На вид е повече от скромен. На вкус и аромат - изумително пищен!
Честно казано, този пирог много повече прилича на индийски или арабски сладкиш, отколкото на руски.
Но руснаците са нация имперска - а товa е характерна черта на имперските нации - макар че дълбоко почитат собствените си ястия, те не се вкопчват, както правят това малките народи, в блюдата, характерни за собствената им кухня, а с интерес и готовност приемат всичко хубаво, всичко оригинално и апетитно от своите близки и по-далечни съседи (и покорени в миналото народи), претворяват го и трайно го настаняват в националната си кухня.
И колкото и да негодуваме заради историческата им роля на завоеватели, не можем да не се възхищаваме на тази им черта: това са нации, които умеят да ценят хубавата храна, независимо от произхода и.
И така, макар че не е известно откъде е взаимствано такова типично за източните кухни пищно съчетание на вкусове и аромати, "медо́вая коври́жка" (медена коврижка) е традиционен, старинен руски пирог, който сa пекли в руските домове още преди столетия. В руски писмени източници за първи път се споменава за коврижка (или коврига) през 1377 година!
Размерът на пирога може да варира от съвсем малък до 1-1.5м х 1м (!!!), а височината му традиционно е между 6 и 10 см.
Макар че рецептите за "медо́вая коври́жка" са на практика безброй, характерна особеност на този пирог е специалното тесто, от което той се пече - на руски тестото се нарича "пря́ничное" и негова задължителна съставка е медът.
Според руснаците "Для коврижки много мёда не бывает" (което ще рече "За коврижката медът никога не е много").
Обичайно се добавят и други съставки - запарка от чай ( а в съвремието - и екстракт от кафе), или плодова отвара, орехи (или други ядки), стафиди, сушени кайсии (курага́), много ароматни сладкарски подправки като канела, джинджифил, кардамон, карамфил.
Често пъти пирогът се разрязва хоризонтално и между двата слоя се намазва с плътен пласт конфитюр или мармелад с кисела нотка.
Такъв е и пирогът, който предлагаме на вашето внимание днес.
Необходими продукти за тавичка с диаметър 26 см и височина 7 см:
2.5 ч.ч. бяло брашно
2.5 пълни с.л. неподсладено какао
4 големи яйца със стайна температура
1 ч.ч. чист пчелен мед
2/3 ч.ч. силна запарка от хубав чай (ние използвахме чай "каркаде")
1/2 ч.ч. олио
2/3 ч.ч натрошени орехи
1/2 ч.ч. стафиди
1 ч.л. фино смляна канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
20 г. бакпулвер
За пълнежа:
600 г гъста заквасена сметана (по възможност по-кисела)
2.ч.л. кафява захар
2 ч.л.какао
***1 ч.ч. мармелад от сини сливи (или конфитюр/мармелад от друг кисел плод)
Ние мармалад между слоевете на пирога не сложихме, защото в момента нямахме достатъчно, но когато беше готов и го опитахме, установихме, че с него пирогът щеше да стане още по-богат и по-вкусен, Tака че ако имате, не се колебайте да сложите и крем, и мермелад. Сметановият крем ще придаде на пирога мекота и нежност, а мармеладът - повече сочност и една апетитна леко кисела нотка.
За намазване отгоре:
1.ч.ч. мармелад от сини сливи (или конфитюр или мармалад от друг кисел плод)
обем на мерителната чаша: 300 мл
И така, въпреки че на снимките виждате един десерт с много скромен на пръв поглед вид, от изброените продукти вече можете да си представите каква невероятна вкусова и ароматна "бомба" всъщност е пирогът "медовая коврижка".
Пирогът е много подходящ за сервиране с чаша хубав чай в хладните или студени есенни и зимни дни, които наближават и ще внесе топлина и уют в дома ни.
Той не е много сладък и е достатъчно здравословен заради голямото количество ядки, сушени плодове, подправки и най-вече заради практическата липса на захар в него. Така че от този сладкиш можете да си хапнете на воля, без да се притеснявате за фигурата и за здравето си.
Фурната загряваме до 175 градуса
Тавичката, в която ще печем, намазваме с малко мазнина и поръсваме с бяло брашно. Излишното брашно изтръскваме.
Ако медът ни е гъст, трябва да го втечним на водна баня.
В купа пресяваме брашното заедно с бакпулвера и какаото.
Ако вие решите да не слагате какао, ще трябва да сложите малко повече брашно.
А ако използвате запарка от чай със светъл цвят, ще изпечете пирог със светло-златист цвят.
Ореховите ядки натрошаваме на не много едри парченца.
Удобно е това да се направи, като се сложат ядките в плътен целофанов пакет и се натрошат с помощта на дървена точилка.
В чаша с хладка вода ние поставихме сушен чай каркаде...
...и след около половин час имахме тази ярка, ароматна и силна настойка от каркаде.
Вие можете да приготвите запарка от любимия си чай (но истински силен и ароматен чай, а не запарка от билка).
В дълбок съд смесваме втечнения мед с чая и бъркаме, докато медът напълно се разтвори.
Добавяме яйцата и сухите подправки и разбиваме сместа до хомогенност.
(На снимката виждате само 3 яйца. Четвъртото добавихме допълнително, защото преценихме, че 3 яйца са малко за това количество продукти).
В разбитата до хомогенност течна смес изсипваме олиото и отново разбиваме.
Вие може да смесите едновременно всички течни съставки, ние го направихме последователно, за да видите процеса на приготвяне на тестото.
Към добре разбитите течни съставки сипваме на части сухите...
... и разбиваме всеки път до хомогенност
Трябва да се получи средно гъсто кексово тесто.
Последно добавяме ядките и стафидите и разбъркваме сместа до еднородност.
Вместо стафиди може да сложите сушени кайсии, нарязани на не много едри парченца.
А може и стафиди, и кайсии - въпрос на предпочитание.
Изливаме в подготвената тавичка и печем на 175 градуса до суха клечка.
Пирогът лесно може да прегори, затова при необходимост към края на печенето може да се покрие с алуминиево домакинско фолио или хартия за печене.
Добре е да не се препича, за да не се пресушава.
Готовия пирог охлаждаме на решетка в съда, в който е изпечен.
След като изстине, внимателно го изваждаме и разрязваме хоризонтално на две части.
Блатът трябва да се реже внимателно, защото от меда е крехък и ронлив.
Добре е блатът първо да се намаже с мармалад или конфитюр, с след това с крем от заквасена сметана, какао и малко захар.
Ние намазахме само с крем, поради липса на достатъчно мармалад, който си приготвяме сами.
Отстрани пирогът може да се обмаже с мармалад или конфитюр, или пък с крем от заквасена сметана, както направихме ние.
Добре е готовият пирог да се остави на студено поне 12 часа, преди да се сервира.
Но ако имате търпение да го оставите да престои на студено 36 часа, ще се насладите на сладкиш с наистина уникален аромат и вкус. Невероятен е! За да опитате този сладкиш, си струва чакането!
Особено вкусно е да се поднесе с чаша силен ароматен чай.
Много е подходящо да се сервира и на закуска с чаша горещо мляко, защото не е прекомерно сладък и съдържа ядки, сушени плодове и мед, а не захар.
Добър апетит!
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар