вторник, 20 януари 2015 г.

Да си направим омлет: Корейски омлет в гювече





Ужасно много ми се иска само торти и сладкиши да правя, защото те винаги са най-интересни на всички, най-привлекателни, най-апетитни... Обаче това не е реално. В живота си никой от нас не се храни само  със сладки изкушения. Иска ни се да си хапнем и соленко, и киселко, и готвено, пържено и печено, че и варено... Колкото по-разнообразно, толкова по-добре!

А когато се приберем вечер у дома след дълъг и изнурителен ден навън и се чудим какво да спретнем за да нахраним и себе си, и семейството си  - хем да е топло и засищащо, хем да стане бързо и да не се уморяваме допълнително... на помощ идват рецептите за аламинути.

Винаги е полезно да знаем повече рецепти за аламинути.  А какви по-хубави аламинути от омлетите?! Колкото повече такива рецепти знаем, толкова по-разнообразна ще е трапезата ни, даже когато сме страшно уморени и времето, прекарано  в кухнята, ни идва в повече...

Започнах да показвам рецепти за омлети - така, както ги готвят в различни краища на света. Показах  Tortilla de calabacin>>>тамагояки>>>омурайсу>>>, днес е ред на корейския задушен омлет в гювече! Не бързайте да се мръщите - това си е една невероятна вкуснотийка!

Трети ден го правя на всички у дома и всеки ден ми искат пак да го направя - топло, сочно, пикантно, вкусно, засищащо ястие, което, по всичко изглежда, скоро няма да ни омръзне...




Като гледате парата, която се издига от гювечето, а сте се прибрали току-що от уморителното и студено отвън в уютния си дом... дали ви се иска да си  хапнете нещо такова?...

Хайде да си го направим, лесно и бързо е!

Необходими продукти за 1 порция (в гювече с обем 500 мл):

160 мл пилешки или пуешки бульон (препоръчвам ви натурален, а не кубче)
2 яйца
1.с.л. заквасена сметана 20% (може и течна готварска, но тя е растителна и аз не я предпочитам)
1 с.л. ситно нарязан кромид лук
1.с.л. ситно нарязана зелена чушка
1.с.л. ситно нарязан морков
(или други зеленчуци според предпочитанията и наличностите)
сол, черен пипер, чили, сушен риган
(или други подправки според вашия вкус)

Под "ситно нарязан"  разбирам зеленчук, нарязан на кубчета със страна около 4-5 мм, не повече.

Ще са ви необходими също  котлон с малък диаметър и за всяка порция - глинено гювече с широко плоско дъно и с капак)




- В купичка чукваме двете яйца, разбиваме ги много добре с вилица или телена бъркалка. Добавяме предварително разбитата сметана и бием добре до хомогенност.

 - На студения котлон поставяме гювечето, в което сме налели 160 мл студен пилешки бульон. Не премахвайте мазнината от бульона, защото в ястието няма никаква друга мазнина. (Аз имам винаги пилешки или пуешки бульон от фенерите на птиците, който съхранявам във фризера).

Ако използвате все пак бульон от кубче, добавете и малка бучка масло. Но имайте предвид, че омлетът не се надига така добре с бульон от кубче, а и бързо спада, след като го отдръпнем от котлона , не знам защо.

– Похлупваме гювечето и включваме котлона - гювечето се загрява равномерно заедно с течността, като така го предпазваме от спукване.

– Догато заври бульонът, към разбитите със сметаната яйца добавяме подправки на вкус (сол, черен пипер, и/или чили), сипваме зеленчуците и разбиваме още веднъж.

– Във  врящия на ключ бульон изсипваме разбитите яйца, изчакваме двайсетина секунди и разбиваме още веднъж с бъркалката.

– Похлупваме съда и оставяме да се задуши на средно силен огън около 5 минути.

– Повдигаме капака...


... Погледнете това! Двете разбити с малко сметана яйца са изпълнили гювечето догоре в пухкава яйчена маса, която е всмукала в себе си и почти всичкия месен бульон.... Невероятно вкусно, нежно и засищащо!





Може да го поръсите със зелени подправки или с малко чили ...






...   и да сервирате на себе си и на любимите си хора.

Ако работите на газов котлон, ще направите всички нужни ви порции много бързо.Ако имате електрически котлон, за да приготвите по-бързо всички гювечета, след всяка порция изключвайте котлона  и го охлаждайте с поставена върху му тенджера студена вода. Ако имате широка грил плоча, наредете всички гювечета върху нея и включете грила.

Аз приготвям три порции за десетина минути на две малки електрически котлончета.


Добър апетит!










10 коментара:

  1. Вале, много интересен омлет! Предполагам може да му се сложи и някакво колбасче(за месоядните) :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко може да му се сложи. Аля! Дъщеря ми без колбасче трудно сяда на масата. За нея го правя със ситно нарязан мек колбас или шунка, или пък с кренвирш - каквото имаме под ръка.

      Изтриване
  2. Здравей!
    Много интересна рецепта, нещо страшно различно и изглеждащо вкусно! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Павлина и ти благодаря, че се отби при мен. Надявам се да ти хареса този аламинут! Поздрави!

      Изтриване
  3. Определено ме заинтригува много това корейско ястие.....За да съм честна нищо корейско до сега не съм вкусвала.....,но определено ми вдъхва доверие!Поздрави,Валя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Опитай го, надявам се да ти хареса!

      Изтриване
  4. Валя, чак тука ми ухае...Така имам нужда от аламинути напоследък...Ще го направя непременно. Но имам един въпрос - суровите зеленчуци успяват ли да се сготвят за това кратко време?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Остават леко хрупкави, Весе, но са много вкусни. И бездруго и лука, и чушките, и морковите ги ядем и сурови, нали. В похлупеното гювече се развива много висока температура - 5 минути на котлона са напълно достатъчни. Трябва да нарежеш зеленчуците на много ситни кубчета - със страна около 4-5 мм, за да ти се получи добре. И не слагай по много - 1 супена лъжица нарязан зеленчук от всеки вид е напълно достатъчна за порция от 2 яйца.

      Изтриване
    2. Благодаря! Мисля да експериментирам с гъби, морков и праз лук, че нямам чушка:)

      Изтриване
    3. Ооо. ще си стане истинско лакомство, да знаеш!

      Изтриване