У дома сме големи почитатели на сиренето. Понякога ми се струва, че можем само на кисело мляко, хляб и сирене да живеем. Ако в хладилника ни има тези продукти, за нас той е пълен. Психология човешка........
Тези "сирени" гювечета съм ги измислила през 2009 година. Много ни се усладиха тогава, макар че беше пълна импровизация с остатъци от сирена, каквито имаше в хладилника ни. И досега ги обичаме и често-често ги правя - с каквито сирена имаме на разположение. Така че и вие можете да интерпретирате на воля - ако нямате точно тези сирена, може да използвате други видове и в различни пропорции - според вкуса, наличностите и възможностите, защото в интерес на истината, сирената в последните години поскъпнаха неимоверно много на нашия пазар.. Снимката също е от първата поява на гювечетата и ми е много скъпа, защото ми напомня кулинарното вдъхновение от нищо да направя нещо. И до ден днешен не изпитвам желание да я сменям.
-40 гр. слабо солено краве сирене
-40 гр. необезмаслена извара
-40 гр. сирене "рокфор"
-40 гр. топено сирене
-40 гр. кашкавал
-1 кренвирш
-1 яйце
-1 добре узрял домат
-2 с.л. кисело мляко
-1/2 к.ч. прясно мляко или сметана
-2-3 зелени маслинки без костилки
-2 малки пресни гъби печурки
-1-2 стръка магданоз или друга зелена подправка
- щипка прясно смлян черен пипер (ако обичате)
-1 ч.л. зехтин
Приготвяне на "сирените" гювечета:
Доматите бланшираме за 2 мин. във вряла вода, после обелваме и нарязваме на ситни парченца.
Кравето сирене, сиренето рокфор", топеното сирене и кашкавала нарязваме на дребни кубчета.
Яйцето (яйцата) запържваме в няколко капки мазнина в тиган с незалепващо покритие - за да получим рохки бъркани яйца, на едри трохи.
Кренвиршите нарязваме на колелца.
Маслините разрязваме на четвъртинки - като иглички.
Печурките нарязваме на дребно.
Нарязваме магданоза на ситно.
В купа смесваме всички видове сирена, добавяме изварата, киселото мляко, прясното мляко (сметаната), маслините, печурките, кренвиршите, разбъркваме внимателно сместа с две лъжици (както се размесва салата), добавяме на ситни парченца топеното сирене, яйцата и накълцания магданоз. Размесваме много внимателно, да не се натрошат прекомерно сирената.
На дъното на гювечетата сипваме по 1 ч.л. зехтин и накланяме внимателно, всяко съдче във всички посоки, така че мазнината да намаже стените му.
После сипваме с лъжица по малко от доматите, пласт от сместа със сирената, пак по малко от доматите, пласт сирена и най-отгоре сипваме останалите домати.
Похлупваме гювечетата и ги поставяме в студена фурна. Включваме на 190 градуса и печем около 40 мин.
Поднасяме топло, (сирената са по-вкусни топли, поне според мен) с айрян или охладено бяло вино. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар