Лятото си отиде, есента настъпва с бързи крачки, а до края на годината останаха още само три месеца.
Като си знам как бързо лети времето, няма да се усетим как изведнъж ще се озовем на прага на зимните празници, с които изобилства българският календар. И ще се заредят едни софри, едни приготовления... изпълнени хем с радостно очакване, хем с напрежение и умора за домакините, на чиито плещи обикновено ляга грижата за всичко, което трябва да се приготви и сложи на трапезата.
Тази мисъл ме провокира да приготвя и публикувам в блога си десет рецепти за бързи мезета, които няма да отнемат на никоя домакиня много време, но ще бъдат ефектни, вкусни и, не на последно място - не скъпи, така че с тях хем да украсим богато празничните си трапези, хем да можем да посрещнем повече гости, без да се охарчим до последно.
Изборът ми за първо предложение се спря на ролца - хапки от традиционния японски омлет Тамагояки..
В интерес
на истината, приготвянето на този традиционен японски омлет
изисква известна рутина и сръчност - но ако го приготвите два-три пъти,
нататък няма да имате никакви проблеми да го правите, а и продуктите са
повече от достъпни, така че всяко едно домакинство според мен би могло
да си го позволи и да разнообрази трапезата си за празниците с това
бързо, вкусно, ефектно и евтино за направа мезе за ракия и вино.
Необходими продукти за 1 омлет (8 хапки)
4 яйца1 пълна с.л. ситно нарязани пера зелен лук (може да ги замените с нарязана на ситни кубчета зелена чушка)
1 пълна с.л. нарязан на ситни кубчета морков
1 пълна с.л. нарязан на ситни кубчета кромид лук
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 непълна с.л. прясно мляко, или вода, или соев сос (ако изберете соев сос, използвайте по-слабосолен и внимателно дозирайте солта в яйчената смес, или въобще не слагайте)
олио за печенето
Рззбийте яйцата добре, после прецедете яйчената смес през едра цедка (аз използвах цедката на пресата си за картофи)
Целта
на прецеждането е да премахнете пяната, която се образува при
разбиването, а също и ципата, която свързва жълтъка и белтъка на
суровото яйце - тя е богата на холерстерол и изобщо не е нужно да попада
в омлета.
Към
прецедената яйчена смес добавете млякото (или водата, или соевия сос).
Целта на добавянето на течност е яйчената смес за омлета да се разлива
на по-тънък слой в тигана, когато започнете да печете омлета, и
съответно и да се опече по-равномерно от двете страни - защото този
омлет не се обръща. После подправете с черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте
сместа до хомогенност.
За
изпичането на този омлет японците използват специален правоъгълен
тиган, какъвто у нас няма откъде да се купи. Но не е много сложно да се
изпече и в обикновен кръгъл тиган. Изсипете
зеленчука в яйчената смес, разбъркайте. Намазнете със силиконова четчица
нагорещения тиган .с незалепващо покритие.
Изсипете в него част от сместа (малко по-малко от 1/2.
Веднага,
щом яйчената смес започне да се стяга, започнете да навивате на руло
омлета, като едновременно с навиването придърпвате навитото вече руло
към средата на тигана, така че от страната, противололожна на навиването
да остане празно място.
На
освободеното празно място наливате още малко от сместа, изчаквате я да
се стегне и продължавате да навивате рулото.
Важно е да печете на котлон с плоча, чийто диаметър е равен на диаметъра
на тигана или поне не е много по-малък от него, за да се изпича бързо и
равномерно яйченото руло. Важно е също така да не го
препичате, рулото трябва да остане с кремообразна консистенция, за да
бъде сочно, когато го поднесете..
Повтаряйте
навиването, придърпването на навитото руло и наливането на сместа на
освободената част от тигана, докато имате яйчена смес.
Аз всъщност
наливах допълнително два пъти, но ако искате омлетът да стане по-тънък, но навит на повече пластове, наливайте по-малко от сместа, но повече пъти.
Готовото руло отдръпнете веднага от огъня, за да не се препича.
Нарежете
го напречно на парчета с дебелина около 1.5 см и поднесете - върху
листа от зелена салата или друг избран от вас начин.
Добър апетит!
Първото мезе си получава заслужените ми адмирации....Чакам с нетърпение следващите мезелъци,Валя:)
ОтговорИзтриванеМного си мила, Миленче! Благодаря ти от сърце! Надявам се и следващите да ти харесат!
ИзтриванеЧудесно е, Валя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе! Радвам се, че ти харесва!
Изтриване