Ако сте любители на кокосовия вкус, този тройно кокосов сиропиран сладкиш е вашето лакомство!
Приготвя се лесно, бързо и не изисква много и скъпи продукти, с изключение на 2 консерви кокосово мляко (60% и 17% съответно).
А вкусът му е божествен и започнете ли да го хапвате, спирането е трудно...
Необходими продукти за тава с размери 20 х 30 см
(аз пекох в овална тава, защото нямам подходяща стъклена с тези размери, а исках сладкишът да се види готов на снимката. Добре е вие да печете в правоъгълна тава с посочените размери, може и метална).
За тестото:
6 яйца
1 пълна чаша фино бяло брашно (тип 350 или 450)
1 непълна чаша бяла кристална захар
(обем на мерителната чаша 200 мл)
За сиропирането:
300 мл кокосово мляко 17% (или друг малък процент)
300 мл подсладено кондензирано прясно мляко (ако предпочитате, може да го замените с неразбита течна сладкарска сметана).
За сметановия крем:
1 консерва 60% кокосово мляко (използвайте на Exotic Food, продава се в Пикадили и Карфур) или кокосова сметана (но аз не съм опитвала да я разбивам)
200 мл посладена растителна сладкарска сметана
2 пакетчета стабилизатор за сметана (продава се в Кауфланд)
За посипката:
20 гр кокосови стърготини
Приготвяме тестото:
Фурната загряваме на 175 градуса.
Тавата, в която ще печем, намазваме с меко краве масло, на дъното и слагаме хартия за печене, после намазваме и хартията с меко масло (или намазаната с масло тава поръсваме внимателно с брашно, излишното брашно изтръскваме).
Шестте яйца разделяме на жълтъци и белтъци в две отделни купи.
Белтъците разбиваме с щипка сол до твърди връхчета.
Жълтъците разбиваме със захарта на пухкава пяна.
В жълтъците въвеждаме внимателно на части разбитите белтъци, като бъркаме с дървена или силиконова лопатка внимателно отдолу нагоре и отвън навътре в съда, докато получим еднородна пухкава смес.
В получената яйчена пухкава смес въвеждаме на 3-4 на части брашното, като много внимателно размесваме с дървената или силиконова лопатка. Сместа трябва да остане въздушна, пухкава.
Готовата смес изсипваме в тавата и печем до суха клечка, като внимаваме да не я прегорим. Тестото е много пухкаво и нежно и е добре да остане светло, с цвят на слонова кост.
Приготвяме сместа за сиропирането:
В купа смесваме кондензираното мляко и кокосовото мляко и разбъркваме добре до хомогенност.
Готовия сладкиш набождаме до основата през 2 см с пластмасова сламка за питиета, като избираме сламка с широк диаметър.
Заливаме още топлия сладкиш (но не съвсем горещ) със студената течна млечна смес и оставяме да попие и да се охлади. После изстудяваме сладкиша в хладилник.
Приготвяме сметановия крем:
Консервата кокосово мляко оставяме от вечерта в хладилника да се изстуди добре - поне 12 часа. При изстудяването тя се разслоява, като отгоре се събира гъста кокосова маса, а отдолу е течна. Изваждаме консервата , без да я разклащаме, Изгребваме само гъстата маса (по желание може да и добавим пудра захар на вкус), изсипваме 1 пакетче стабилизатор за сметана и разбиваме с миксер на пухкава пяна.
В растителната сладкарска сметана също изсипваме 1 пакетче стабилизатор за сметана разбиваме с миксера до желаната консистенция.
Двете сметани съединяваме и разбиваме с миксера още половин минута.
Получения гъст сметанов крем изсипваме върху изстудения сладкиш и поръсваме обилно с кокосови стърготини.
Оставяме в хладилник за още час, сметаната добре да се изстуди и може да поднесем.
Получава се пухкав, привлекателно бял, изключително сочен и нежен сладкиш с богат кокосов вкус и аромат.
(По повод на един коментар, че сладкишът изглежда плътен, бих искала да уточня: тестото е изключително въздушно и нежно, и изобщо не е плътно. Но сладкишът е сиропиран обилно с бели млека и това създава впечатлението за плътност. А на вкус той просто се топи в устата.)
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар