова форма, с дупка по средата и релефна, трябва предварително да я намажете обилно с неразтопено краве масло и да я посипете с брашно. Така ще можете по-лесно да извадите от нея готовия кекс. Иначе рискувате кексът да се разчупи и да не можете да го извадите цял.

Печем кекса на 180 градуса до готовност (проверяваме с тънко дървено шишче).

Докато кексът се пече, приготвяме сиропа.
Смесваме в подходящ съд портокаловия сок и захарта и разбъркваме добре с лъжица.
Портокаловият сок не  се загрява, така и витамините няма да се разрушат, и вкусът му ще е по-добър.

Извадения от фурната  портокалов кекс изчакваме да поизстине малко и изваждаме от формата.

Формата измиваме, за да премахнем остатъците от печенето и подсушаваме добре.

После връщаме кекса в нея и го набождаме нагъсто с тънко  дървено шишче чак до дъното.

Поливаме кекса, докато е още топъл, със студения портокалов сироп.

Изчакваме половин-един час, за да се напои кексът (да няма видимо непопил сироп във формата) и го обръщаме върху плоска чиния, без да изваждаме металната форма, в която сме го пекли.

Прибираме кекса за няколко часа (още по-добре 1 нощ) в хладилника, както си е с кексовата форма като похлупак. Така сиропът ще се разпредели равномерно по целия изпечен кекс, без той да изсъхва.

Готовия кекс покриваме с глазура от портокалов (или друг подходящ) конфитюр.

Добър апетит!






понеделник, 18 януари 2016 г.

Торта Кралски Медовик и Честит Рожден Ден на моето момиче! / Royal Honey Cake and Happy Birthday to my Girl




Как неусетно се търкалят годините! Днес отново е 18-ти януари и моето момиче празнува рождения си ден!  Земята е скована от студ, облаци са затулили небето, времето е сиво и мрачно, всичко е потънало в сняг и лед... но на мен ми е светло и слънчево на душата, защото празнувам рождения ден на моето момиче!

Честит рожден ден, слънчице мое! Да си  ми жива и здрава, усмихната, ведра, щастлива, да постигнеш мечтите си! Обичам те!

В чест на моето момиче направих една необикновена торта.

Тя е необикновена не само по своите съставки, но и по начина на приготвяне на тестото, а то се прави цели три дни!

И освен че е необикновена, мога да споделя също така, че е и изключително вкусна.

Не случайно тортата е наречена Кралски Медовик!

Направих тортата сама, без участието на Ирина, защото е по специален повод, но пък се почерпихме всички заедно!
А вас, нашите читатели, мoга да почерпя, за жалост, само виртуално, но го правя с голяма радост и удоволствие!



За блатовете:

3 ч.ч. фино бяло  брашно
5 пресни яйца L размер (ако яйцата са малки,. сложете 6)
1 ч.ч. чист пчелен мед (ако е захаросан, трябва да се втечни,  ако е гъст, сложете го да се загрее малко, за да се отпусне)
1 ч.ч. захар (аз сложих 1/2 чаша и се получи добре на сладост)
1 пълна с връх ч.л. сода бикарбонат
сок от 1 малък лимон

За крема:

800 гр животинска сметана за разбиване (30% масленост)
(аз нямах такава сметана, затова използвах заквасена сметана с 20% масленост, получи се добре)
1 консерва 400 гр кондензирано мляко
8-9 гр желатин (по желание и само ако използвате заквасена сметана)

За украса: 

300 мл прясно краве мляко
2 пакетчета сладкарски крем за разбиване на д-р Йоткер (с вкус на сметана)
1 пълна ч.ч. смлени орехи (по желание)

Обем на мерителната чаша 300 мл


При приготвянето на тестото е много важно да спазите това, което споделих още в самото начало: Тестото се приготвя три денонощия!
Това е много простичко и, не се безпокойте, няма да иаисква от вас три дни да го бъркате, в никакъв случай!

Яйцата се разбиват в купа или удобна тенджерка с телена бъркалка (не с миксер) до пълна хомогенност. Не е нужно да се разбиват на пяна, дори не е желателно! Добавят се медът, захарта, разбъркват се до хомогенност.

На части се прибавя пресятото брашно, заедно със содата. Разбъркайте сместа до хомогенност само с бъркалка, не с миксер!   На този етап НЕ се добавя сокът от лимона! Тестото ви силно ще мирише на сода, но това все още не е готовото тесто, не  се безпокойте.

Тестото се получава доста гъсто и такова трябва да бъде.














Съдът  със суровото тесто се похлупва с капак и се оставя на стайна температура (18 - 20 С) да престои 3 денонощия! През това време не е нужно да се разбърква, да се наблюдава, не изисква никакви грижи.
Не се притеснявайте, содата и голямото количество мед са напълно достатъчни като консервант, яйцата няма да се развалят. Пробвано и гарантирано. При престояването обаче тестото става много нежно и вкусно, получава се наистина кралска торта!



След 3 денонощия: 

Фурната се загрява на 180 С

Изцеждаме сока от малкия лимон, добавяме го към суровото тесто и добре разбъркваме с лъжица. Изчакваме няколко минути да протече химическата реакция и содата да се активира.

Тук е мястото да отбележа, че в оригиналната торта сок от лимон за гасене на содата не се добавя. Не знам защо, но оригиналът е така, с неугасена сода. Мен обаче тази идея не ме въодушеви никак, не можех да си представя да поднеса торта с миризма на сода. Освен това прочетох доста отзиви на потребителки, които  се оплакваха, че готовата торта им нагарча от неугасената сода.Затова, въпреки уверенията на авторката на рецептата, че вкусът на сода не се усеща в готовата торта и изобщо не горчи, аз пренебрегнах препоръките и да оставим содата неугасена и добавих сока от лимон непосредствено преди печенето. Не съжалявам никак и ви препоръчвам горещо, ако решите да направите тортата, да постъпите и вие така.

Приготвяме тавата, в която ще печем блатовете. Ако не държите тортата да е  кръгла, най-лесно е да се използва за целта  голямата плоска тава от фурната. Покриваме я с хартия за печене. Намазваме хартията с  разтопено краве масло.

С лъжица намазваме много тънко цялото тесто върху хартията за печене.

Печем до бронзово-червено. Блатовете се изпичат много бързо, нужни са около 5-6 минути. Все пак се ориентирайте по своята фурна, която всяка домакиня си познава най-добре.

Оставяме големия цял блат да изстине върху хартията за печене. После той се разрязва с остър нож на 4 равни правоъгълника. Преди сглобяването на тортата парчетата блат може да се сложат едно върху друго след като са напълно изстинали, но задължително разделени с хартия за печене, за да не се слепят.

Ако печете блатовете като мен (в кръгла форма), ще е по-бавно. По-удобно ще бъде, ако имате две форми с еднакъв диаметър.

Аз пекох  в две форми с откопчаващи се стени, с диаметър 24 см, дъната и стените на които покрих с хартия за печене. ( за  да се задържи хартията върху стените на формата, предварително ги намазах с малко олио, после изрязаните ленти от хартията за печене се залепват много лесно на стените на металната форма). Намазах хартията във всяка форма с разтопено краве масло.

Разделих тестото на 4 части и добавях лимоновия сок във всяка една част от него непосредствено преди да пека във фурната всеки от блатовете.

Подготвеното тесто намазвах с лъжица върху хартията за печене и пекох до бронзово-червено (5-6 мин).






За крема разбърках добре, до пълна гладкост, с домакинска телена бъркалка заквасената сметана с конденжираното мляко. Не бива да се разбива с миксер, за  да не се втечни сметаната. Добавих малко желатин, подготвен предварително според указанията на опаковката.

Ако имате на разположение сметана с масленост 30% за разбиване, не е необходимо да слагате желатин. Разбийте сметаната до пухкав крем и добавете в нея кондензираното мляко (или пудра захар на вкус).

Сглобяваме тортата:

Всеки блат намазваме със сметановия крем и отгоре поставяме следващия блат, без натиск. Отново намазваме с крем, докато употребим всичките блатове и крем.

По желание между блатовете може да се поръси със смлени орехи.
Част от смлените орехи може да се оставят за поръсване на тортата отгоре (по желание)

Оставяме сглобената торта на стайна температура (18-20С) поне 7-8 часа, за да се напои добре.

Напоената торта аз  украсих с помощта на шприц с разбит сладкарски крем на д-р Йоткер, заради празничния повод.

Друг вариант е да не се украсява със сладкарски крем, а да се поръси отгоре със смлени орехи.
Това ще го решите вие.

Имайте предвид, че ако не използвате желатин, кремът напълно ще попие в блатовете и няма да се забелязва изобщо, затова пък тортата ще стане още по-мека и сочна, макар че и така тя е  много мека, сочна и вкусна. Вие ще решите как да постъпите.

Оставете готовата украсена торта в хладилник за поне 5-6 часа, да се стегне добре.
След това е готова за поднасяне.

Добър апетит!






Вдъхновено от тук>>>
Една публикация на Валя

петък, 1 януари 2016 г.

Къбръс Татлъсъ (турски сиропиран сладкиш) / Kibris Tatlisi (Turkish syrupy pastry)




На всички наши читатели още веднъж Честита Нова Година!

Бъдете живи и здрави и нека щастието и успехите ви съпровождат през цялата година!

Този семпъл на вид, но изключително нежен, сочен и ароматен сиропиран сладкиш с вкус на кокос, ванилия и орехи приготвихме за новогодишната трапеза.

Kibris Tatlisi се превежда буквално "кипърски сладкиш" (някъде в интернет се среща и като Rum ("гръцки") Tatlisi ). 

Той се прави много бързо и лесно и е извънредно вкусен, въпреки доста скромния си вид.

Необходими продукти за правоъгълна или квадратна тавичка с обем около 2 л:

За сладкиша:
3 големи яйца  (L р-р)
1 чаша галета от бял хляб
1 чаша кокосови стърготини
1 чаша ситно натрошени орехови ядки
1/2 чаша захар
1/2 чаша олио
15 грама бакпулвер

За сиропа:
1.5 чаша захар
2 чаши вода
сокът от половин лимон
1 пакетче ванилова захар (по желание)

За крема:
800 мл + 150 мл прясно мляко
180 гр царевично нишесте "ванилия" (3 пакетчета)
1 пакет суха сметана за разбиване на др Йоткер
(или 1 пакет сладкарски крем на прах за разбиване, с вкус на сметана )

За украса:
Малко кокосови стърготини

Обем на мерителната чаша : 300 мл



Приготвяме сиропа:

В тенджерка сипваме 2 чаши вода и 1.5 чаша захар.

Варим на умерен огън 15 минути, добавяме лимоновия сок, разбъркваме и отдръпваме от огъня.

Оставяме сиропа да се охлади.

В охладения сладкиш сипваме пакетчето ванилова захар (по желание) и разбъркваме.

Приготвяме сладкиша:

Яйцата и захарта разбиваме с миксер на пухкава светла пяна.

Добавяме олиото и разбиваме с миксер още малко.

После сипваме последователно галетата, бакпулвера и кокосовите стърготини.

Разбъркваме със здрава бъркалка на ръка или с приставките за тежко тесто на миксера.

Последно сипваме ореховите ядки и разбъркаме сместа още малко. Сместа се получава много гъста, такава трябва да бъде.

Тавичката за печене намазваме с малко олио. Изсипваме сместа и заравняваме добре с лопатка. Оставяме сместа да почине десетина минути, преди да я сложим във фурната.

Печем на 160 градуса около 30 минути ( до златисто-кафяво).

Изваждаме изпечения сладкиш и го заливаме още горещ с охладения сироп. Оставяме на студено за  няколко часа - да се изстуди и напои. Изпеченият сладкиш се получава изключително нежен и се напоява много бързо, но трябва да се изстуди добре и да се стегне.

Приготвяме крема:

В тендежерка слагаме 700 мл прясно мляко и захарта да заврат.

В 100 мл студено мляко сипваме нишестето и разбъркваме добре, за да получим хомогенна смес без бучици.

Сипваме тази смес в заврялото мляко на котлона и бъркаме много енергично, на умерен огън, докато нишестето добре се сгъсти. Ако сместа ви се получи на бучици, не се притеснявайте, с ръчен пасатор този проблем се оправя.

Готовия крем покриваме плътно с фолио за свежо съхранение, така ще го предпазим от образуване на коричка на повърхността, докато изстива. После го оставяме да се охлади, но не да изстине напълно.

В 150 мл студено прясно мляко сипваме сухата сметана (или сладкарски крем с вкус на сметана) и разбиваме сместа според указанията на опаковката.

В охладения, но не напълно изстинал крем-нишесте сипваме на части разбитата сметана и разбиваме на високи обороти с  миксер.

Оставяме крема да се изстуди добре и покриваме с него сладкиша.

Отгоре посипваме кокосови  стърготини.

Готовия сладкиш оставяме на студено да се охлади и стегне . (Ние не го държахме в хладилник, защото температурите през последния ден на старата година и бездруго бяха смразяващи. Но през по-топлите дни на годината това е задължително, защото сладкишът е извънредно нежен и ще се разпадне, ако не го оставите да се стегне добре).

Сервираме сладкиша, нарязан на пастички.

Добър апетит!





Честита Нова Година!


Здрава, мирна, успешна и щастлива за всички  да е настъпилата 2016 година!
Да се множат успехите ви, да има благоденствие във всеки дом и всяко семейство!

Пожелаваме това от все сърце на всички наши приятели, почитатели, посетители и дори на тези, които считат себе си за наши неприятели (естествено, има и такива ;) )!

В първия ден на Новата година, в който по традиция всеки човек си пожелава Новата година да е по-добра, по-здрава, по-щастлива и по-успешна от изминалата, го пожелаваме на всички и ние!



Не сме се отказали от блога си, скъпи приятели!  Не сме ви изоставили и през Новата година ще се постараем да ви предложим още интересни и вкусни рецепти!
Просто си дадохме малко по-дълга ваканция, която вече свършва!

Така че весела и плодотворна почивка на всички и до нови срещи!

Валя и Ирина!