Единственият недостатък на този киш е, че се изяжда твърде бързо.
На това мнение бяха у дома всички - дъщеря ми, която обожава всякакви пайове и ако има начин, само с пайове би се хранила, майка ми, която не харесва изобщо пайове и кучето, което буквално за секунди излапа една голяяяма човешка порция.
Този киш е толкова нежен, сочен и апетитен, че съжалих, че не сложих направо двойна доза. Следващия път със сигурност ще поправя пропуска си.
Необходими продукти за 4 порции:
За тестото:
Брашно 2 ч.ч.
Краве масло 100 грама - студено
2 яйца
3 с.л. ледено студен вода
сол
За пълнежа:
1 бр. пилешко филе от гърдите
4 големи глави лук
2 с.л. олио за сотиране
1 връзка магданоз (или друга прясна зелена подправка по избор)
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
За заливката:
200 гр. заквасена сметана
2 яйца
твърд кашкавал 100-150 гр
2 пресни домата
сол
Брашното пресяваме в подходящ съд, добавяме студеното масло, което предварително сме нарязали на дребнио кубчета. Претриваме брашното заедно с маслото до получаване на маслени трохи. В трохите добавяме солта, яйцата, ледената вода.
Бързо омесваме твърдо тесто, завиваме във фолио и оставявяме в хладилника, докато приготвим пълнежа.
Лука нарязваме да ситно, сотираме до омекване в олиото.
Добавяме нарязаното на дребни кубчета пилешко месо.
Изпържваме лука и месото заедно, като разбъркваме . Оставяме да се изпари излишната влага.
Посоляваме. Последно добавяме ситно нарязания магданоз.
Разбъркваме всичко и оставяме да се охлади леко.
Тестото разточваме бързо , слагаме кората в намазнената с малко олио форма, като оформяме и бортове, да не изтече плънката.
Отгоре изсипваме пълнежа. Заравняваме.
Изливаме върху пълнежа заливката, приготвена от разбитите яйца, сметаната и солта. Върху подготвения за печене киш нареждаме кръгчета пресни домати.
Печем около 40 минути в оредварителнпо загрята до 190 градуса фурна. Разрязваме след след като се охлади.
Добър апетит!
Още щом го съзрях и разбрах,.....че ще има този недостатък:)))))
ОтговорИзтриванеРазкошно ястие,Валя!Прекрасна рецепта и много изкушаващи снимки..........
Благодаря ти, Миленче! Много си мила! Опитай го и ти! Много е вкусен. :)
ОтговорИзтриванеПрисъединявам се към баба, внуче и куче - чудесен пай!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весела, радвам се, че кишът ти се услади!
ИзтриванеУсмихнат ден!