Не знаех, че наденичките можели да се мариноват.
Когато случайно ми попадна рецептата за мариновани наденички, доста време гледах озадачено, какъв ли ще е на вкус такъв маринован колбас. И как издържа без да се развали. Обаче, оказва се, чехите са го измислили много умно и, уверявам ви, много е вкусно!
На чешки "utopenci" (с ударение на "u") означавало "удавници".
Наричали ги така, защото удавяли наденичките в бурканите.
Това научих от чехкинята, чиято рецепта използвах.
Аз мариновах шункова надница, която е доста скъпа в магазина и по всичко изглежда, няма много оцветители, затова и цветът и е така блед. Обаче в замяна на това производителят и беше сложил доста сол, явно за да се запази месото за по-дълго време.
Когато мариновах наденичките и ги опитах, установих, че те са станали далеч по-малко солени и много по-приятни за ядене. А и маринадата беше станала вкусна и, честно казано, изядохме всичко: наденичките, лука, даже маринадата изпихме. Вкусът в буркана се беше се получил невероятно свеж и балансиран.
Необходими продукти за 1 доза (2 буркана по 900 г):
600 гр. наденица
3-4 ч.л. горчица
5 главички кромид лук
За маринадата:
1 л. вода
1 ч.чаша ябълков оцет (200 мл)
1 равна с.л. захар
1 непълна ч.л. сол
1 ч.л. черен (или шарен пипер) на зърна
1 ч..л. бахар на зърна
5-6 дафинови листа
Наденицата задължително се обелва, дори и да е в обвивка от естествено черво.
Парчетата наденица се разрязват до средата надлъжно и в среза се намазват с малко горчица.
Лука се нарязва на тънки филийки-колелца и във всеки срез на наденицата се пъхат половинки от лучените филийки.
На дъното на буркана се подреждат филийки лук.
После - ред наденички, ред лук и така, докато се изпълни бурканът.
Най-отгоре се завършва с лук.
В тенджерка се слагат продуктите за маринадата: водата, солта, захарта, оцета, пипера, бахара и дафиновия лист.
Маринадата се вари 15 минути.
Оставя се да се охлади и с хладката маринада се заливат наденичките в бурканите.
Бахарът, дафиновият лист и пиперът се разпределят равномерно в бурканите.
Аз мариновах наденицата в малки буркани (900 гр).
Добре е, когато мариновате наденица, да си осигурите по-дълбоки буркани с вместимост поне 1.200 л, или 3, или 5 л, защото тези малки бурканчета събират не повече от 300 гр. наденица. А това е много малко, тя е много вкусна и за сътрапезници - за голяма компания, няма да ви стигнат моите две бурканчета, които направих за проба, уверявам ви!
А може да мариновате в по-голяма тенджера, така даже ще ви е по-лесно да подредите наденичките и после да ги извадите. Но не забравяйте да държите тенджерата похлупена.
Бурканите не се стерилизират.
Просто се затварят с капачки и се оставят в хладилник 5 дни.
След това са готови за консумация.
Но според мен в следващите няколко дни, след като са готови за консумация, трябва да се изядат. Така че е добре точно да си направите сметка колко наденица ще ви е нужна. А при необходимост можете пак да си направите ново количество.
Опитахме ги с червено вино, много е вкусно!
Добър апетит и на вас!
Следващия път ще мариновам варена наденица. Предполагам, че и тя ще се получи не по-малко вкусна. Още повече, че чехите най-често мариноват именно такава.
Всъщност виждала съм да мариноват всякаква наденица - вие можете да опитате с биренки, македонска, варена или каквато още се сетите. Само да е наистина от месо..... ;)
Но и тази стана с много приятен, нежен вкус и беше изядена за отрицателно време.
А мариноват още, като добавят в буркана вместо горчица - чесън и кисели краставички.
Наистина тази рецепта позволява доста креативен подход.
Аз просто избрах този начин на мариноване, получи се нежно и вкусно месо, което не пречи следващия път да пробвам и друг начин на мариноване. Не пречи и на вас да опитате! :)
Затова казвам, че предлагам "10 идеи", които всеки може да доразвие според собствения си вкус и въображение...
О, колко вкусно звучи...
ОтговорИзтриванеЩе се прави, ясно е!
Опитай, Весе. Чудесна алтернатива на печените или пържени наденички - много свежо и вкусно!
Изтриване