събота, 30 юли 2016 г.

Традиционен датски "Dream Cake" / Traditional Danish Dream Cake







Този кейк не само има романтично наименование, но със своето великолепно съчетание от маслено бисквитено тесто, ухание на кокос и ванилия и препечена коричка от карамелизирана кафява захар, масло и кокос има също толкова неустоимо романтичен вид и нежен вкус.


Това е една от онези рецепти, които, щом ги зърнеш, и веднага ти се иска да ги приготвиш.
Така беше и с нас - видяхме рецептата в блога на една скандинавска дама, който отскоро следим и моментално решихме, че трябва да го представим на българската аудитория. И никак не съжаляваме - това е един от най-апетитните сладкиши, които изобщо сме опитвали!



Необходими продукти за тавичка с размери 28 х 18 х 7 см:

За тестото: 
1 1/4 ч.ч. бяло брашно
1/4 ч.ч. слабосолено масло със стайна температура
4 средно големи студени яйца
3/4 ч.ч. пълномаслено прясно мляко (или кисело мляко)
1 1/3 ч.ч. бяла кристална захар
1 пакетче ванилия
15 гр бакпулвер

 Обем на мерителната чаша за тестото : 300 мл
 Ако искате вашият кейк да не става толкова висок, може да използвате мерителна чаша с обем 250 мл.


За глазурата:
1/4 ч.ч. пълномаслено мляко
1/2 ч.ч. слабосолено масло
1ч.ч. светлокафява захар
1 1/4 ч.ч. кокосови стърготини

Обем на мерителната чаша за глазурата: 300 мл
Глазурата е тази, която придава специфичния вкус и чар на този сладкиш, така че не се лишавайте от количеството и - нека да бъде нанесена в по-плътен слой отгоре му.





Приготвяме карамелено-кокосовата глазура:

В касерола сипваме прясното мляко, кафявата захар и маслото и ги бъркаме до пълното им разтопяване.

Добавяме кокосовите стърготини и продължаваме да бъркаме глазурата, докато тя се сгъсти и стане златисто-кафява от карамелизиралата се захар.

Отдръпваме от огъня и я оставяме да се охлади.


Приготвяме тестото за кейка:

 Фурната включваме на 190 градуса.

Тавичката, в която ще печем, намазваме с малко масло и поръсваме внимателно с брашно. Излишното брашно изтръскваме.

Брашното за сладкиша пресяваме заедно с бакпулвера.

В малък съд смесваме и на слаб огън разтопяваме маслото и млякото. Отдърпваме сместа от огъня и я оставяме да се охлади.

Яйцата смесваме със захарта и с миксер на високи обороти разбиваме продължително до светла пухкава маса.

Сипваме в яйчената смес разтопената смес от масло и мляко и разбъркваме до хомогенност.

След това на части добавяме пресятото брашно и ванилията  и разбиваме сместа отново.
.
Изсипваме подготвеното тесто в тавичката и печем на 190 С до суха клечка.

Превключваме фурната на 220 градуса и само на горен реотан.

Изпечения кейк изваждаме от фурната и докато тя набере необходимата температура, внимателно, на части и с дървена лопатка нанасяме върху него карамелено-кокосовата глазура.
Глазурата се нанася на части и внимателно се разнася, за да не се притиска прекалено силно изпеченото тесто под нея. След като изцяло покрием с глазура сладкиша, леко я "разрошваме" с дървената лопатка. Така, след като се изпече, тя има по-апетитен вид.

Връщаме кейка във фурната и оставяме глазурата да се запече до златисто (около 5 минути) и на най-горната шина на фурната.

Изваждаме от фурната и оставяме кейка напълно да се охлади в съда, в който е печен.

След като го оставите да се охлади, ще забележите, че  между глазурата и самия сладкиш се е образувал тъмен слой от млечно-маслен карамел. Той се вижда и на снимките. Много е вкусно!

Ако имате търпение да оставите кейка да престои поне едно денонощие на хладно, покрит с фолио за свежо съхранение (но не съвсем плътно, нека да диша), ще установите, че е станал още по-вкусен!

Сладкишът може да се поднесе с кафе, ликьор или коняк.

Да ви е сладко!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!






Рецептата е вдъхновена от тук>>>



3 коментара:

  1. Може ли кокосовите стърготини да се заменят с нещо друго? Например със смлени бадеми?

    ОтговорИзтриване
  2. Вероятно може. По принцип всеки продукт може да се замени: маслото - с олио, кафявата захар с бяла и т.н. Но това вече няма да е същият кейк. А какъв ще бъде резултатът си е на отговорност на кулинара, който го приготвя. Ние сме споделили оригиналната рецепта, която сме приготвили и опитали, и която е изпитана като краен резултат.

    ОтговорИзтриване
  3. Ха, така...посред лято изкушавате с тези сладкиши:)
    Дано се сетя, като захладнее да приготвя!

    ОтговорИзтриване