След като се снабдихме с разкошните големи кръгли кори за баница на "Битас" ЕООД и си направихме симпатичните и апетитни мидие бюречета>>>, ни останаха още няколко пакета кори. За жалост няма как да направим всичко наведнъж, затова замразихме част от пакетите, а един оставихме в хладилника с намерение да го използваме в най-скоро време.
Този път се спряхме на една рецепта от сайта на "Битас" - "Чучната баница със сирене">>>.
Първото нещо, което ни привлече, беше наименованието. Много странно и интересно ни се видя това "чучната баница"! Как така чучната!? Обаче когато започнахме да я приготвяме, се оказа, че наименованието много точно отразява действителния процес на приготвянето и́, както и вида на готовото печиво! Е, в интерес на истината, ние подходихме доста свободно към рецептата, а причината беше, че плънката от яйца и сирене ни се стори твърде рядка за "чучнати" парчета кори и се опасявахме, че ще изтече, ако не я сгъстим.
После, след като завихме всички кори с плънката на рула и чучнахме всички парчета в тавата, готови за печене, гледката ни се стори една голяма бъркотия, от която не вярвахме, че ще излезе нещо за показване. Примирихме се, че "пени се, не пени, ке се яде",... ама май няма да я покажем...
Да, обаче не! Когато в горещата фурна баницата се наду и изпече, се получи нещо невероятно ефектно, апетитно и много, ама много вкусно - нашата тутманица!
Така че днес предлагаме на вашето внимание не точно "чучнатата баница">>> по идея на мераклии от Техническия Университет в София, а доразвита от нас до чучната тутманица печена вкусотия със сирене...
Необходими продукти за тава с диаметър 28-29 см (6 богати порции):
400 гр сирене
5 + 1 яйца
450 + 150 г кисело мляко
5 с.л. олио
5 равни с.л. царевично брашно (нашите супени лъжици са от съвременните, малки)
5 равни с.л. пшенично брашно
1.5 кафени лъжички сода за хляб
сол на вкус
олио за намазване на тавата
Още вечерта извадихме пакета кори от хладилника и го оставихме на стайна температура, да се отпусне и темперира. Това е много важна стъпка и когато работите с корите на "Битас", никога не я пропускайте!
Сутринта загряхме фурната до 200 градуса.
Тавата намазахме с малко олио.
Сиренето натрошихме на дребни бучици.
За плънката разбихме до хомогенност 5 яйца, 450 гр кисело мляко, 5 равни супени лъжици царевично брашно, 5 равни с.л. пшенично брашно и 5 с.л. олио, добавихме сол на вкус. ***Нашите супени лъжици са съвременни, доста малки като вместимост. Ако вашите лъжици са големи, сложете по 4 - не е необходимо плънката да се забива с брашно.
Накрая сипахме в подготвената плънка содата, разбъркахме и изчакахме да се активира.
Въпреки добавените брашна, консистенцията на плънката остана много рядка, а благодарение на комбинацията от пълнозърнести кори, царевично брашно и пшенично брашно в практически много малки количества ние получихме едно пълноценно и сито печиво, което изобщо не беше забито с огромно количество брашно. За нас това е най-ценното качество на тази закуска, която нарекохме "тутманица"
Разстлахме една кора, намазахме равномерно с плънката, отгоре поръсихме равномерно със сирене.
Пълнозърнестите кори на "Битас" са фини и извънредно нежни и в конкретния случай определено нямаха нужда от предварително намазване с мазнина или смес от вода (мляко) и мазнина! И без да ги мажем предварително се получи едно сочно и нежно печиво.
Върху първата кора с плънка постлахме втора и повторихме процедурата.
Двете кори завихме заедно на руло. Рулото обаче стана доста дебело, затова третата кора от пакета намазахме с плънка и посипахме със сирене, обаче тя остана "соло", а самото руло се получи по-тънко.
По средата на тавата наредихме рехаво вертикално на тавата (чучнахме ;) ) парчетата от тънкото руло, по края - тези от дебелото руло.
150 гр. кисело мляко разбихме с 1 яйце. С тази смес поляхме подготвената за печене тутманица.
Получи се ето това:
Сложихме тавата в загрятата фурна и изпекохме до приятно златисто-кафяво. Към края на печенето, за да не изгори отгоре, покрихме печивото с алуминиево фолио и оставихме да се допече плънката.
Плънката се изду, бухна и за наше учудване изпълни цялата тава. А самата тутманица стана на розички, на отделни парчета, които се разделяха едно от друго с голяма лекота.
Много вкусно и сито!
При разкъсване на парчето с пръсти то се разделя на залчета, заради корите, които може и да не се виждат, но определено се усещат в структурата на печивото и го правят извънредно въздушно и пухкаво.
Вкусът на това печиво много ни хареса. Но следващия път ще направим тутманицата с 3 рула, всяко от по 1 кора с плънка, макар че и така се получи интересно и апетитно!
Ако ви е харесало, опитайте и вие, няма да останете разочаровани - ще имате една пълноценна и много сита закуска за поне 6 човека, която не е забита с прекомерни въглехидрати и калории!
Ако живеете извън България, за да си направите това печиво, потърсете кръгли големи кори (yufka) в турските или гръцките магазини. Ако корите са пълнозърнести, още по-добре!
Добър апетит!
Don’t be
confused by the word “tutmanitsa”. It’s a combination of two words “banitsa”
and “tutmanik”. Today’s recipe has elements of both and it’s “sitting” on top
of everything else.
After we
acquired the awesome large round filo pastry sheets by Bitas Ltd. and we made
the cute and appetizing seashell boreks>>> we had a few more packages
of the filo pastry left. Since we couldn’t prepare them all at once we froze
some of them and others we left in the fridge with the intention to use them
sometime soon.
This time
we chose a recipe from the site of Bitas Ltd., called “Sitting banitsa with
cheese”>>>
The first
thing we noticed was the name, which we thought was both strange and
interesting. How can a banitsa sit? Once we started preparing it though, we realized
that the name definitely describes both its preparation and its appearance very
well. To be honest, this is quite the free interpretation of the original
recipe because we were concerned that the egg and cheese filling might be too
thin and would leak out of the “sitting” pieces of banitsa, so we decided to
thicken it a little.
After we
rolled all the filo pastry sheets around the filling and placed them in the
baking dish we thought that it all looked like a huge mess that couldn’t
possibly become something good, but we were so wrong. Resigned with that idea
we put it in the oven, thinking we probably wouldn’t be showing it here
afterwards…
We were,
indeed, totally wrong. The banitsa puffed up and baked very well in the hot
oven and the end result was incredibly appealing, pretty and very, very
delicious. So here is our tutmanitsa!
Today’s
recipe isn’t an exact replica of the Sitting Banitsa>>>, a recipe by
cooks from the Sofia Technical University, but rather a free interpretation of
it called Sitting Tutmanitsa with Cheese.
Ingredients
for 6 large servings in a baking dish with 28-29cm in diameter:
1package
wholegrain large round Bitas Ltd. filo pastry sheets (you can find them in
Kaufland and Billa)
400g cheese
5+1 eggs
450+150ml
yoghurt
5 table spoons
vegetable oil
5 table
spoons corn flour,
5 table
spoons wheat flour
1 teaspoon
baking soda
Salt to
taste
Oil to
brush the baking dish with
This is how
we prepared it:
We
removed the package of filo pastry from the fridge the previous evening so it would
warm up to room temperature. You must never miss this step when working with
the Bitas filo pastry!
Pre-heat
your oven to 200C.
Oil your
baking dish.
Crumble
your cheese into small pieces.
Prepare the
filling by mixing 5 eggs, 450g plain yoghurt, 5 table spoons corn flour, 5
table spoons wheat flour and salt to taste.
In the end
we added the baking soda, mixed it well and waited for it to become activated
by the acid in the yoghurt.
Despite the
wheat and the corn flour the filling will remain quite thin, but in combination
with the wholegrain filo pastry sheets the end result is incredibly light and
filling, without being weighed down by a large quantity of flour. We think this
is the best side of this dish, which we called “tutmanitsa”.
Prepare the
tutmanitsa:
Spread a
single filo pastry sheet on your counter, then spread the filling evenly on top
of it and sprinkle it with pieces of cheese.
The
Bitas Ltd wholegrain filo pastry sheets are very delicate and definitely do not
need to be wetted or oiled in any way before you spread the filling on them.
The tutmanitsa was delicious and moist even without the wetting process.
We layered
a second filo pastry sheet on top of the first and repeated the entire process,
then we rolled both together. The roll ended up looking a little thick, so
after we spread the filling over the third roll we folded it in two rather than
add another sheet on top of it and the resulting roll was considerably thinner.
We cut both
rolls in 4cm long pieces, then we placed them vertically in the baking dish
while spacing them loosely. The pieces of the thick roll were in the middle,
the pieces from the thin one – around the edges.
We mixed
150g plain yoghurt with one egg and poured that mixture evenly over the
tutmanitsa.
Place the
baking dish in the pre-heated oven and bake until the tutmanitsa is golden
brown. Towards the end of the baking process you can cover it with aluminum
foil so it wouldn’t burn on top.
Much to our
surprise the filling puffed up and the tutmanitsa filled the baking dish. The
separate pieces of the rolls were still visible, resembling roses, and could
easily be pulled apart from each other.
The dish is
very filling and delicious!
You may not
be able to see the filo pastry sheets, but you can definitely taste them and
they are what makes this dish so light and fluffy.
We
definitely enjoyed its taste a lot. Next time we’ll roll each of the three filo
pastry sheets on their own, although the current double-layered roll still
tasted great.
If you like
the idea try it out as well, you won’t be disappointed. This delicious dish can
easily feed at least 6 people and it’s not too fatty or full of carbohydrates.
If you
don’t live in Bulgaria and you want to prepare this recipe you can look for
such large, round filo pastry sheets (yufka) in the local Greek or Turkish
stores. It’d be even better if you can find wholegrain filo pastry too!
Bon
Appetit!