понеделник, 30 ноември 2015 г.

Чучната тутманица със сирене / Sitting Tutmanitsa with Cheese





Не се чудете на думата "тутманица"! Това е компилация от  две думи: "баница" и "тутманик". Защото днешното ни предложение е точно това - хем баница, хем тутманик, че и  чучнат(а) на всичкото отгоре...!

След като се снабдихме с разкошните големи кръгли кори за баница на "Битас" ЕООД и си направихме симпатичните и апетитни мидие бюречета>>>, ни останаха още няколко пакета кори. За жалост няма как да направим всичко наведнъж, затова замразихме част от пакетите, а един оставихме в хладилника с намерение да го използваме в най-скоро време.

Този път се спряхме на една  рецепта от сайта на "Битас" - "Чучната баница със сирене">>>.

Първото нещо, което ни привлече, беше наименованието. Много странно и интересно ни се видя това "чучната баница"! Как така чучната!? Обаче когато започнахме да я приготвяме, се оказа, че наименованието много точно отразява действителния процес на приготвянето и́, както и вида на готовото печиво! Е, в интерес на истината, ние подходихме доста свободно към рецептата, а причината беше, че плънката от яйца и сирене ни се стори твърде рядка за "чучнати" парчета кори и се опасявахме, че ще изтече, ако не я сгъстим.

После, след като завихме всички кори с плънката на рула и чучнахме всички парчета в тавата, готови за печене, гледката ни се стори една голяма бъркотия, от която не вярвахме, че ще излезе нещо за показване. Примирихме се, че "пени се, не пени, ке се яде",...  ама май  няма да я покажем...

Да, обаче не! Когато в горещата фурна баницата се наду и изпече, се получи нещо невероятно ефектно, апетитно и много, ама много вкусно - нашата тутманица!

Така че днес предлагаме на вашето внимание не точно "чучнатата баница">>>  по идея на мераклии от Техническия Университет в София, а доразвита от нас до чучната тутманица печена вкусотия със сирене...


Необходими продукти за тава с диаметър 28-29 см (6 богати порции):

1 пакет пълнозърнести кръгли кори за баница на "Битас" ЕООД (ще ги намерите в Кауфланд и Билла)
400 гр сирене
5 + 1 яйца
450 + 150 г кисело мляко
5 с.л. олио
5 равни с.л. царевично брашно (нашите супени лъжици са от съвременните, малки)
5 равни с.л. пшенично брашно
1.5 кафени лъжички сода за хляб
сол на вкус
олио за намазване на тавата


Ето как я направихме ние:

Още вечерта извадихме пакета кори от хладилника и го оставихме на стайна температура, да се отпусне и темперира. Това е много важна стъпка и когато работите с корите на "Битас", никога не я пропускайте!

Сутринта загряхме  фурната до 200 градуса.

Тавата намазахме с малко олио.

Сиренето натрошихме на дребни бучици.

За плънката разбихме до хомогенност 5 яйца, 450 гр кисело мляко, 5 равни супени лъжици царевично брашно, 5 равни с.л. пшенично брашно и 5 с.л. олио, добавихме сол на вкус. ***Нашите супени лъжици са съвременни, доста малки като вместимост. Ако вашите лъжици са големи, сложете по 4 - не е необходимо плънката да се забива с брашно.

Накрая сипахме в подготвената плънка содата, разбъркахме и изчакахме да се активира.

Въпреки добавените брашна, консистенцията на плънката остана много рядка, а благодарение  на комбинацията от пълнозърнести кори, царевично брашно и пшенично брашно в практически много малки количества ние получихме едно пълноценно и  сито печиво, което изобщо не беше забито с огромно количество брашно. За нас това е най-ценното качество на тази закуска, която нарекохме "тутманица"

Разстлахме една кора, намазахме равномерно с плънката, отгоре поръсихме равномерно със сирене.

Пълнозърнестите кори на "Битас" са  фини и извънредно нежни и в конкретния случай определено нямаха нужда от предварително намазване с мазнина или смес от вода (мляко) и мазнина! И без да ги мажем предварително се получи едно сочно и нежно печиво.




Върху първата кора с плънка постлахме втора и повторихме процедурата.

Двете кори завихме заедно на руло. Рулото обаче стана доста дебело, затова третата кора от пакета намазахме с плънка и посипахме със сирене, обаче тя остана "соло", а самото руло се получи по-тънко.

Нарязахме тънкото и дебелото руло на парчета с височина около 4 см.

По средата на тавата наредихме рехаво вертикално на тавата (чучнахме ;) ) парчетата от тънкото руло, по края - тези от дебелото руло.

150 гр. кисело мляко разбихме с 1 яйце. С тази смес поляхме подготвената за печене тутманица.

Получи се ето това:




Сложихме тавата в загрятата фурна и изпекохме до приятно златисто-кафяво. Към края на печенето, за да не изгори отгоре, покрихме печивото с алуминиево фолио и оставихме да се допече плънката. 

Плънката се изду, бухна и за наше учудване изпълни цялата тава. А самата тутманица стана на розички, на отделни парчета, които се разделяха едно от друго с голяма лекота.

Много вкусно и сито!

При разкъсване на парчето с пръсти то се разделя на залчета, заради корите, които може и да не се виждат, но определено се усещат в структурата на печивото и го правят извънредно въздушно и пухкаво.

Вкусът на това печиво много ни хареса.  Но следващия път ще направим тутманицата с 3 рула, всяко от по 1 кора с плънка, макар че и така се получи интересно и апетитно!

Ако ви  е харесало, опитайте и вие, няма да останете разочаровани - ще имате една пълноценна и много сита закуска за поне 6 човека, която не е забита с прекомерни въглехидрати и калории!

Ако  живеете извън България, за да си направите това печиво, потърсете кръгли  големи кори (yufka) в турските или гръцките магазини. Ако корите са пълнозърнести, още по-добре!

Добър апетит!



Don’t be confused by the word “tutmanitsa”. It’s a combination of two words “banitsa” and “tutmanik”. Today’s recipe has elements of both and it’s “sitting” on top of everything else.

After we acquired the awesome large round filo pastry sheets by Bitas Ltd. and we made the cute and appetizing seashell boreks>>> we had a few more packages of the filo pastry left. Since we couldn’t prepare them all at once we froze some of them and others we left in the fridge with the intention to use them sometime soon.

This time we chose a recipe from the site of Bitas Ltd., called “Sitting banitsa with cheese”>>>

The first thing we noticed was the name, which we thought was both strange and interesting. How can a banitsa sit? Once we started preparing it though, we realized that the name definitely describes both its preparation and its appearance very well. To be honest, this is quite the free interpretation of the original recipe because we were concerned that the egg and cheese filling might be too thin and would leak out of the “sitting” pieces of banitsa, so we decided to thicken it a little.

After we rolled all the filo pastry sheets around the filling and placed them in the baking dish we thought that it all looked like a huge mess that couldn’t possibly become something good, but we were so wrong. Resigned with that idea we put it in the oven, thinking we probably wouldn’t be showing it here afterwards…
We were, indeed, totally wrong. The banitsa puffed up and baked very well in the hot oven and the end result was incredibly appealing, pretty and very, very delicious. So here is our tutmanitsa!

Today’s recipe isn’t an exact replica of the Sitting Banitsa>>>, a recipe by cooks from the Sofia Technical University, but rather a free interpretation of it called Sitting Tutmanitsa with Cheese.



Ingredients for 6 large servings in a baking dish with 28-29cm in diameter:

1package wholegrain large round Bitas Ltd. filo pastry sheets (you can find them in Kaufland and Billa)
400g cheese
5+1 eggs
450+150ml yoghurt
5 table spoons vegetable oil
5 table spoons corn flour,
5 table spoons wheat flour
1 teaspoon baking soda
Salt to taste
Oil to brush the baking dish with



This is how we prepared it:

We removed the package of filo pastry from the fridge the previous evening so it would warm up to room temperature. You must never miss this step when working with the Bitas filo pastry!

Pre-heat your oven to 200C.

Oil your baking dish.

Crumble your cheese into small pieces.

Prepare the filling by mixing 5 eggs, 450g plain yoghurt, 5 table spoons corn flour, 5 table spoons wheat flour and salt to taste.

In the end we added the baking soda, mixed it well and waited for it to become activated by the acid in the yoghurt.

Despite the wheat and the corn flour the filling will remain quite thin, but in combination with the wholegrain filo pastry sheets the end result is incredibly light and filling, without being weighed down by a large quantity of flour. We think this is the best side of this dish, which we called “tutmanitsa”.


Prepare the tutmanitsa:

Spread a single filo pastry sheet on your counter, then spread the filling evenly on top of it and sprinkle it with pieces of cheese.

The Bitas Ltd wholegrain filo pastry sheets are very delicate and definitely do not need to be wetted or oiled in any way before you spread the filling on them. The tutmanitsa was delicious and moist even without the wetting process.

We layered a second filo pastry sheet on top of the first and repeated the entire process, then we rolled both together. The roll ended up looking a little thick, so after we spread the filling over the third roll we folded it in two rather than add another sheet on top of it and the resulting roll was considerably thinner.
We cut both rolls in 4cm long pieces, then we placed them vertically in the baking dish while spacing them loosely. The pieces of the thick roll were in the middle, the pieces from the thin one – around the edges.
We mixed 150g plain yoghurt with one egg and poured that mixture evenly over the tutmanitsa.

Place the baking dish in the pre-heated oven and bake until the tutmanitsa is golden brown. Towards the end of the baking process you can cover it with aluminum foil so it wouldn’t burn on top.
Much to our surprise the filling puffed up and the tutmanitsa filled the baking dish. The separate pieces of the rolls were still visible, resembling roses, and could easily be pulled apart from each other.

The dish is very filling and delicious!

You may not be able to see the filo pastry sheets, but you can definitely taste them and they are what makes this dish so light and fluffy.

We definitely enjoyed its taste a lot. Next time we’ll roll each of the three filo pastry sheets on their own, although the current double-layered roll still tasted great.

If you like the idea try it out as well, you won’t be disappointed. This delicious dish can easily feed at least 6 people and it’s not too fatty or full of carbohydrates.

If you don’t live in Bulgaria and you want to prepare this recipe you can look for such large, round filo pastry sheets (yufka) in the local Greek or Turkish stores. It’d be even better if you can find wholegrain filo pastry too!

Bon Appetit!







събота, 28 ноември 2015 г.

Мида бюрек (мидие бьорек) / Seashell Borek (Midye Börek)




Отдавна ни бяха легнали на сърце тези божествено вкусни и ефектни бюреци миди, но спънка за тяхното приготвяне бяха пустите кори! За да станат добре, тук с импровизации не може да се мине. Необходими са истински големи кръгли кори, печени на сач, като турските (yufka). Но откъде, дявол да го вземе, да се снабдим с такива кори!?

Водена от неудържимото си желание да ги приготвим, една от нас (моя милост Валя), взе да рови в интернет... и попаднах на сайта на фирма "Битас" ЕООД>>> . Еее, точно това ни трябваше! Прочетеното там още повече "подпали фитила" ми: обли кори, печени на сач... Обикновени и пълнозърнести... 

Не устоях и вдигнах телефона! Любезен женски глас отсреща ми отговори веднага и ми обясни, че да!, корите са като турските, големи, кръгли, с диаметър около 60-70 см, изпечени на сач. И че, ВНИМАНИЕ! те се продават свободно в Кауфланд и БИЛЛА, а цената им е повече от достъпна - за пакет от 3 големи кори с тегло 400 г  -  около 2 лв.

Въоръжена с тази информация, аз не се колебах нито минутка и още същия ден държах в ръцете си няколко пакета от въжделените кори!



Разкошни! 

Големи (толкова, че работният ни плот  трудно ги побра),  кръгли, достатъчно плътни, за да не се късат при работа и страхотно вкусни, меки и нежни, когато печивото е готово и настъпи моментът да му се насладим! 

Тези кори нямат нищо общо със стандартните български правоъгълни кори за баница и без преувеличение можем да твърдим, че и като качество, и като вкус са несравнимо по-добри! А цената им е почти същата!

*** Това, което е важно да знаете за тези кори:
Ако корите ви са престояли на студено (в хладилник), те ще имат гънки и няма да са така еластични, както са пресните кори. Затова е препоръчително преди употреба да ги оставите на стайна температура поне 2 часа, да се отпуснат и темперират, за да бъдат в най-добрия си вид и с най-добрите потребителски качества, когато започнете работа с тях. 

Ако си купите пресни кори, но нямате възможност да ги използвате веднага, най-добре ще е да ги сложите във фризера. Размразете ги на стайна температура и ги употребете веднага след размразяването,



С такива кори е истинско удоволствие да се работи и ние просто нямаме търпение да опитаме и баница, приготвена с тях, и още много други неща! С тези кори и предишните ни рецепти карнъярък бюрек>>>  и  баничките на жениха>>>  със сигурност ще станат още по-примамливи и апетитни!

А бюреците-миди, които ви предлагаме днес, станаха най-вкусните бюречета, които някога сме опитвали! Въпреки че са абсолютно постни, те са с невероятно богат и плътен вкус, а и са много засищащи! 

Горещо ви препоръчваме да се снабдите с великолепните кръгли кори, препечени на сач, на "Битас" ЕООД и да си ги направите! А сега са и коледните пости и нашето предложение е точно за това време!



Необходими продукти за 12 бр мида бюрек:

1 пакет кръгли кори, препечени на сач, от "Битас" ЕООД (ще ги намерите в Кауфланд и Билла)

За плънката:

1 голяма глава (или 2 по-малки) кромид лук
4 средно големи картофа
3-4 с.л. олио
1 щипка прясно настъргано индийско орехче
1/2 ч.ч. ситно нарязан пресен магданоз 
1 ч.л. сушен девесил
1 к.л. сладък червен пипер
сол
прясно смлян черен пипер

За намазване на корите:

равни части олио и вода, разбити до хомогенност
(на нас ни бяха нужни по около 80 мл)

За намазване на бюречетата отгоре:

1 к.чаша прясно мляко
1 яйце
сол на вкус
или
2 с.л. кисело мляко
малко вода
1 яйце
сол на вкус
(ние използвахме тази комбинация)

Освен тази плънка, която използвахме ние като предложение за коледните пости, можете да използвате всевъзможни продукти за пълнежа: сирене с яйце, праз лук с яйце, спанак, кайма и лук, гъби с ориз и/или пилешко, дори леща с кромид лук - тук ограничение може да постави само изчерпалото се човешко въображение!



Пригответе плънката:

Сварете картофите до полуготовност.

Оставете ги малко да изстинат, после ги обелете и нарежете на много ситни кубчета.

Нарежете кромида на ситни кубчета и запържете в сгорещеното олио докато омекне и придобие златист цвят.

Към запържения кромид добавете картофите и  ги оставете да се запържат до леко златисто и до пълна готовност. Докато ги обработвате на котлона, разбърквайте от време на време. 

Към края на топлинната обработка добавете подправките:  сол, черен пипер, девесил, индийско орехче. 

Последно добавете червения пипер, разбъркайте на котлона за минутка и отдръпнете от огъня. Добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте. Оставете плънката да изстине.

Загрейте фурната до 190 градуса.

В чаша разбийте равни  части вода и олио до хомогенност.

***Напомняме още веднъж:
Ако корите ви са престояли на студено (в хладилник), те ще имат гънки и няма да са така еластични, както са пресните кори. Затова е препоръчително преди употреба да ги оставите на стайна температура поне 2 часа, да се отпуснат и темперират, за да бъдат в най-добрия си вид и с най-добрите потребителски качества, когато започнете работа с тях.

Разстилайте корите една по една на широка, гладка и удобна работна повърхност, за да ги обработите и оформите бюречетата.


Намажете кората с течността, като използвате силиконова четка. Корите са достатъчно здрави и плътни и тази процедура не изисква никакво усилие. 

След като престоят малко намазани, корите си остават все така здрави, но стават  податливи на по-нататъшното фино оформяне на тези ефектни с формата си бюречета-миди! С обикновените правоъгълни кори за баница да направите това е абсолютно невъзможно!

Разрежете намазаната с течността кора на кръст на 4 равни части. Всяка от тях е с триъгълна форма.


Подхванете острия връх на триъгълното парче кора с показалеца и с придърпване към себе си и приплъзване по работния плот, като си помагате с палеца, нагънете триъгълното парче като хармоника, точно през средата, докато стигнете до основата му (широката долна страна на триъгълника).





Трябва да нагънете на равномерни дипли цялото парче кора,
а краищата да останат свободни.
Като придържате с показалеца образуваните красиви дипли, с другата ръка съберете двата свободни края на кората един до друг и ги прихлупете, така че да се образува листо.
На "върха на листото" сложете от плънката.
Сгънете отстрани кората за да не изтича плънката, после навийте "листото" на руло, не много стегнато, като внимавате да не нарушите красивите дипли в основата.
Оформените рулца обърнете обратно и поставете в тава върху  хартия за печене.
Намажете мидите с разбита смес от мляко и яйце.
Изпечете бюречетата на 190 градуса до приятен златист цвят.

Ако искате да са по-меки, преди да ги поднесете, ги покрийте за няколко минути с фолио или с влажна кърпа, леко да се задушат.

Неустоимо апетитни и ефектни!

ТУК>>>  можете да видите оформянето на мидите бюреци на видео.


Добър апетит!


***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!




We have long wanted to prepare these beautiful and delicious seashell boreks, but the lack of suitable filo pastry necessary for the recipe precluded us from doing so. This particular recipe does not suffer improvisation. You need real, large round filo pastry sheets that have been baked on a saj like the Turkish yufka filo pastry sheets. Where do we get such sheets though?

Since we were so eager to prepare this recipe, one of us (that would be Valya) started searching through the Internet for a suitable product and found the site of “Bitas”LTD>>> which offered exactly the kind of filo pastry sheets we needed. We got really excited when we read the description of their products – round filo pastry sheets that have been baked on a saj, made from both ordinary and wholegrain flour.

Valya couldn’t resist and called them. They picked up immediately and the polite lady on the other end explained that yes, the filo pastry sheets are exactly like the Turkish ones – large, round, with diameter around 60-70cm and have been baked on a saj. And, most importantly, you can find them in Kaufland and Billa and their price is more than affordable, around 2lv per package of 400g which contains 3 large sheets.

Having received this information we did not hesitate and on the very same day we already had a few packages of the so desired filo pastry sheets.




They turned out really wonderful!

They are really large (so large that they barely fit on our kitchen counter), round, thick enough not to tear while you prepare your dish and incredibly delicious, soft and delicate when the dish is ready.
These filo pastry sheets are nothing alike the standard Bulgarian square filo pastry sheets and we won’t exaggerate by saying that both their quality and their taste far surpass the quality and taste of the square ones. On top of everything else, their price is almost the same!

***It’s important to know that if these filo pastry sheets have been in they will have some creases when you open the package and they won’t be as elastic as the fresh filo pastry sheets. That is why it’s recommended to take them out of the fridge and let them rest at room temperature for at least two hours so they’d relax and reach the same temperature. That way they will be at their optimal quality and elasticity when you begin working with them.

It’s a real pleasure to work with filo pastry sheets like this and we couldn’t wait to try a banitsa prepared with them, as well as many other dishes! Previous recipes of ours like karniyarik borek>>> and the groom’s patties>>> will definitely be even more delicious and appetizing if you prepare them with such filo pastry sheets.

The seashell boreks we made with them were definitely the most delicious little boreks we’ve ever had! Although they’re completely vegetarian, they have a very rich taste and they are incredibly filling as well!

To prepare this dish we strongly recommend that you get some of these wonderful round filo pastry sheets baked on a saj by Bitas LTD! Not to mention that the recipe is very suitable for those of you who fast for Christmas.



Ingredients for 12 seashell boreks:

1 package round filo pastry sheets baked on a saj by Bitas Ltd. (you can find them in Kaufland and Billa)

Ingredients for the filling:

1 large or 2 smaller onions
4 medium potatoes
3-4 table spoons vegetable oil
A pinch of freshly ground nutmeg
½ cup of finely chopped parsley
1 teaspoon lovage
½ teaspoon of paprika
Salt
Freshly ground black pepper to taste

Ingredients for wetting the filo pastry sheets:

Equal parts oil and water, we used 80ml of each.

Ingredients for the glaze:

½ cup milk
1 egg
Salt to taste
OR
2 table spoons yoghurt
1 egg
Salt to taste
(we used the latter)


We used this particular filling as a suggestion for the Christmas fast, but apart from it you can also use all sorts of fillings: cheese and egg, leeks and egg, spinach, minced meat and onion, mushrooms with rice and/or chicken, even lentils and onions – the only limitation is your imagination.



Prepare the filling:

Boil the potatoes until they’re half-ready.

Let them cool down a little, then peel them and cut them into very small cubes.

Heat up the oil in a pan.

Cut the onion into fine pieces and sauté it in the hot oil until it softens and turns golden.

Add the potatoes to the onion and let them fry until they soften completely and turn pale golden as well. 

Make sure to stir them from time to time while you’re frying them.

Add the spices towards the end of the frying process– salt, black pepper, lovage, nutmeg.

Add the paprika last, keep stirring the mixture over the heat for another minute and then remove it from the stovetop. Add the finely chopped parsley and stir again. Let the filling cool down completely.

Pre-heat your oven to 190C.

Mix the oil and the water in a cup until they’re homogenous.

***I am reminding you again that if your filo pastry sheets have been in the fridge they will have creases and won’t be as elastic as the fresh ones. You need to remove them from the fridge and let them relax at a room temperature for at least 2 hours so they will be at their best quality and elasticity when you do use them to prepare your dish.

Spread the filo pastry sheets one by one on a suitable large and smooth surface to form the boreks from them.
Spread the mixture of oil and water on each sheet using a silicone brush. The sheets are durable and thick enough and this procedure requires almost no effort at all.
A few minutes after they’ve been wetted the sheets will be just as durable, but they will become easier to manipulate during while you form these seashell boreks! That is impossible to do with the standard square filo pastry sheets!

Cut the wet filo pastry sheets crosswise in four uniform pieces. Each piece should have a triangular shape.

Grab the sharp end of the triangular piece with your thumb and gently pull it towards yourself sliding it over your work surface while helping yourself with your index finger so that the filo pastry sheet piece folds like a harmonica right in the middle and stop moving it when you reach its base (aka the wide lower side of the triangle)

Make sure that the folds are uniform, while the ends are free.

Use your index finger to press the beautiful folds into place while using your other hand to gather the two free ends of the sheet together and press them one over the other, forming a leaf-like shape.

Place some filling on the “tip” of the leaf.

Fold the sheet over the sides of the filling so it wouldn’t leak out, then roll the “leaf” but not very tightly so you wouldn’t ruin the beautiful folds at the base.

Flip the rolls on their other side and place them in a baking tray lined with baking paper.

Glaze the seashell boreks with the egg and yoghurt/milk mixture.

Bake them in a 190C oven until they turn golden brown.

If you prefer them softer rather than crisp you can cover the baking tray with a towel or a piece of foil for a few minutes and the steam will soften them.

These boreks are irresistibly beautiful and appetizing!

Don’t forget that you can successfully prepare these seashell boreks only with the filo pastry by Bitas Ltd and if you don’t live in Bulgaria you need to find large round filo pastry sheets (yufka) in the local Turkish or Greek stores.

You can watch the forming of the seashells in more detail here>>>


Bon Appetit!