Като прочетох названието на този сладкиш, идеален за следобедно кафе (или чай), веднага пред очите ми изплува като жив споменът за сибирските торфени блата.
Споменаването на думата "блата" може би ви се струва зловещо, но това е, защото предполагам че малцина са тези българи и българки, които са ги виждали в действителност...
Всъщност сибирските торфени блата са нещо невероятно красиво и романтично и са неотделима част от величествения сибирски пейзаж...
Така или иначе, названието "торфяной" пирог" ме грабна още щом го зърнах и вече знаех, че този сладкиш ще се прави, при това приоритетно.
От намерението до изпълнението минаха само няколко дни - толкова, колкото ми бяха нужни да си доставя хубава, прясна, сочна и нежна извара, която е основната съставна част на белия пълнеж в средата на пирога. Купих си я от едно магазинче в началото на Женския пазар - такава извара в големите хипермаркети пускат много, много рядко.
А кафявите пластове, както можете да се досетите, съдържат какао, а също масло, брашно, малко захар и ванилия. И толкоз... Пръхкави, небрежно "рошави" и нежно ронливи, те идеално се съчетават с топящия се в устата пълнеж.
Усещането е невероятно - наистина, не съм вкусвала подобен сладкиш!
Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:
За блатовете:
300 гр. брашно
200 гр. масло
4 с.л. с връх какао
70 гр захар
1 опаковка ванилова захар
За пълнежа:
500 гр. извара или рикота (немного зърнеста, нежна и по възможност необезмаслена)
3 яйца
150 гр захар
2 с.л. царевично нишесте (аз не сложих)
150 гр заквасена сметана
1 опаковка ванилова захар
Брашното се пресява, смесва се с какаото, захарта и ваниловата захар и се размесва до безупречна хомогенност.
После добавяме омекналото масло, нарязано на парченца.
Сместа се претрива с ръце до ситни маслени трохи.
Яйцата се разбиват до пухкава пяна със захарта.
В друг съд се разбива с вилица заквасената сметана.
В отделен съд с пасатор се разбива изварата до пухкава нежна консистенция.
Към разбитата извара се добавят последователно сметаната, разбитите яйца със захарта, нишестето (ако решите да сложите) и ваниловата захар.
Всичко се разбърква много добре със сладкарска лопатка - до хомогенност.
Във форма за торта с диаметър 21 см,, чието дъно и бортове са покрити с пекарска хартия, се насипват внимателно половината от какаовите трохи. Заравнява се внимателно, без натиск.
Върху какаовия слой се резпределя изварения пълнеж. Отгоре внимателно се насипва остатъка от какаовите трохи и се заравнява без натиск.
Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна 60 минути.
Изважда се от фурната и се оставя да изстине на стайна температура, без да се вади от формата.
Разрязва се, след като е изстинал.
Режете внимателно - какаовият слой е нежен и доста ронлив.
Вкусът е невероятно нежен.
Руснаците си пожелават "Приятного чаепития!"
А аз бих ви пожелала: Насладете се с чаша следобеден горещ и ароматен чай в снежния ден!
Няма коментари:
Публикуване на коментар